0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Det vækker kritik fra centrale kilder, at ansvaret for ældreområdet nu flytter fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til socialminister Astrid Krag (S).

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tidligere departementschef: Ældreområdet ligger mest naturligt i Sundhedsministeriet

Der er gode argumenter for og imod, men ældreområdet ligger mest naturligt i Sundhedsministeriet, mener tidligere departementschef. Samtidig udtrykker demensforening og en tidligere sundhedsminister bekymring for sundhedsfagligheden, når Socialministeriet overtager ansvaret for plejehjem og ældrepleje.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det er ikke nødvendigvis særlig smart at flytte ældreområdet fra Sundhedsministeriet til Socialministeriet, som regeringen besluttede at gøre torsdag.

Det vurderer Kræftens Bekæmpelses direktør, Jesper Fisker, der har en fortid som departementschef i begge ministerier.

»Ældreområdet ligger mest naturligt i Sundhedsministeriet,« siger han.

Jesper Fisker er en af en række nøglepersoner, Sundhedsmonitor har talt med, der er mere eller mindre skeptiske over for den manøvre, regeringen meldte ud torsdag. Han er langt fra den mest kritiske – han ser således også en række fordele ved beslutningen – men med sin baggrund som øverste embedsmand i både Sundheds- og Socialministeriet er han nok den, der taler med størst vægt.

Ældreområdet ligger mest naturligt i Sundhedsministeriet

»Jeg var glad for, at man oprindeligt flyttede ældreområdet til Sundhedsministeriet, for der er så mange fælles udfordringer mellem sundhed og ældre, at det er naturligt at have dem liggende samme sted,« siger Jesper Fisker til Sundhedsmonitor.

Den perfekte løsning findes ikke

Ældreområdet har ganske vist store snitflader med både social- og sundhedsområdet, fremhæver han.

»Derfor er det heller ikke realistisk at tro, at der findes en bestemt placering, som løser alle problemer,« siger han.

Men den udvikling, der har været de senere år, hvor et plejehjem ikke længere er et sted, man kommer hen, bare fordi man er gammel, men fordi man er syg og svag, taler for en tættere tilknytning og en mere naturlig placering i Sundhedsministeriet, mener den tidligere departementschef, der også har været direktør for Sundhedsstyrelsen.

Kræftens Bekæmpelse
Foto: Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelses direktør, Jesper Fisker, har været departementschef i både Social-, Sundheds- og Undervisningsministeriet.

Omvendt kan der også være ulemper ved at være en del af et stort sundheds- og ældreministerie, som ældreområdet har været de seneste fem et halvt år.

»I den situation risikerer ældre at blive en form for sekunda-område, som aldrig får den nødvendige opmærksomhed, fordi det bliver overskygget af sundhedsområdet,« siger Jesper Fisker, der var departementschef i først Social- og så Sundhedsministeriet for omtrent et årti siden.

»Fordelen ved at være i Socialministeriet er, at der kan ældreområdet få lov til at fylde relativt meget og være et af de områder, der får stor politisk prioritet,« fortsætter han.

Fordelen ved at være i Socialministeriet er, at der kan ældreområdet få lov til at fylde relativt meget

Regeringen har netop argumenteret for, at ressort-ændringen vil give sundhedsminister Magnus Heunicke (S) mulighed for at fokusere på sundhedsområdet, herunder særligt coronaindsatsen.

Og det argument er der da også noget ræson i, mener Jesper Fisker.

»Af naturlige grunde har der ikke været mange store, særskilte initiativer fra regeringen på ældreområdet det seneste år. Det bliver der måske bedre mulighed for nu,« siger han og tilføjer:

»Den tætte forbindelse med sundhedsområdet, man har skabt, er helt afgørende for ældreområdet. Derfor kommer jeg til at holde godt øje med, hvilke konsekvenser ressort-omlægningen får for koordineringen på området.«

»Der var en grund til, at vi samlede det«

En af dem, der spillede en nøglerolle, da man i to bølger i 2015 og 2016 flyttede ældreområdet fra Social- til Sundhedsministeriet, er Venstres Sophie Løhde. Da det første ryk skete, var hun således sundheds- og ældreminister, og hun er entydigt kritisk over for beslutningen om at flytte ældreområdet tilbage til Socialministeriet.

»Det er en fagligt forkert beslutning. Der var en grund til, at vi samlede det i sin tid,« siger hun.

Det er en fagligt forkert beslutning. Der var en grund til, at vi samlede det i sin tid

Grunden til sammenlægningen illustreres ifølge Løhde bedst ved demensområdet:

»Mennesker med demens har ikke bare brug for noget fra ældreplejen. Man har heller ikke bare brug for noget fra sundhedsvæsenet. Man har brug for noget begge steder fra. Og man har brug for noget, der hænger sammen,« siger hun og uddyber, at stort set alle plejehjemsbeboere i dag har et stort behandlingsbehov.

Løhde: Jens Dresling/Politiken/Ritzau Scanpix
Foto: Løhde: Jens Dresling/Politiken/Ritzau Scanpix

Som sundheds- og ældreminister var Sophie Løhde (V) i 2015 med til at samle sundheds- og ældreområdet.

»Derfor er det en fuldstændig fejlslutning at placere det i Socialministeriet. For er der noget, man har behov for på hele plejehjemsområdet, så er det en politisk prioritering af langt stærkere sundhedsfaglig oprustning og kompetence.«

»Det arbejde satte vi i gang, da jeg var sundheds- og ældreminister, og det er et langt, sejt træk,« siger Sophie Løhde.

Demensforening vil have beslutningen rullet tilbage

Alzheimerforeningen, der repræsenterer en god del af de demensramte ældre på landets plejehjem, skruer endnu en tand op for retorikken.

»Vi har en meget, meget kraftig appel,« siger direktør Nis Peter Nissen.

»Lav det om. Det er en forkert beslutning.«

»Mette Frederiksen svigter de allermest syge, sårbare og svage patienter i Danmark,« siger han.

Ifølge Nis Peter Nissen vil flytningen betyde, at 40.000 plejehjemsbeboere nu vil blive betragtet som sociale tilfælde i stedet for patienter med sygdom.

»Mette Frederiksen, du sagde, at vi kommer til at træffe forkerte beslutninger. Det her er en af dem,« siger direktøren med direkte appel til statsministeren.

Mette Frederiksen svigter de allermest syge, sårbare og svage patienter i Danmark

Hans ræsonnement er, at plejehjemmene og det øvrige ældreområde har brug for at styrke sundhedsfagligheden, men med flytningen af ansvaret fra Sundheds- til Socialministeriet går man den modsatte vej.

»Ældre bor på plejehjem, fordi de er syge. Derfor skal de have behandling. Alle data peger på, at kvaliteten af den sundhedsfaglige behandling ikke er nær så høj på plejehjem som udenfor,« siger han.

Han henviser til tal fra Sundhedsstyrelsen, som viser, at ældre på plejehjem oplever 2,5 gange så mange forebyggelige indlæggelser som borgere i samme aldersgruppe uden for plejehjemmene. Forebyggelige indlæggelser defineres som indlæggelser, som kunne være undgået, hvis behandlingen havde levet op til den almindelige faglige standard.

»Det tyder på, at man på plejehjem ikke kan levere den kvalitet i behandlingen, som man kan uden for plejehjemmene. Så det her er den forkerte vej at gå,« siger Nis Peter Nissen.

Vil hellere have det hele lagt sammen

»Det er hen til kommoden og tilbage igen.«

Sådan beskriver Bjarne Hastrup, der har stået i spidsen for Ældre Sagen siden 1986, øvelsen med at flytte ældreområdet fra et ministerie til et andet.

»Vi har tidligere haft et tæt samarbejde med Socialministeriet, og vi har ind til nu haft et tæt samarbejde med Sundhedsministeriet,« siger han.

»Jeg kan godt forstå, at Magnus Heunicke skal aflastes, men når corona-krisen er overstået, så kunne statsministeren lige så godt tage skridtet fuldt og helt og lægge social, sundhed og ældre sammen i et super-velfærdsministerium,« foreslår Bjarne Hastrup.

Det er hen til kommoden og tilbage igen

Han mener med andre ord, at der er så gode grunde til at placere ældreområdet i både Social- og Sundhedsministeriet, at man burde lægge det hele sammen.

»Begge dele var relevant, og vi kan ikke undvære nogen af delene.«

Hvis man nu ikke kan lave et super-velfærdsministerium, kan du så pege på hvilket af områderne social og sundhed, som ældreområdet passer bedst ind under?

»Jeg tror, det er 50/50. Vi har prøvet begge dele. Det har været stærkt at være under Sundhedsministeriet, for i sundhedssektoren gør man ikke noget, uden at der er evidens for det. Og vi ønsker evidens for den gode pleje. Det har vi lært derovre, og det bringer vi med over i Socialministeriet.«

»Men hvis ikke, man lægger det sammen, vil jeg stille et skarpt krav om totalt samarbejde mellem de to ministerier. Det skal være det tætteste samarbejde, som noget ministerium kan forestille sig.«

Betyder det egentlig noget

På Syddansk Universitet har professor i sundhedspolitik og -økonomi Kjeld Møller Pedersen svært ved at se, at der skulle være så meget tabt ved at flytte ældreområdet fra Sundheds- til Socialministeriet.

»Jeg kan ikke se, at der har været betydelige synergieffekter mellem sundheds- og ældreområdet,« siger han og tilføjer:

»Der kan gives gode argumenter for begge synspunkter. På den ene side er der mange sundhedsmæssige problemer, når vi ser på ældreområdet. På den anden side er der også mange problemstillinger, der hører under sociallovgivningen. Jeg synes ikke, at det er noget, man skal bekymre sig om.«

Comme ci comme ça

Samme linje lægger Kjeld Møller Pedersens sundhedsøkonomkollega Jakob Kjellberg fra Vive.

»Sundhedsministeriet har jo meget at tage sig til med corona, og så kan man da godt snitte kagen lidt anderledes. Men jeg tror ikke, at det betyder så meget i praksis,« siger han og rammer så det, der for ham er hovedet på sømmet:

»Det er sådan lidt comme ci comme ça.«

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden