0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jacob Ehrbahn
Foto: Jacob Ehrbahn
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Læger og sosu'er skuffede over regionernes økonomiaftale: »Vil ikke give et mindre fortravlet sundhedsvæsen«

Både Lægeforeningen, Yngre Læger og FOA er bekymrede for konsekvenserne af næste års aftale for regionernes økonomi.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Regeringen leverer ikke en økonomiaftale for regionerne, som giver plads til den udvikling af sundhedsvæsenet, som der er hårdt brug for. Sådan lyder det næsten samstemmende fra formændene for Yngre Læger, Lægeforeningen og sektorformand i FOA.

»Aftalen skuffer økonomisk og indholdsmæssigt. Man dækker akkurat behovet, der følger med flere ældre og børn. Men hvis regionerne skal have råd til de ekstra udgifter til bedre medicin og behandlingsmuligheder, skal det ske via besparelser. Det bliver op ad bakke,« siger sektorformand i FOA Torben Hollmann i en pressemeddelelse.

Afspejler ikke virkeligheden

Regionerne havde ønsket sig 2,1 mia. kroner ekstra til drift, men fik 1,185. Af dem går 1 mia. til at dække det såkaldt demografiske træk, når der kommer flere børn og ældre.

Samtidig havde regionerne efterspurgt 5,9 mia. til anlæg, men fik 3,35.

Heller ikke formanden for Yngre Læger Helga Schultz er imponeret over økonomiaftalen for 2022.

»Økonomiaftalen afspejler desværre ikke den virkelighed, vi som ansatte i sundhedsvæsenet oplever, og jeg er bekymret for, at det endnu engang bliver personalet, der må holde for, når regeringen ikke vil dække hele regningen. Økonomiaftalen vil ikke give et mindre fortravlet sundhedsvæsen,« siger hun i en pressemeddelelse.

Ny medicin tynger budgetterne

Hun frygter især, at stigende udgifter til ny medicin, teknologi og behandlingsmetoder vil betyde besparelser for personalet.

»Ny medicin, teknologi og nye behandlingsmetoder tynger også godt i sygehusenes udgifter. Vi ved af erfaring, at regningerne til de ting bliver betalt – og så bliver det igen, igen personalet, der skal holde for, fordi budgetterne ikke tager højde for de udgifter. Det er uholdbart,« siger hun og fortsætter:

»Jeg tror alle efterhånden er klar over, at personalet er meget alvorligt presset – men regeringen forstår det tilsyneladende ikke, trods gentagne forsikringer om at ville lytte til os.«

Også sektorformand i FOA Torben Hollmann frygter, at de ansatte vil stå for skud, når regionerne forventeligt får stigende udgifter til medicin og nye behandlinger. Han mener, at regeringen bør påtage sig ansvaret for at fortælle borgerne, hvilke konsekvenser de kan forvente sig, at aftalen medfører

»Det skal ikke være medarbejderne ude i landet, der står for skud,« siger han.

Lægeforeningens formand Camilla Noelle Rathcke er ligeledes skuffet over aftalen. På Twitter skriver hun:

»Svært skuffende aftale! - midler dækker kun lige demografi; midler til bl.a. nye behandlinger skal findes i forventede besparelser/effektiviseringer - og de dårligst stillede bliver de største tabere dvs. mere ulighed i sundhed.«

Også organisationen Danske Patienter kritisk. Aftalen vil »næsten uundgåeligt kunne mærkes i patienternes behandling«, mener patientforeningernes paraplyorganisation ifølge Ritzau.


ritzau

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage