0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tre ud af fire smittede i Aarhus i sidste uge er fra Somalia

Ud af sidste uges 78 nye smittetilfælde i Aarhus Kommune har 61 af de smittede somalisk herkomst, oplyser SSI.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I Aarhus Kommune ser der ud til at være en smittekæde i somaliske kredse.

I hvert fald er 61 af sidste uges i alt 78 nye tilfælde med coronasmitte blevet konstateret blandt personer med somalisk herkomst.

Der er tale om ophobning inden for familier i flere forskellige boligområder. Det skriver Statens Serum Institut (SSI) på sin hjemmeside.

Nu prøver Styrelsen for Patientsikkerhed, der står for smittesporing i Danmark, at afdække, om der er fælles begivenheder, der kan koble tilfældene sammen.

Tirsdag forlød det, at halvdelen af de nye smittede har somalisk baggrund, men det reelle tal er altså endnu højere.

Allerede tirsdag berettede den somaliske forening AarhuSomali, at det kom som et chok, at en stor andel af de smittede med coronavirus i Aarhus siden fredag har somalisk baggrund.

Det fortalte Abdirahman M. Iidle, der er talsmand for AarhuSomali. Det er en gruppe, som repræsenterer 13 somaliske foreninger i byen. Han havde ikke umiddelbart nogen forklaring på, hvorfor de aarhusianske borgere med somalisk baggrund er ramt af smitten i så høj grad.

»Familier med somalisk baggrund har været i Tivoli Friheden, Djurs Sommerland og legeland i løbet af juli. Men det har mange familier med anden baggrund jo også været,« fortalte han dog i en pressemeddelelse.

Her pegede han samtidig på, at folk med somalisk baggrund – ligesom andre etniske minoriteter – ofte arbejder i udsatte job. Det kan være som sosuer, bus- og taxachauffører eller rengøringspersonale.

»Det er job, hvor man ofte er i kontakt med mange mennesker. Og det kan måske være en del af forklaringen på smittespredningen. En anden del af forklaringen kan være, at somaliere bor i store familier, og at man dermed er tæt sammen,« står der i meddelelsen.

Sundhedsmyndighederne har ikke været i stand til at trevle smittekæderne i Aarhus op.

Derfor ved Aarhus Kommune og sundhedsmyndighederne stadig ikke, hvordan den store smitte er opstået.

Men kommunen vil nu blandt andet lave en målrettet indsats i de områder, hvor der bor mange personer med somalisk baggrund.

»Vi kommer til at målrette kommunikationen til dem specifikt. Både gennem boligforeningerne og gennem institutioner i områder, hvor der er en høj koncentration af folk med somalisk baggrund,« sagde Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) tirsdag eftermiddag.

Styrelsen for Patientsikkerhed er nu i dialog med Aarhus Kommune og Region Midtjylland med henblik på inddæmning af udbruddet.

Det sker ved intensiveret testning blandt andet ved brug af mobile enheder og tilbud om testning af personale i hjemme- og ældrepleje.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden

Artiklen er låst – Sådan kommer du videre:
Du er her
Vil du have adgang?
NEJ
JA
Vil du tillade dataindsamling?
NEJ
JA
Køb abonnement

Som abonnent kan du tilpasse hvilken data, der indsamles.

Du kan altid trække dit samtykke tilbage.

Log ind

Læs videre på to måder:

Bliv abonnent
eller

God journalistik er ikke gratis. For at kunne læse denne artikel skal du tillade at dine data bruges til statistik og marketing.

Du kan altid trække dit samtykke tilbage.