0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Valdemar Ren
Foto: Valdemar Ren
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skrottede vacciner mod corona bliver frivillige og gratis

To vacciner er taget ud af det officielle vaccinationsprogram, men flertal vil nu tilbyde dem alligevel.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Borgerne får mulighed for at vælge, om de vil have en vaccine fra enten AstraZeneca eller Johnson & Johnson, selv om de er taget ud af det officielle vaccinationsprogram.

Det er et flertal i Folketinget nået til enighed om efter et møde mandag.

Det betyder, at borgere selv får mulighed for at vælge en vaccine, der indgår i vaccinationsprogrammet, eller en, der ikke gør.

»Ordningen vil være en mulighed for et individuelt tilvalg til den enkelte borger, som ønsker sig en hurtigere vaccination, end man vil få i vaccinationsprogrammet,« skriver sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i en efterfølgende pressemeddelelse.

De to omtalte vacciner er ikke en del af programmet, fordi der er en meget lille risiko for blodpropper for nogle befolkningsgrupper. I øjeblikket indgår vaccinerne fra Pfizer og Moderna i det officielle program.

Tilvalgsordningen skal træde i kraft i maj. Den vil indebære, at borgeren skal have en ’individuel lægelig konsultation og ordination’ forud for vaccinen for at være fuldt ud informeret.

»Vi skal tage det stille og roligt. Der er ikke noget, der skal forhastes igennem. Ingen skal føle sig presset. Det skal være en frivillig model for dem, der gerne vil,« siger sundhedsordfører Liselott Blixt (DF).

Det vil blive gratis for dem, der ønsker en vaccine, som ikke indgår i det officielle vaccinationsprogram.

Vaccinationskalenderen bliver udskudt i op til fire uger

Mandag blev det officielt, at vaccinen fra Johnson & Johnson ikke bliver ikke del af det danske vaccinationsprogram.

Det betyder, at de sidste, der ønsker at blive vaccineret, vil blive det op til en måned senere end hidtil planlagt. Det er midt i august.

De Konservative afviser, at det er en overreaktion at hive vaccinen ud af det officielle vaccinationsprogram.

»Når man har et vaccinationsprogram, skal man også have befolkningen med. Høj tillid i befolkningen er også væsentlig for et vaccinationsprogram«, siger sundhedsordfører Per Larsen (K).

Han er dog selv åben for et stik med vaccinen fra Johnson & Johnson, som modsat andre kun kræver ét stik.

»De bivirkninger, vi hører om, er en ud af en halv million, det er en meget begrænset risiko. Så jeg synes ikke, at der er noget til hinder for, at man bliver vaccineret med en vaccine fra Johnson & Johnson«, siger Per Larsen.

Bag aftalen om en tilvalgsordning står Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, SF, De Radikale, De Konservative, Liberal Alliance og Alternativet.

Ritzau

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden