0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Emil Helms/Ritzau Scanpix
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Vi er skuffede. Vi er vrede. Vi er bedrøvede«: 200 millioner til ældre i regeringens udspil til en finanslov forarger

Regeringen præsenterede mandag sit udspil til en ny finanslov, og ældreområdet kan se frem til et løft på 200 mio. kr. årligt. Men det er alt for lidt, lyder det fra Ældre Sagen og FOA.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

»Regeringen vender de ældre ryggen, og de tager slet ikke det her alvorligt nok.«

Direktør i Ældre Sagen Bjarne Hastrup er mildest talt utilfreds med regeringens udspil til en finanslov, som blev præsenteret mandag i Finansministeriet.

»Vi er skuffede. Vi er bedrøvede. Vi er vrede over den finanslov,« siger Bjarne Hastrup til Sundhedsmonitor.

I udspillet er der ellers lagt op til at investere 200 millioner kroner om året i 2021 og 2022 altså i alt 400 millioner kroner til at »understøtte et løft af kvaliteten i den kommunale ældrepleje gennem kompetenceudvikling og en styrket opfølgningsindsats«.

200 millioner lyder af mange penge, hvis man skal ud og købe en bil

Men det er meget langt fra den markante investering i ældreområdet, som der er behov for, mener direktøren.

I lyset af sommerens plejehjems-afsløringer havde Ældre Sagen nemlig helt andre forventninger til udspillet:

»Sundheds- og ældreministeren har indkaldt til et ældretopmøde, fordi der skal ske store forbedringer på ældreområdet efter de rædsler, vi har set i dokumentaren med Else og Niels. Derfor havde vi en berettiget forventning om, at udspillet til finansloven ville vise, at regeringen tager ældreområdet alvorligt.«

Fordømmelse og forargelse

Sundhedsmonitor ville gerne have spurgt finansminister Nicolai Wammen om, hvorvidt regeringen tager ældreområdet alvorligt og om, hvordan de 200 millioner kan løfte ældreområdet, men det har desværre ikke været muligt. I stedet henviser Finansministeriet til Wammens udtalelser på pressemødet.

»Vi har alle oplevet de hjerteskærende billeder af ældre der ikke har fået den pleje og den omsorg og den respekt, som alle i Danmark fortjener. Det kan vi ikke være bekendt som samfund,« sagde finansministeren på pressemødet og fulgte op:

»Det er ikke kun et spørgsmål om penge. Det er også et spørgsmål om kultur, det er et spørgsmål om ledelse. Men vi vil på den her finanslov løfte kvaliteten i ældreplejen, og derfor sætter vi 400 millioner kroner af til dette i år og næste år. Pengene skal gå til at øge fagligheden og til en styrket indsats, når der skal følges op. Målet er at kvaliteten bliver bedre.«

FOA: Langt fra nok

Men den udlægning giver sektormand for social- og sundhedssektoren i FOA Torben Hollman ikke meget for. Han mener derimod, at udspillet til en ny finanslov afslører en stor diskrepans mellem regeringens ord og handlinger. Hvor forargelsen er stor, når skandalerne rammer, er viljen og lysten til at investere, når der skal handles, tilsvarende lille, siger formanden.

»200 millioner kroner lyder af mange penge, hvis man skal ud og købe en bil, men i det store billede betyder det ingenting. Vi ser frem mod et ældretopmøde, hvor vi skal forberede os til en svær tid og tænke området helt anderledes, men det er der ikke afsat penge til. Det er som om, de først vil tage fat om problemerne, når skaden er sket.«

I det hele taget undrer det Torben Hollmann, at regeringen ikke viser mere handlekraft på ældreområdet.

»Det er rigtig ærgerligt, at man ikke har villet prioritere de ældre i finansloven.«

For når de floromvundne ord udtrykt på pressemøder, i aviserne og på de sociale medier ikke understøttes af en massiv saltvandsindsprøjtning til ældreområdet, gør det nærmest kun ondt værre, mener formanden.

»Det er det samme, der sker hver gang. Det var FOA’s medlemmer, der fik hele balladen efter Niels og Else, og politikerne lovede bod og bedring, og så sker der ikke en skid. Hvem skal stå og forklare de pårørende på mandag, at der ikke bliver forandret noget? Det skal FOA’s medlemmer.«

Alt er skrevet ned

Forklejningen af de 200 millioner står Torben Hollmann ikke alene med. Bjarne Hastrup går skridtet videre og kalder pengene for »smuler fra magthavernes bord«.

»Det giver cirka 2.000 kroner pr. medarbejder, hvis alle pengene går til kompetenceudvikling. Det kan man ikke engang få en enkelt kursusdag for. Det hjælper ikke den nattevagt, der står alene med 40 beboere. Der skal et langt større beløb til, end det der er sat af her.«

Der er brug for en total genopretning af ældreområdet

Derfor håber Bjarne Hastrup også, at de andre partier på Christiansborg kommer ældreområdet til undsætning og lægger handling bag de forargelser, som blev ytret i forbindelse med TV 2-dokumentaren ’Plejehjemmene bag facaden’.

»Vi har noteret, hvad alle de politiske partier sagde her i løbet af sommeren omkring de rystende forhold på plejehjemmene. Nu må de vise, at de holder ord,« siger han og fortsætter:

»Der er brug for en total genopretning af ældreområdet, og det er ikke nok, at der er sat penge af til at dække den demografiske udvikling. På den måde bevarer vi bare status quo, og så vil endnu flere af os komme til at hænge over sengen ligesom Else og blive ignoreret ligesom Niels.«

Ni milliarder kroner til corona

Udover et løft af ældreplejen vil regeringen afsætte 9,2 milliarder kroner i 2021 for at håndtere de økonomiske og sundhedsmæssige konsekvenser af coronakrisen.

Regeringen har lovet at dække kommunernes og regionernes udgifter i forbindelse med corona-epidemien og hertil kommer udgifter til den vaccine, der forventes at lande på markedet i løbet af 2021.

Coronamilliarderne er dog ikke kun øremærket til ekstra sundhedsudgifter, men skal også bruges til at holde hånden under de danske arbejdspladser.

Samtidig er der afsat 1,5 milliarder kroner om året fra 2021 til 2024 til den såkaldte forhandlingsreserve, som skal i spil, når forhandlingerne med de andre partier går igang. Sidste år lå puljen på omkring 3 milliarder kroner.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden