0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Landets største fødeafdeling var i gul eller rød zone halvdelen af 2020

På Hvidovre Hospital bruger fødeafdelingen en såkaldt prioriterings-trekant til at organisere arbejdet ved forskellige niveauer af travlhed. I 2020 var afdelingen i rød eller gul trekant halvdelen af tiden. Det er ikke godt nok, erkender chefjordemoder.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I halvdelen af 2020 har landets største fødeafdeling på Hvidovre Hospital haft så travlt, at afdelingen har været i såkaldt gul eller rød trekant, som betyder, at jordemødrene kan pålægges overarbejde og udsætte ikke-akutte arbejdsopgaver såsom syning af bristning i forbindelse med fødsel, hjælp til amning eller måling og vejning af den nyfødte.

Det viser en aktindsigt, som Sundhedsmonitor har fået.

På fødeafdelingen på Hvidovre Hospital vurderer den kliniske jordemodersupervisor travlheden på timebasis, og i 2020 var afdelingen i rød trekant 16 procent af tiden, gul trekant 32 procent af tiden og grøn trekant 48 procent af tiden. De sidste fire procent er der ikke redegjort for i opgørelsen.

Det er langt fra godt nok, at den udtalte travlhed næsten er mere reglen end undtagelsen, erkender chefjordemoder på Hvidovre Hospital Dorte Dahl. Hun mener, at fødeafdelingen ideelt set burde være i grøn trekant 90-95 procent af tiden.

»Vi har haft for travlt. Og grøn trekant betyder jo ikke, at vi sidder og drikker kaffe. Grøn betyder bare, at der er det antal jordemødre, der skal være til antallet af fødende,« siger hun.

Generelt problem

I det materiale, Sundhedsmonitor har fået aktindsigt i, henvises der til, at 2020 har været et år præget af en generel mangel på jordemødre i Region Hovedstaden samt flere covid-19-betingede faktorer, som har skabt ekstra travlhed, såsom ekstra sygemeldinger og det faktum, at alle gravide jordemødre blev sendt på barsel fire uger før tid.

Alligevel mener Dorte Dahl, som har været chefjordemoder på Hvidovre de seneste tre år, ikke, at travlheden i 2020 er exceptionel.

Vi har haft for travlt. Og grøn trekant betyder jo ikke, at vi sidder og drikker kaffe

»2020 skiller sig ikke ud fra de foregående år. Der er generelt et for højt niveau af travlhed på fødeafdelingen og fødeområdet i det hele taget, og det har der også været i 2019 og i 2018.«

Et vilkår på en akutmodtagelse

Den såkaldte prioriteringstrekant blev indført efter et besøg fra Arbejdstilsynet i 2017 på Hvidovre Hospital som en del af den handleplan, der blev udarbejdet efter Arbejdstilsynets påbud om at gøre noget ved jordemødrenes arbejdsmiljø på fødegangen.

Trekanten er altså et arbejdsredskab til at sortere og prioritere i arbejdsopgaverne i de perioder med ekstraordinær travlhed, som er et vilkår på en akutafdeling.

Og set i det lys er redskabet sådan set funktionelt og virker helt efter hensigten, siger Dorte Dahl.

»Prioriteringerne sikrer netop, at der vælges struktureret og sundhedsfagligt fornuftigt, og man kan sagtens have en god fødsel ved både gul og rød trekant.«

Men allerede ved gul trekant er der udpræget travlhed, og der hives eksempelvis jordemødre fra opvågningen og fødemodtagelsen ned til fødeafdelingen. Og ved rød trekant bliver personalet decideret pålagt overarbejde, samtidig med at de medarbejdere, som skal møde ind senere på dagen, aftenen eller natten, bliver indkaldt før tid.

»På en akutafdeling, vil der være nogle peaks, hvor du er nødt til at bede jordemødre om at blive eller kalde nogle ekstra hænder ind, men det skal ikke være normalen, og jeg mener, at vi i 90 eller 95 af tiden skal være i grøn, for at jeg som leder kan sige god for, at vi har et godt arbejdsmiljø – for det her går altså primært ud over de ansatte. Det er vigtigt at sige.«

Landsdækkende problem

Netop forholdene for de ansatte møder kritik fra formanden for landets fødselslæger og gynækologer Annemette Wildfang Lykkebo, som til daglig er ledende overlæge på Sygehus Lillebælt.

»Det er fuldstændig urimeligt, at man så ofte bliver bedt om at overarbejde. Travlhed som sådan er ikke usundt, men der er en grænse, og det betyder noget, når man vedvarende føler sig presset og utilstrækkelig i sit arbejde. Der er ikke noget at sige til, hvis jordemødrene føler sig slidte,« siger hun til Sundhedsmonitor.

Annemette Wildfang Lykkebo påpeger dog, at problemer med udtalt travlhed ikke er begrænset til Hvidovre Hospital, men et billede, som tegner sig over hele landet.

Der mangler hænder. Der mangler tid

»Det er det samme, vi hører igen og igen fra stort set samtlige fødeafdelinger i landet: Der mangler hænder. Der mangler tid. Der er simpelthen for få ressourcer til at varetage den bredde af opgaver, der er på fødeområdet.«

Dorte Dahl mener da også, at spotlyset på Hvidovre skyldes, at Hvidovre har været ekstraordinært grundig med at registrere de røde, gule og grønne trekanter helt ned på timebasis. Det er altså ikke nødvendigvis et udtryk for, at der er mere travlt på Hvidovre Hospital end andre steder i landet, siger chefjordemoderen:

»Det kan godt være, at vi har registreret det, men Hvidovre er jo bare et eksempel på, hvordan det ser ud i hele landet. Og det kan bekymre mig, at den her negative opmærksomhed gør de fødende bange for at føde hos os, fordi det er der ikke nogen grund til.«

Bundet af budgettet

Som ansvarlig for fødeafdelingen på Hvidovre Hospital forsøger Dorte Dahl at lave så mange fleksible ordninger som muligt for at få dagligdagen til at køre godt:

»Men jeg er jo også bundet af et budget, og det er også det, jordemødrene i øjeblikket til dels protesterer mod. Vi har for travlt, og vi skylder både de fødende og jordemødrene at skabe et godt miljø. Det tror jeg egentlig også, at vores direktion og region vil. Man er bare ikke nået derhen.«

Til sidst understreger Dorte Dahl, at prioriteringstrekanten og travlheden først og fremmest har alvorlige konsekvenser for personalet, ikke patienten.

»Overordnet set er der ikke fare for patienten, men jeg synes, at det koster på overskuddet og på arbejdsmiljøet, og jeg mener helt sikkert, at det er en af årsagerne til, at jordemødrene ikke kan holde til presset.«

I et skriftligt svar til Sundhedsmonitor gør hospitalsdirektør på Hvidovre Hospital Birgitte Rav Degenkolv opmærksom på, at der sidste år blev tilført flere midler til fødeafdelingen som følge af et stigende antal fødsler.

»Når det er sagt, så er det klart, at vi ser med alvor på, hvor ofte opgaver bliver udskudt, hvornår det sker, og hvad årsagen kan være,« siger hun.

Sundhedsmonitor har søgt aktindsigt i lignende prioriteringsredskaber på flere af landets større hospitaler, som viser, at tilsvarende redskaber bruges over en bred kam fra Nordjylland til Hovedstaden. Den konkrete praksis – herunder hvor omhyggeligt og nøjagtigt, der dokumenteres i det daglige – varierer dog meget.

Artiklen er opdateret med et skriftligt svar fra hospitalsdirektør Birgitte Rav Degenkolv torsdag 18. marts kl. 17.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden