0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen tager hul på nærhedsreform: Syv kommuner skal have fuldstændig frihed på enten folkeskole-, dagtilbud- eller ældreområdet

Vi behøver ikke lovgive om alt mellem himmel og jord, siger statsministeren i sin åbningstale. Fagforbund hilser forsøgsordning velkommen.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Regeringen vil give syv danske kommuner ’fuldstændig frihed’ på et udvalgt velfærdsområde. Det sagde statsminister Mette Frederiksen (S) i sin tale på Folketingets åbning tirsdag.

Dermed vil de syv kommuner i de næste tre år blive fritaget for så meget statslig regulering og lovgivning som muligt.

»I stedet lader vi mennesker tage ansvaret selv. Vi lever i år 2020. Vi er en af verdens bedst uddannede befolkninger. Vi behøver ikke lovgive om alt mellem himmel og jord,« sagde Mette Frederiksen (S).

Forsøget er et led i den længe ventede nærhedsreform, som statsministeren også omtalte i sin åbningstale sidste år, og omfatter tre forudbestemte velfærdsområder; folkeskole, dagtilbud og ældre.

Eksempelvis får Helsingør Kommune »fuldstændig frihed« på daginstitutionsområdet de næste tre år.

De andre kommuner er Rebild, Viborg, Middelfart, Holbæk, Langeland og Esbjerg. Her har regeringen ifølge statsministeren indgået lignende aftaler med borgmestrene fra disse kommuner.

Viborg, Middelfart og Langeland kommuner har ifølge Altinget fået tilbudt frihed på ældreområdet.

»Vi var enige om, at der vil være nogle begrænsninger i forhold til blandt andet medicinområdet. Men ellers lød statsministeren meget stålfast på at ville levere på sit løfte om stor frihed,« siger borgmester i Langeland Kommune borgmester Tonni Hansen (SF) til Altinget.

Fagforbund: Kontrol kan være nødvendigt

I fagforbundet Lederne mener formand Svend Askær, at forsøgsordningen er »forfriskende,« men pointerer samtidig, at det kun kan lykkes med en styrket kommunal ledelse:

»Regeringens foreslåede forsøg er ambitiøst og rummer store muligheder. Det kan kun lykkes, hvis ledelse erstatter bureaukrati. Regulering og bureaukrati dækker ofte over mangel på reel ledelse. Regeringens foreslåede forsøg for syv kommuner åbner mulighed for at vedtage klare målsætninger, give lederne et klart ledelsesmandat og skabe et større, reelt ledelsesrum,« siger Svend Askær i en pressemeddelelse.

Også i FOA hilser formand Mona Striib forsøget med at frisætte syv kommuner på udvalgte velfærdsområder velkommen:

»Det er rigtig godt at vende vanetænkningen ryggen, og give ansatte og ledere friheden til at slippe deres faglighed fri. Vi ser gerne på, hvordan vi sætter tilliden i centrum ude på arbejdspladserne. Kontrol kan være nødvendig, men det er gennem tillid, at vi udvikler velfærden,’ siger Mona Striib i en pressemeddelse.

FOA ser samtidig en lige linje fra nærhedsreformen til det arbejde, der begyndte med ældretopmødet i sidste uge, og hvor parterne bag allerede mødes senere i denne uge.

»Også her handler det om, at sætte borgerne i centrum og give de ansatte deres frihed og faglighed tilbage,« mener Mona Striib.

I det hele taget ser FOA frem til arbejdet med nærhedsreformen, som allerede blev varslet ved Mette Frederiksens åbningstale sidste år.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Forsiden