0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Emil Helms/Ritzau Scanpix
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Heunicke afviser beskyldninger om covid-19-egenrådighed

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) mener, regeringen har inddraget Folketingets partier under coronakrise.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Regeringen har inddraget Folketingets øvrige partier alt for lidt i beslutningerne under coronakrisen.

Sådan har det længe lydt fra især oppositionen, men også regeringens egne støttepartier har i et stykke tid sunget med på melodien.

Tirsdag har Venstre og Dansk Folkeparti hevet sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i samråd i Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg.

Partierne kræver svar på, hvordan regeringen planlægger at inddrage borgere og Folketingets politikere fremover i arbejdet med at træffe beslutninger om blandt andet covid-19-restriktioner.

» Det første, vi skal bruge samrådet til, er måske at finde ud af, om vi har samme definition på, hvad det at inddrage betyder. Det, vi fornemmer, når vi har været til covid-19-følgegruppemøder, er, at vi bliver informeret,« siger sundhedsordfører Liselott Blixt (DF).

I covid-19-følgegruppen er alle Folketingets partier repræsenteret. Mange partier mener imidlertid, at det er yderst begrænset, hvor meget regeringen har inddraget følgegruppen i beslutningerne.

Man er blevet orienteret, men har reelt ingen indflydelse haft, lyder kritikken.

Det har ført til anklager om, at regeringen handler egenrådigt og magtfuldkomment, senest med minkskandalen som skræmmeeksempel.

I november udstedte regeringen en ordre om at aflive alle mink i Danmark, hvilket senere viste sig at være uden hjemmel i lovgivningen.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) afviser under samrådet, at regeringen inddrager Folketingets øvrige partier for lidt.

Han remser en stribe af møder og korrespondancer op.

»Fra 11. marts til dags dato er der afholdt 33 møder i covid-19-følgegruppen.«

»Følgegruppen har modtaget 204 mails med skriftlige orienteringer i samme periode, og siden 1. marts er der stillet 1037 skriftlige spørgsmål fra Folketingets udvalg, 121 paragraf 20-spørgsmål og 38 samrådsspørgsmål om coronarelaterede forhold,« siger han.

Han fortæller, at planen er at fortsætte i samme spor.

»Konkret har vi varslet drøftelser i følgegruppen her i begyndelsen af december om de nationale restriktioner, der løber til og med henholdsvis 13. december og 2. januar. De indebærer også drøftelser om afholdelse af jul,« siger Magnus Heunicke.

Sundhedsministeren siger, at regeringen »helt sikkert« vil kunne inddrage de andre partier mere. Men stadig med danskernes sundhed som allerøverste prioritet, siger han.

Liselott Blixt beder herefter Magnus Heunicke om at definere, hvad det ifølge ham vil sige at inddrage andre mennesker.

»Det definerer jeg på den måde, at vi har orienteret covid-19-følgegruppen,« svarer Magnus Heunicke.

»Ja, så kan det jo ikke undre nogen, at den magt, vi gav ministeren (Heunicke, red.), da vi lavede epidemiloven, er faktisk den, vi vil trække væk igen. I Dansk Folkeparti vil vi gøre alt for, at den magt ikke kommer tilbage igen,« siger Liselott Blixt.

12. marts vedtog alle Folketingets partier en ændring af epidemiloven, så sundhedsministeren fik udvidede beføjelser.

Der er en såkaldt solnedgangsklausul, hvilket betyder, at den gældende epidemilov udløber 1. marts næste år.

ritzau

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden