0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Emil Helms/Ritzau Scanpix
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Forskellige titler er ikke et problem, mener regionernes chefforhandler, Anders Kühnau.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Arbejdsgivere afviser sygeplejerskers krav om nye titler

Der er ikke nogen grund til at give de ledende oversygeplejersker nye, fine cheftitler, bare fordi de ledende overlæger skal have det, mener regionerne. Hvis titlerne ikke er vigtige, så kan det vel ikke være et problem at give de ledende sygeplejersker og ledende læger enslydende titler, mener sygeplejerskerne.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Selv om de læger, der står i spidsen for afdelingerne på sygehusene, får nye cheftitler, er der ikke nogen grund til at ændre på titlerne på de sygeplejersker, som lægerne deler ledelsesansvaret med.

Så klart er signalet fra regionerne, der driver sygehusene.

»Jeg kan ikke se, at det skulle være et problem med forskellige titler,« siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S), der som formand Regionernes Lønnings- og Takstnævn fungerer som arbejdsgivernes chefforhandler på det regionale arbejdsmarked og dermed også på sygehusene.

Han argumenterer med, at læger og sygeplejersker på sygehusene allerede i dag har titler, der ikke nødvendigvis harmonerer. Eksempelvis er en afdelingslæge en speciallæge uden ledelsesansvar, mens en afdelingssygeplejerske indgår i ledelsen.

»Og alle ved jo godt, at det ikke er det samme,« siger han.

Rollefordelingen står ved magt

Striden om de ledende sygeplejerskers titler er opstået, fordi det som led i en ny overenskomst for overlægerne er blevet aftalt, at de ledende overlæger skal have nye titler.

Den her model ændrer ikke på de interne balancer mellem læger og sygeplejersker

En sygehusafdeling ledes i dag af en ledende overlæge og en ledende oversygeplejerske i fællesskab. Fra 1. april 2022 vil de ledende overlæger så skifte titler til cheflæger. Der er dog ikke nogen grund til at gøre de ledende oversygeplejersker til chefsygeplejersker, som de ledende sygeplejersker ellers ønsker sig, mener Anders Kühnau.

»Den her model ændrer ikke på de interne balancer mellem læger og sygeplejersker i forhold til ledelse på vores hospitaler. Det eneste, der er ændret, er titlen på lægerne,« siger Anders Kühnau, der henviser til, at det sker som led i en ny struktur og arbejdsfordeling i den lægelige del af afdelingsledelserne.

Tilfredshed hos overlægerne

De ledende overlæger er godt tilfredse med selv at få nye titler, men vil ikke tage stilling til, om de ledende oversygeplejersker bør have det samme.

»Det forholder vi os slet ikke til. Vi forholder os til vores egen overenskomst og ikke til andres overenskomster,« siger Overlægeforeningens formand Lisbeth Lintz.

Det kan jeg godt forstå, at sygeplejerskerne mener. Det må de jo så gå videre med fra Dansk Sygeplejeråd

Hun henviser til, at forskellige fagforeninger kan prioritere forskelligt, og Overlægeforeningen har i mange år prioriteret ledelse højt ved sine overenskomstforhandlinger, siger hun.

For Lederforeningen i Dansk Sygeplejeråd er det vigtigt, at det bliver signaleret tydeligt, at en hospitalsafdeling og et hospitalsafsnit fortsat er ledet af en læge og en sygeplejerske, som er sideordnede. Men overlægerne vil ikke forholde sig til, om det også bør være tilfældet fremover.

»Det kan jeg godt forstå, at sygeplejerskerne mener. Det må de jo så gå videre med fra Dansk Sygeplejeråd,« siger Lisbeth Lintz fra Overlægeforeningen.

Hvad mener du selv?

»Vi ved slet ikke endnu, hvordan det her bliver implementeret. Der er forskellige ledelsesstrukturer forskellige steder, og det tror jeg, at der bliver ved med at være.«

Det her med titler er ikke så uskyldigt, som de prøver at få det til at lyde

Et kup eller et scoop

Formanden for Lederforeningen i Dansk Sygeplejeråd, Irene Hesselberg, undrer sig over, at Anders Kühnau og regionerne ikke anerkender vigtigheden af parallelitet i titlerne til de læger og sygeplejersker, der står i spidsen for sygehusenes afdelinger.

»Det her med titler er ikke så uskyldigt, som de prøver at få det til at lyde,« siger formanden for de ledende sygeplejersker.

»Hvis det ikke er vigtigt, hvad man kalder os, så kan de da bare efterkomme vores krav om at gøre de ledende oversygeplejersker til chefsygeplejersker på linje med cheflægerne,« fortsætter hun.

Er I ved at blive kuppet?

»Om man mener, at overlægerne har lavet et scoop eller et kup, kommer nok an på, hvilken side man er på.«

De nye overenskomster træder i kraft 1. april 2021. De nye titler til de ledende overlæger bliver dog først taget i brug 1. april 2022.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden