0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Louise Herrche Serup/Ritzau Scanpix
Foto: Louise Herrche Serup/Ritzau Scanpix
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

15 procent af alle børn og unge får en psykiatrisk diagnose, inden de fylder 18 år

Ny rapport viser voksende psykiske problemer hos børn og unge. Eksperter ønsker en samlet national strategi.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

En ny omfattende rapport fra Vidensråd for Forebyggelse påviser stigende forekomst af mentale helbredsproblemer, mistrivsel og psykiske sygdomme blandt børn og unge.

Ifølge rapporten får 15 procent af alle børn og unge en diagnose med en psykisk sygdom, inden de fylder 18 år.

»Der er tale om folkesygdomme, som begynder tidligt i livet, og udviklingen er bekymrende,« siger formand for arbejdsgruppen bag rapporten Pia Jeppesen, som er seniorforsker og overlæge på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center i Region Hovedstaden.

En massiv kløft

Men selv om det i sig selv er alarmerende, så peger eksperterne på, at det i en vis grad kan tilskrives bedre diagnoser og tidligere indsats. Derfor er deres fokus især det markant voksende antal unge, som mistrives, og som siden risikerer at ende med psykiatriske diagnoser.

Derfor efterlyser de en national strategi for alle børn.

»For mig er det helt centrale de store sociale forskelle i unges psykiske sygdom og mentale velbefindende, som ses af folkeskolens trivselsundersøgelser, som omfatter næsten alle. Så den store bekymring må være, om de gode ting, der bliver gjort rundt omkring også når ud til alle,« siger Carsten Obel, professor i børn og unges mentale sundhed på Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet.

Seniorforsker Pia Jeppesen mener, at der er en massiv kløft mellem det, som vi ved, der virker, og hvad systemet faktisk tilbyder.

»Tænk hvis vi lod astmabørn med hvæsende vejrtrækning ligge ind over bordet i årevis, før vi mente, at de havde brug for hjælp. Men det sker hele tiden for børn og unge med mentale sygdomme,« siger hun.

Ritzau / Sofie Bak Thorup

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Forsiden