0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Arkivfoto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Overblik: Nye retningslinjer for overdragelse af corona-patienter til kommunerne

Sundhedsstyrelsen er klar med retningslinjer for udskrivning af corona-patienter til kommunal pleje. Få et overblik her.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Et nyt sæt retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen beskriver, hvordan sygehuse og kommuner skal forholde sig, når patienter med coronavirus udskrives til pleje i kommunerne.

»Det er vigtigt, at personalet i kommunen er orienteret om borgerens eventuelle smitte med covid-19, så de har de bedste forudsætninger for at modtage borgerne korrekt og tage de nødvendige forholdsregler. Retningslinjen skal være med til at sikre hensigtsmæssig kommunikation mellem sygehus og kommune ved udskrivelse,« forklarer enhedschef i Sundhedsstyrelsen Mads Biering la Cour i en pressemeddelelse.

Få et overblik over de nye retningslinjer herunder.

Udskrivelse

 • Hvis en person, der udskrives, er mistænkt for, eller har fået påvist smitte med covid-19 underrettes plejebolig, plejecenter, midlertidig plads eller bosted herom inden modtagelsen af personen (både telefonisk og digitalt jf. nedenstående punkter)
 • Hvis det er en person, der har eller skal have hjemmepleje, underrettes kommunen om, at personen er mistænkt for, eller har påvist smitte med covid-19 (både telefonisk og digitalt jf. nedenstående punkter)
 • For sygehusindlagte personer kommunikeres rutinemæssigt digitalt med personens hjemkommune
 • Korrespondancemeddelelse (’klinisk e-mail’) kan efter konkret aftale/udmelding anvendes til at supplere telefonisk kontakt med information om den konkrete persons status på smitte med covid-19
 • Ved udskrivelse til eget hjem kan epikriser til egen læge markeret med ’høj prioritet’ benyttes. Dette nødvendiggør særlig opmærksomhed på, at epikrisen skal udsendes tilstrækkelig hurtigt fra sygehuset, så eventuelt nødvendige informationer heri kan benyttes ved kontakt med personen.

Transport fra sygehus

Ved transport af personer udskrevet fra sygehus, som har symptomer på covid-19 og derfor skal betragtes som smittebærere, og/eller er bekræftet smittet, gælder almindelige regler og rettigheder om patientbefordring. Derudover skal der tages følgende forbehold:

 • Personen skal, hvis muligt, selv påføre sig kirurgisk maske. Såfremt forholdene tillader det, skal personen selv gå ind og ud af befordringsmidlet
 • Det personale, som transporterer personen og kun er i kontakt med kørestolen, skal ikke anvende værnemidler, men udføre håndhygiejne efter retningslinjerne
 • Håndtering af personen begrænses til så få personer, og så få procedurer, som det er fagligt forsvarligt
 • Såfremt personen ikke kan anvende kirurgisk maske, skal personalet, som transporterer personen, anvende værnemidler i form af kirurgisk maske, øjenbeskyttelse (beskyttelsesbriller eller visir), handsker og overtrækskittel
 • Rengøring af køretøjet foretages som anvist i den nationale infektionshygiejniske retningslinje udgivet af Statens Serum Institut

Såfremt en person udskrives til eget hjem, er oppegående og ønsker privat transportmulighed er dette muligt. For at imødekomme de aktuelle samfundsmæssige afstandsskabende tiltag anbefales det, at det er en person fra personens husstand, der fører bilen. For at undgå tæt kontakt mellem flere personer end højst nødvendigt skal personen sidde på bagsædet hvis muligt.

I hjemmet følges Sundhedsstyrelsens generelle råd ved symptomer på covid-19 om at blive hjemme, undgå tæt kontakt til andre (få andre til at hjælpe med f.eks. indkøb), holde afstand til personer i husstanden (opholde sig i forskellige rum), sørge for hyppig rengøring og lufte ud mindst 2 gange dagligt i mindst 10 minutter. Desuden skal personen undgå sårbare personer som ældre, spædbørn og kronisk syge.

Infektionshygiejnisk håndtering af udskrevne personer i kommunalt regi, herunder brug af værnemidler

Statens Serum Institut har udgivet handlingsanvisende infektionshygiejniske retningslinjer for hjemmepleje/sygepleje, botilbud og lignende samt plejecentre og plejeboliger i relation til personer med covid-19, herunder også for brug af værnemidler. Disse retningslinjer er også gældende efter udskrivelse fra sygehus, men også ved håndtering af personer med habituelt plejebehov og personer fra botilbud, der ikke har haft behov for sygehusbehandling, under sin smitten med covid-19.

Overordnet gælder det, at personen skal opholde sig i eget hjem/på egen stue og anvende separat bad eller toilet i det omfang, det er muligt.

Arbejdet tilrettelægges således, at personalet starter med den rene opgave og slutter af med den mest urene opgave. Derudover følges almindelige retningslinjer for god håndhygiejne.

Praktiske opgaver, der ikke omhandler pleje eller behandling, såsom hjælp til indkøb eller rengøring, varetages med omhu ved brug af handsker, kirurgisk maske og sprit. Dog bør eksempelvis vasketøj håndteres så lidt som muligt, og her bør anvendes plastforklæde med lange ærmer.

Brug af værnemidler skal ske i overensstemmelse med de hygiejniske retningslinjer udgivet ved SSI. Det er vigtigt, at værnemidler bruges med omtanke, og kun hvor det er nødvendigt – især i den nuværende situation, hvor der er mangel på værnemidler. Værnemidler skal stadig anvendes korrekt, så de ikke udgør en smitterisiko. For personer i eget hjem med hjemmepleje foreslås værnemidler medbragt og ikke opbevaret hos personen, da der i øjeblikket er forsyningsvanskeligheder.

Personale og arbejdsgiverens ansvar i forbindelse med at hindre smittespredning med covid-19 i sundheds- og ældresektoren fremgår af Sundhedsstyrelsens retningslinje for håndtering af covid-19 i sundhedsvæsenet.

Smittefrihed

Generelt kan personer betragtes som smittefri 48 timer efter symptomophør, uanset om de har været mistænkt eller bekræftet covid-19-smittet og uanset sygdomsforløb. Der skal således udelukkende tages særlige forholdsregler ind til 48 timer efter ophør af symptomer. Derefter skal personen betragtes som smittefri.

Kilde: Håndtering af covid-19: Personer der udskrives til eget hjem, hjemmepleje, plejebolig, plejecenter, midlertidig plads, botilbud eller anden kommunal hjælp

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden