0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Dresling/Politiken/Ritzau Scanpix
Foto: Jens Dresling/Politiken/Ritzau Scanpix
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kan ende i konflikt: Sygeplejersker stemmer nej til overenskomstresultat

Lidt mere end halvdelen af sygeplejerskerne afgav deres stemme ved en urafstemning, som forkaster overenskomstresultatet.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Medlemmerne af Dansk Sygeplejeråd har ved en urafstemning stemt nej til resultatet af OK21-forhandlingerne. Det oplyser Dansk Sygeplejeråd i en pressemeddelelse.

Afstemningen var tæt. 47,3 procent stemte nej, mens 46,5 procent stemte ja. I alt har 53,6 procent af Dansk Sygeplejeråds medlemmer stemt.

»Resultatet er udtryk for den udbredte utilfredshed, som mange sygeplejersker har opbygget over lang tid – og ikke mindst igennem det seneste år. Sygeplejerskerne sender et signal om, at de ikke er tilfredse med OK21-resultatet, med årtiers lønefterslæb, med arbejdspresset og med manglende anerkendelse under coronasituationen. Signalet er både til arbejdsgiverne og til politikerne på Christiansborg,« siger Grete Christensen, formand i Dansk Sygeplejeråd, i pressemeddelelsen.

Et snævert nej

Dansk Sygeplejeråds medlemmer har de seneste 14 dage kunnet stemme om resultatet af forhandlingerne med de offentlige arbejdsgivere på det regionale og kommunale område. Opgørelsen af urafstemningen torsdag viser altså, at et snævert flertal af medlemmerne stemte nej til resultatet.

»Det er et snævert nej. Men et nej er et nej, og det må vi tage til efterretning,« siger Grete Christensen.

Hovedbestyrelsen i sygeplejerådet vil nu se på, hvad næste skridt skal være.

»Første skridt er, at vi går i dialog med baglandet – ikke mindst de tillidsvalgte. Vi må også afvente resultatet af afstemningerne i de andre store, offentlige fagforbund, så både vi og arbejdsgiverne ved, om andre også siger nej. Det ved vi først midt i april,« siger Grete Christensen og fortsætter:

»Men målet er selvfølgelig, at vi kommer tilbage til forhandlingsbordet, og at vi kaster alle kræfter ind på at forbedre resultatet.«

Samlet set har Sundhedskartellet stemt ja til aftalerne. Det betyder, at seks organisationer nu har et godkendt resultat, mens Radiografrådet sammen med Dansk Sygeplejeråd har sagt nej til overenskomstresultatet.

Resultatet betyder, at sygeplejerskerne fra næste uge står uden overenskomst.

Risiko for strejke

Om risikoen for, at det ender med en strejke for sygeplejerskerne, siger Grete Christensen:

»Det er altid en risiko. Det er det eneste våben, vi har, når vi møder arbejdsgiverne.«

Ifølge arbejdsmarkedsforsker og lektor Nana Wesley Hansen fra Københavns Universitet kan et nej formentlig betyde, at sygeplejerskerne skal en tur i Forligsinstitutionen.

Det sagde hun, kort før afstemningsresultatet blev kendt.

»Forligsinstitutionens formål er at mægle og forsøge at undgå konflikten. Men man opnår ikke nye gevinster ved at gå i Forligsinstitutionen, så sygeplejerskerne vil ikke få forhandlet mere i løn i den situation.«

»Det kan så ende med en konflikt. Men det bliver også rigtig svært for sygeplejerskerne i den situation, vi står i lige nu med coronapandemien, og en traditionel konflikt vil være svær at afvikle,« siger Nana Wesley Hansen.

Ritzau/Sofie Bak Thorup/Christian Nobel

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden