0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Olivia Loftlund/Ritzau Scanpix
Foto: Olivia Loftlund/Ritzau Scanpix

40 procent af de 15-16-årige svarede sidste år, at de havde været fulde inden for de seneste 30 dage. Arkivfoto.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske unges alkoholindtag steg igen sidste år

Sundhedsstyrelsen er opmærksom på unge danskeres alkoholvaner, der bevæger sig i forkerte retning.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Alkoholindtaget blandt de danske uger stiger igen. Det viser Den Europæiske Rusmiddelundersøgelse (Espad) ifølge Sundhedsstyrelsen.

I undersøgelsen er omtrent 2.500 elever fra 9. klasse på 81 danske skoler blevet spurgt om deres erfaringer med alkohol.

40 procent af de 15-16-årige svarede sidste år, at de havde været fulde inden for de seneste 30 dage. I 2015 var andelen 32 procent.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er tallene i undersøgelsen ellers gået den rigtige vej for de unge danskere siden 1999.

Fælles brev til kommunaldirektører og rektorer

Sådan er det dog ikke længere, og det har fået Sundhedsstyrelsen til at gå sammen med Danske Gymnasier og Danske Erhvervsskoler.

De har i fællesskab sendt et brev til landets kommunaldirektører og rektorer. Her appellerer de blandt andet til, at der arbejdes for at reducere alkohol på ungdomsuddannelser, skriver Politiken.

I Sundhedsstyrelsen mener enhedschef i forebyggelsesenheden Niels Sandø, at stigningen i antallet af unge, der drikker dig fulde, er et trist billede på den danske alkoholkultur.

»Samtidig kan vi se, at mange af eleverne, der alle er mindreårige, får lov til at drikke derhjemme. Det er vigtigt, at vi som forældre og voksne tæt på de unge kommer mere på banen og tager et langt større ansvar for de unges drukkultur,« siger Niels Sandø i en pressemeddelelse.

Så sent som i maj viste en rapport fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO, at de danske 15-årige er dem i Europa, der både drikker alkohol hyppigst, og som oftest har prøvet at være fulde.

Det fik Danske Gymnasier til at foreslå et forbud mod alkohol til fester på gymnasierne, hvilket dog ikke blev modtaget med kyshånd blandt eleverne i Sammenslutningen af Danske Gymnasieelever.

De mener, at det vil flytte alkoholen andre steder hen uden kontrol. Eleverne ser hellere dialog.

Da den nye undersøgelse fra Espad er fra 2019, vides det ikke, hvad udbruddet af coronavirus har gjort for de unges alkoholforbrug.

I starten af juni viste en undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed dog, at hver tredje unge dansker under coronakrisen har drukket mindre eller meget mindre alkohol end normalt.

Det offentliggøres først til november, hvordan Danmark placerer sig i Espad-undersøgelsen i forhold til andre lande. I alt er 35 europæiske lande med i undersøgelsen.

ritzau

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden