0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og direktør i Lægemiddelstyrelsen Thomas Senderovitz under pressemøde med status på covid-19 i Danmark og præsentation af en plan for vaccinationsindsatsen mod covid-19.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Coronavaccination vil tage det meste af 2021: Se, hvem der får vacciner først

Coronavacciner vil gradvist blive leveret, og alle kan derfor ikke blive vaccineret med det samme.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Leveringer af coronavacciner ventes gradvist at komme til Danmark i 2021, og alle vil derfor ikke kunne blive vaccineret i første omgang.

Det kan tage det meste af 2021, før alle danskere, der ønsker det, er vaccineret. Det vurderer Thomas Senderovitz, der er direktør for Lægemiddelstyrelsen, på et pressemøde torsdag aften.

»Det er ikke få måneder. Det er det meste af et år, før vi begynder at nå derhen. Man skal væbne sig med noget tålmodighed,« lyder det fra direktøren.

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, stemmer i med, at han vil blive glad, hvis det bliver inden for et år.

På pressemødet er Danmarks foreløbige strategi for vaccination af befolkningen mod covid-19 blevet præsenteret.

Alle danskere vil få tilbudt en vaccine, når en sådan er godkendt, men da leveringerne ventes gradvist, vil personer i øget risiko for alvorligere forløb mod covid-19 få tilbuddet først.

Det er ældre, kronisk syge og frontpersonalet i sundheds- og ældreplejen. Gruppen udgør omkring 1,5 millioner mennesker, og derfor vil der også ske en prioritering heri.

På pressemødet bliver Søren Brostrøm spurgt til, hvor stor en del af befolkningen der skal være vaccineret, før man kan ophæve alle restriktioner. Han understreger, at det er meget vanskeligt at svare præcist på.

»Cirka to tredjedele af befolkningen skal generelt opnå immunitet mod et virus, før der er tale om flokimmunitet i en befolkning,« siger Søren Brostrøm.

Men denne tommelfingerregel kan ikke direkte bruges til at vurdere, hvor mange der skal vaccineres, før danske myndigheder kan ophæve alle coronarelaterede restriktioner, forklarer han.

Der er mange forbehold – blandt andet er det uvist, hvor lang tid vaccinerne virker.

»Vaccinen fjerner ikke alt. Vi kommer til at fastholde vores anbefalinger, som vi ved, virker. Også for de vaccinerede,« siger Søren Brostrøm.

Vaccination i to faser

De første vacciner mod coronavirus kan komme til Danmark i slutningen af december eller starten af januar.

I første omgang vil vaccinen blive tilbudt til ældre over 65 år, kronisk syge og frontpersonale i sundheds- og plejesektoren og udvalgte dele af socialsektoren. Risikogruppen og ældre omfatter 1,5 millioner personer, mens 300.000-400.000 er i gruppen med patient- eller borgerkontakt.

  • Hvis der kommer et begrænset antal vacciner i første omgang, vil vaccinerne blive prioriteret til udvalgte personer, der har særligt øget risiko for et alvorligt forløb. Det samme vil gælde de ansatte, der er særligt udsat for smitterisiko eller har en kritisk jobfunktion.
  • Vaccinationerne vil ske i særlige vaccinationscentre og i nogle tilfælde i borgernes eget hjem.

I anden fase vil vaccinen blive tilbudt til hele befolkningen. Her vil praktiserende læger også blive inddraget til at stå for vaccinationer.

De første danskere kan blive vaccineret i slutningen af december eller starten af januar, hvis alt går glat i godkendelsen af de vacciner, der er længst fremme i udviklingen.

Det er frivilligt, om man vil have en vaccine. Det kan tage op mod et år, før alle, der gerne vil vaccineres, er blevet det.

Danmark har tilsluttet sig fem EU-aftaler om indkøb af vacciner fra fem forskellige medicinalselskaber. Indtil videre er ingen godkendt af Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), men det kan ske i slutningen af december eller starten af januar.

Læs hele Sundhedsstyrelsens udrulningsplan her.

/ritzau/

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Forsiden