0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Eksperter laver plan for behandling af senfølger efter corona

Læger, sygeplejersker og fysioterapeuter skal give indspark til anbefalinger om behandling af senfølger.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

En ekspertgruppe skal rådgive Sundhedsstyrelsen om, hvordan man udreder og behandler personer, der lider af senfølger efter corona.

Det oplyser Sundhedsstyrelsen.

Det er uvist, hvor mange coronasmittede danskere der døjer med senfølger fra sygdommen covid-19.

I Facebook-gruppen ’Covidramte med senfølger’ med 6300 medlemmer har flere berettet om blandt andet nedsat smags- og lugtesans, åndenød og koncentrationsbesvær.

»Selv om omfanget og typen af senfølger endnu ikke er fuldstændig afklaret, er det vigtigt for os, at personer med senfølger efter covid-19 får den indsats, de har behov for, og at de modtager den det sted, der bedst muligt kan håndtere den enkeltes behov,« siger vicedirektør Helene Probst fra Sundhedsstyrelsen.

Ekspertgruppen skal komme med indspark til et sæt nationale anbefalinger til, hvordan man behandler personer med senfølger bedst.

»Da der er tale om forskellige typer af senfølger, vil der være forskellige behov hos den enkelte. Men der vil ofte være behov for en tværfaglig indsats med involvering af for eksempel fysioterapeuter, sygeplejersker, psykologer og læger,« siger Helene Probst.

Arbejdsgruppen tæller blandt andre repræsentanter fra flere lægefaglige selskaber, fra Dansk Sygepleje Selskab og fra Dansk Selskab for Fysioterapi.

En af eksperterne i følgegruppen er afdelingslæge Jane Agergaard fra infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital.

Hun forklarer, at cirka halvdelen af de coronapatienter, der har været indlagt på det østjyske sygehus, beretter om fortsatte symptomer.

»Det er cirka halvdelen af 52 patienter, som fem måneder efter indlæggelsen melder om senfølger. Det er dermed ikke sagt, at det er kroniske lidelser, men om symptomer, der fortsætter,« siger Jane Agergaard.

Hun vurderer, der er et stort mørketal, da også personer, som ikke har været indlagt, melder om fortsatte symptomer.

Der har foreløbig været afholdt ét møde i gruppen, og anbefalingerne fra gruppen ventes klar i slutningen af september.

Dansk Sygeplejeråd er en af de aktører, der for nyligt har efterlyst en national handlingsplan for behandling af senfølger efter covid-19.

»Mange af vores medlemmer går rundt med tunge senfølger efter den smitte, de har været ramt af. Det er vigtigt, at der bliver lagt en national plan for at udrede og hjælpe dem, der oplever senfølger,« sagde rådets formand, Grete Christensen, i den forbindelse til Ritzau.

ritzau

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Forsiden

Artiklen er låst – Sådan kommer du videre:
Du er her
Vil du have adgang?
NEJ
JA
Vil du tillade dataindsamling?
NEJ
JA
Køb abonnement

Som abonnent kan du tilpasse hvilken data, der indsamles.

Du kan altid trække dit samtykke tilbage.

Log ind

Læs videre på to måder:

Bliv abonnent
eller

God journalistik er ikke gratis. For at kunne læse denne artikel skal du tillade at dine data bruges til statistik og marketing.

Du kan altid trække dit samtykke tilbage.