0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Handout ./Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Handout ./Reuters/Ritzau Scanpix

Region Midtjylland har investeret i statsobligationer i flere lande, der er på kant med menneskerettighederne. Det gælder blandt andet Saudi-Arabien, som kronprins Mohammed bin Salman står i spidsen for.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Region har investeret i lande på kant med menneskerettighederne

Saudi-Arabien, Qatar og Bahrain er blandt de lande, som Region Midtjylland har investeret millioner af kroner i. Menneskerettighedsorganisation kræver svar fra regionen, der nu har besluttet at sælge ud.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Region Midtjylland, organisationen bag blandt andet sygehusvæsenet i det midtjyske, har investeret offentlige midler i lande med et tvivlsomt forhold til menneskerettighederne.

Det viser dokumenter, som Sundhedsmonitor har fået aktindsigt i. Investeringerne omfatter lande som Saudi-Arabien, Qatar og Bahrain, og det bliver mødt med forundring hos menneskerettighedsorganisationen Amnesty.

»I nogle af de lande, der indgår her, foregår ret problematiske krænkelser af menneskerettighederne, og det er staterne, der står for det. Vores spørgsmål til regionen er, hvilke overvejelser man har gjort sig omkring det,« siger Trine Christensen, der er generalsekretær i Amnesty Danmark.

»Der kan være gode grunde til at investere i statsobligationer, men som offentlig aktør har man et særligt ansvar for at undgå at bidrage til krænkelser af menneskerettighederne,« siger hun.

Regionsrådsformand: Vi har besluttet at sælge

Det er gennem investeringsforeningen Jyske Invest Nye Obligationsmarkeder, at Region Midtjylland har investeret i statsobligationer udstedt af lande i Latinamerika, Asien, Østeuropa og Afrika.

Regionen har investeret knap 8 mio. kr. i investeringsforeningen, der har spredt sine investeringer på små 200 forskellige statsobligationer i de fire områder. Heriblandt er fem statsobligationer udstedt af Kongeriget Saudi-Arabien, der er kendt for et anstrengt forhold til menneskerettighederne.

Senest er det kommet frem, at de amerikanske myndigheder har konkluderet, at Saudi-Arabiens leder, kronprins Mohammed bin Salman, godkendte drabet på journalisten Jamal Khashoggi, der blev slået ihjel i 2018.

Efter en henvendelse fra Sundhedsmonitor har Region Midtjylland besluttet at sælge værdipapirerne.

»Vi er i Region Midtjylland helt enige i, at vi som offentlig virksomhed skal undgå at bidrage til krænkelser af menneskerettighederne. Vi har derfor besluttet at sælge regionens beholdning i den pågældende investeringsforening, og det vil ske snarest muligt,« skriver regionsrådsformand Anders Kühnau (S) i et svar til Sundhedsmonitor.

DOKUMENTATION: Læs hele svaret fra regionsrådsformand Anders Kühnau her

Ville sprede risikoen

Som Sundhedsmonitor skrev i sidste uge, har landets fem regioner investeret i alt 14,6 mia. kr. i værdipapirer. Det er regionernes overskydende likviditet, der bliver investeret blandt andet for at undgå at betale negativ rente i banken.

Som offentlig aktør har man et særligt ansvar for at undgå at bidrage til krænkelser af menneskerettighederne

En del af pengene har regionerne investeret gennem investeringsforeninger, og det er altså sådan, Region Midtjylland har investeret en mindre del af kassebeholdningen i de omdiskuterede stater.

Ifølge regionsrådsformanden har formålet været at »diversificere porteføljen« – altså at sørge for, at regionens midler er fordelt på mange forskellige typer af investeringer, sådan at regionen er mindre sårbar overfor en negativ udvikling hos enkelte virksomheder eller stater.

Ingen sanktioner

Region Midtjylland forklarer, at investeringsforeningen hos Jyske Invest afstår fra at investere i lande, der er pålagt sanktioner fra EU eller FN for overtrædelse af menneskerettighederne.

»Lande som Bahrain, Saudi Arabien og Qatar er dermed mulige investeringsemner for investeringsforeningen, da de pågældende lande ikke via sanktioner er ekskluderet af hverken FN eller EU,« skriver Anders Kühnau.

I Region Midtjylland går vi op i, at vores overskudslikviditet er forvaltet på en etisk forsvarlig måde

At landene ikke er sanktioneret af hverken FN eller EU, er dog ikke ensbetydende med, at menneskerettighederne er i top. Trine Christensen fra Amnesty hæfter sig især ved udviklingen i Saudi-Arabien.

»Saudi-Arabien er involveret i en langstrakt krig i Yemen, hvor den saudisk-ledede koalition smider bomber, og det går ud over civile. Man tager slet ikke de forholdsregler, som man burde for at beskytte befolkningen. Ytringsfriheden undertrykkes voldsomt. Og så er Saudi-Arabien et af de lande i verden, der henretter flest,« siger hun.

Ifølge den saudiarabiske kronprins Mohammed bin Salman er landet dog undervejs med reformer, der bl.a. skal styrke retssikkerheden og menneskerettighederne i landet.

Etisk forsvarlig forvaltning

Ifølge Amnesty bør man som investor undersøge, hvordan de penge, der bliver stillet til rådighed for landene, bliver brugt. Derudover bør man gøre sig klart, hvilke muligheder man har for at påvirke, hvad der sker i landet.

»Hvis man gennem sin analyse finder ud af, at der er en alvorlig risiko for overtrædelser af menneskerettighederne, og at man har meget lille mulighed for indflydelse, må man genoverveje sine investeringer og i sidste ende se på, om man bør afvikle dem,« siger Trine Christensen fra Amnesty.

Og det er altså netop, hvad Region Midtjylland nu har gjort.

»I Region Midtjylland går vi op i, at vores overskudslikviditet er forvaltet på en etisk forsvarlig måde. Vi har derfor heller ingen interesse i at støtte lande, der ikke overholder menneskerettighederne,« skriver Anders Kühnau i sit svar.

Tidligere har også pensionsselskabet Akademikerpension i 2018 droppet investeringer i Saudi-Arabien og en række andre lande som følge af overtrædelser af menneskerettigheder. Pensionsselskabet har bl.a. også Bahrain stående på eksklusionslisten.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Forsiden