0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Brostrøm: Ved nok doser kan 100.000 vaccineres dagligt til februar

I alt 47.000 danskere har fået første stik med coronavaccine. Til februar kan det være 100.000 om dagen.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Er der vaccinedoser nok, vil det i februar være muligt at vaccinere 100.000 danskere om dagen mod covid-19. Det skriver Berlingske.

»Det arbejder vi efter,« siger Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, til avisen.

Han understreger, at vi ikke er der endnu. Men vi bevæger os derhen, i takt med at vi får leveret nye vacciner, og flere bliver godkendt, siger han.

Nås målet, vil det betyde, at der skrues gevaldigt op for den hastighed, som den danske befolkning bliver vaccineret med.

Det første stik i Danmark med den hidtil eneste godkendte coronavaccine fra Pfizer og BioNTech blev givet 27. december.

Siden har knap 47.000 danskere fået den første af to doser. Det svarer til 0,8 procent af den danske befolkning.

Fra næste uge er det forventningen, at der kommer 60.000 doser af vaccinen fra Pfizer og BioNTech til Danmark om ugen.

Der skal dermed større leverancer – eller leveringer af andre vacciner – til, før der kan vaccineres så stort et antal dagligt.

Danmark har via EU indgået aftaler med flere selskaber om at købe doser af de vacciner, de arbejder på, hvis de godkendes af myndighederne.

En af dem er Moderna. Her ventes en udtalelse fra Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) på onsdag.

Anbefales en godkendelse, skal EU-Kommissionen efterfølgende godkende vaccinen. Og det vil over tid sende en million vacciner Danmarks vej.

Ender en vaccine fra CureVac også med at blive godkendt, kan der skrues yderligere op for vaccinationshastigheden.

I så fald kan størstedelen af danskerne være vaccineret mod covid-19, inden sommeren er forbi.

Sådan lyder et forsigtigt gæt fra Thomas Senderovitz, der er direktør for Lægemiddelstyrelsen.

»Hvis alt går efter planen, kan man godt have vaccineret størstedelen af den voksne befolkning, inden sommeren er slut,« siger han til DR.

Samtidig erklærer flere af de private udbydere, der hjælper myndighederne med at teste borgere, klar til at spille en rolle i vaccinationsindsatsen.

»Jo før vi kan få alle danskere vaccineret, jo bedre er det. Det går bare stærkere, hvis man samler de offentlige og de private kræfter,« siger Brian Rosenberg, der er administrerende direktør i Carelink, der er en af de fire virksomheder, der udfører test for det offentlige.

Han så helst, at myndighederne satte vaccinationshjælpen i udbud for at gøre det nemmere for de enkelte selskaber, som måtte byde på opgaven, at planlægge, forberede, teste og kvalitetssikre indsatsen.

Også selv om det er uvist, hvor mange vacciner Danmark får og hvornår.

»Ligesom det er lykkedes at lave et udbud af test, selv om vi ikke ved, hvor mange der nødvendigvis skal testes, mener jeg, at det samme kan gøres for vaccinationer,« siger Brian Rosenberg.

Han tilføjer, at det ’ikke er nogen naturlov’, at Carelink bliver en del af et eventuelt udbud.

Carelink og Falck er blandt de fire selskaber, der har en aftale om at lynteste borgere for staten. Aftalerne om at teste blev indgået hurtigt i midten af december, efter at der var registreret kraftigt stigende smittetal.

De fire selskaber kan samlet pode 100.000 per døgn. Den opsætning giver ifølge Carelink og Falck den nødvendige infrastruktur og mandskab til at bistå med vaccinationer, hvis presset på sundhedsvæsenet bliver for stort.

Ingen af de to er blevet spurgt af myndighederne, om de kan eller vil hjælpe, hvis det bliver nødvendigt. Men internt hos Falck har det været drøftet, siger Jørgen Mieritz, der er ambulancedirektør i selskabet.

»Hvis og såfremt myndighederne på et tidspunkt får et behov for at få flere til at give vacciner, så vil vi selvfølgelig gerne hjælpe med det også. Vi har i Danmark 6000 ambulance- og brandfolk, som vi planlægger med hver dag. Det er normalt arbejde for os,« siger Jørgen Mieritz.

Falck, der har knap 50 teststeder i landet, ser ikke det samme behov for planlægning af vaccinationsindsatsen.

»Det kan vi gøre fra dag til dag. Vi har logistikken og folkene til det, så hvis der opstår et akut behov, kan vi hjælpe med det,« siger ambulancedirektøren.

Danmark begyndte at vaccinere mod coronavirus 27. december. Frem til mandag morgen var 46.975 personer registreret som vaccineret med den første af de krævede to doser.

Det svarer til cirka 0,8 procent af befolkningen.

ritzau

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Forsiden