0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Miriam Dalsgaard/Ritzau Scanpix
Foto: Miriam Dalsgaard/Ritzau Scanpix
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skipper og Blixt dømmer politisk nøl for pressede fødestuer

Det er ikke godt nok, hvis problemerne på fødestuer skal skydes til forhandlinger i efteråret, siger EL og DF.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Landets pressede fødeafdelinger - og de fødende selv - kan ikke vente på, at en større sundhedsaftale bliver forhandlet til efteråret.

Det siger Enhedslistens sundhedsordfører, Pernille Skipper, efter et samråd med sundhedsminister Magnus Heunicke (S) sidste uge.

Partiet har stillet et beslutningsforslag, der skal pålægge ministeren at indkalde til forhandlinger før sommerferien. Et beslutningsforslag, der kan forvente støtte fra Dansk Folkeparti.

Kvinderne venter jo ikke med at føde

»Det er slet ikke hurtigt nok at skulle skyde det til forhandlinger om en stor sundhedsaftale. Det er jo noget, der rækker over flere år, hvor penge bliver taget lidt ad gangen.«

»Så kan det blive både 2023, 2024 eller 2025, inden der rent faktisk kommer forbedringer. Og kvinderne venter jo ikke med at føde, til en stor aftale bliver udmøntet,« siger sundhedsordfører for Dansk Folkeparti Liselott Blixt.

Også SF har tidligere meddelt, at partiet vil se hurtig handling på området, der har fået stor fokus siden en række historier fra landets fødeafdelinger fik medieomtale over nytår.

Det kulminerede politisk i et samråd med Magnus Heunicke i slutningen af marts. Her erklærede han sig enig i, at situationen ikke er tilfredsstillende, men sagde samtidigt, at der skulle ses på det til de kommende forhandlinger om en sundhedsaftale.

»Det var positivt, at ministeren var med på, at der skal være grundlæggende rettigheder for fødende.«

»Den dårlige nyhed var til gengæld, at han skød det til det længste hjørnespark, man har set længe. Nemlig en større sundhedsaftale, der skal forhandles senere i år,« siger Enhedslistens Pernille Skipper.

Hun mener, at der er risiko for, at forhandlingerne om fødeafdelingerne som del af en større sundhedsaftale vil blive ’udskudt og jappet igennem’.

»Vi kender problemerne og er enige om diagnosen. Så der er ingen grund til, at vi ikke kan gå i gang med forhandlingerne nu.«

»Jeg ville ønske, at vi kunne kigge de kvinder, der er gravide nu, i øjnene og sige, at vi når forbedringer, de kan mærke. Det kan vi ikke engang forvente, hvis vi går i gang før sommerferien,« siger Pernille Skipper.

Afstemning i næste uge

At forbedre forholdene for fødende er en del af det forståelsespapir, regeringen blev dannet på baggrund af. Og Liselott Blixt undrer sig over, at der ikke er leveret på området.

»Vi blev kritiseret sønder og sammen af Socialdemokratiet for de penge, vi fik sat af på en finanslov. De skulle nok sørge for, at nu skulle der ske noget.«

»Nu sidder man, to år efter at man fik regeringsmagten, og siger, at man vil vente til en sundhedsaftale.«

Enhedslistens beslutningsforslag, der skal pålægge regeringen at indkalde til forhandlinger på området før sommerferien, kommer i Folketingssalen i næste uge. Og her kan de regne med Dansk Folkepartis støtte, siger Liselott Blixt.

ritzau

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden