0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Flere patienter blev behandlet under anden bølge af epidemien

Flere patienter er blevet behandlet under anden bølge, men færre undersøgt for brystkræft under corona.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Flere patienter, som havde andre sygdomme end corona, fik behandling i sundhedsvæsenet under anden bølge af epidemien, end tilfældet var under første bølge.

Det viser en ny såkaldt monitoreringsrapport fra Sundhedsstyrelsen, som kortlægger aktiviteten i sundhedsvæsenet frem til uge tre i 2021.

Det, på trods af, at anden bølge, som startede i begyndelsen af december, var længere og antallet af indlagte højere, end hvad der var tilfældet under første bølge i foråret 2020.

»Det viser, at det er lykkedes at tilpasse aktiviteten og kapaciteten gradvist til epidemiens udvikling, så flest muligt stadig kunne blive udredt og behandlet samtidig med, at sygehusene havde mange indlagte patienter med COVID-19,« siger vicedirektør i Sundhedsstyrelsen Helene Probst i en pressemeddelelse.

Rapporten viser desuden, at der under epidemien overordnet set er blevet henvist samme antal patienter til kræftpakkeforløb, som der blev før epidemien.

Der har dog både været perioder med flere og færre henvisninger end før.

I starten af epidemien – nærmere bestemt i uge 15 2020 – var der et stejlt fald i henvisninger til kræftpakkeforløb sammenlignet med månederne før.

Her blev 1.181 personer henvist til et kræftpakkeforløb. Antallet var 3.010 i uge to samme år.

Der har været en nedgang i antallet af screeningundersøgelser for sygdom. Både under foråret og i efteråret frem mod årets udgang i 2020.

Screeningsprogrammet for brystkræft har været påvirket under hele pandemien.

Før coronanedlukningen, fra uge 1-10, blev mellem 6.000-7.000 personer ugentligt undersøgt for brystkræft.

Derefter har ugentligt højst 6.000 kvinder fået foretaget en screening.

Noget, der vækker bekymring hos Kræftens Bekæmpelse.

»Det er især et rødt flag, at antallet af brystkræftscreeninger stadig ikke er oppe på normalt niveau, for screeningerne giver os jo mulighed for at finde kvinder med brystkræft på et tidligt stadie, hvilket er afgørende for både kvindernes behandling og overlevelse,« siger direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker i en pressemeddelelse om den nye rapport.

Sundhedsstyrelsen har ifølge rapporten kontaktet alle regioner for at følge op på, om der har været samme screeningtilbud og indkaldelse af udeblevne patienter, som før corona.

ritzau

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Forsiden