0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Sara Galbiati/Ritzau Scanpix
Foto: Sara Galbiati/Ritzau Scanpix
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

To nye rapporter undersøger, om skærme er forklaringen på, at børn og unge sover og bevæger sig mindre

Sundhedsstyrelsen har offentliggjort to nye rapporter, som undersøger, om de allestedsnærværende skærme påvirker børn og unges søvn, og hvor meget de bevæger sig.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det er nok de flest småbørnsforældre, som i et eller anden omfang er blevet stillet over for ’skærmproblematikken’. Hvor meget skærm er for meget? Og er det dårligt for mit barn, at glo for meget ned i iPhone-skærmens lys?

Det er netop, hvad to nye rapporter, som lige er blevet offentliggjort af Sundhedsstyrelsen, har undersøgt. Mere præcist ser rapporterne på, om skærmforbruget pårvirker, hvor meget børn og unge sover, og hvor meget de bevæger sig.

Det skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

»Vi er optagede af, at børn og unge skal have et sundt liv med tilstrækkelig søvn og fysisk aktivitet, fordi det har betydning for deres trivsel og helbred. Vi ved, at børn og unge i dag sover og bevæger sig mindre end tidligere. Derfor har vi undersøgt, om skærmen kan være en del af forklaringen,« siger projektleder i Center for Sundhed og Digitale Medier, Annemette Høgedal.

Rapporterne er såkaldte litteraturstudier, som systematisk har gennemgået forskningslitteraturen på området.

Mens rapporten ’Sammenhængen mellem skærmtid og fysisk aktivitet & stillesiddende tid hos børn – En systematisk litteraturgennemgang’ konkluderer, at der ikke er nogen entydig sammenhæng mellem skærmtid og fysisk aktivitet eller stillesiddende adfærd, viser den anden rapport ’Digitale enheders betydning for søvn hos 0-15-årige børn og unge’, at tv og tablets påvirker søvnen i et eller andet omfang i alle de undersøgte aldersgrupper:

»Vi kan se, at skærmen påvirker børnenes søvn negativt på flere måder. Derfor er det vigtigt at få forældrene på banen – det er dem, der må sætte rammer for, at der bliver skabt nogle gode rutiner omkring sovetid. Og både børn, unge og forældre vil have godt af at tage en snak om sunde søvnvaner,« siger Annemette Høgedal.

Sundhedsstyrelsen barsler med to yderligere rapporter om sammenhængen mellem børn og unges brug af digitale medier og oplevet stress samt relationer og fællesskaber, som udkommer senere på efteråret.

Rapporten: Digitale enheders betydning for søvn hos 0-15-årige børn og unge

Rapporten: Sammenhængen mellem skærmtid og fysisk aktivitet & stillesiddende tid hos børn

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden

Artiklen er låst – Sådan kommer du videre:
Du er her
Vil du have adgang?
NEJ
JA
Vil du tillade dataindsamling?
NEJ
JA
Køb abonnement

Som abonnent kan du tilpasse hvilken data, der indsamles.

Du kan altid trække dit samtykke tilbage.

Log ind

Læs videre på to måder:

Bliv abonnent
eller

God journalistik er ikke gratis. For at kunne læse denne artikel skal du tillade at dine data bruges til statistik og marketing.

Du kan altid trække dit samtykke tilbage.