0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Plejehjemsleder: »Skal jeg sende alt mit personale hjem, fordi de er forkølede?«

Plejehjemsleder May Bjerre Eiby kalder Sundhedsstyrelsens anbefalinger om, at sundhedspersonale skal blive hjemme fra arbejde ved lette symptomer for urealistiske. KL kender problematikken, men opfordrer til at overholde anbefalinger. Flere test af sundhedspersonale på vej.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Leder af demensplejehjemmet Dagmarsminde i Nordsjælland May Bjerre Eiby står i et dilemma: Skal hun følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger stramt og sende alle medarbejdere med milde symptomer som hovedpine og forkølelse hjem? Eller skal hun sørge for, at der er personale nok til at passe på beboerne?

»Det er et stort dilemma. Det er det værste, vi står med lige nu,« siger May Bjerre Eiby og fortsætter:

»På den ene side siger Sundhedsstyrelsen, at alle skal blive hjemme fra arbejde ved lette symptomer. På den anden side siger de, at raske kan være smittebærere. Men raske bliver jo ikke bedt om at blive hjemme af den grund. Jeg savner mere konsekvens i myndighedernes udmeldinger.«

Kan slå bunden ud af sundhedsvæsenet

I disse uger oplever hun, at langt flere medarbejdere end sædvanligt på denne årstid får symptomer som let forkølelse og hovedpine. Og det bekymrer hende, hvis alle de medarbejdere skal sendes hjem som følge af de nye retningslinjer for at begrænse coronasmitte.

For hvis sundhedsmyndighederne ikke sætter en bagatelgrænse for, hvilke symptomer medarbejderne skal sendes hjem med, vil det slå bunden ud af pleje- og sundhedssektoren, siger hun og kommer med et eksempel:

»Der er en beboer, der lige er død af coronavirus på et plejehjem i Aarhus. De har jo sendt 20 medarbejdere hjem. Jeg kan lige se for mig, hvordan det ser ud på det plejehjem. Det er helt forfærdeligt at tænke på, hvordan det resterende personale skal løfte opgaven med beboere, der er kritisk syge og som heller ikke skal fylde hospitalerne op,« siger May Bjerre Eiby.

May Bjerre Eiby er i dialog med Gribskov Kommune, som ifølge hende fortæller, at dilemmaet gør sig gældende på flere af de øvrige plejehjem i kommunen, og hun er stødt på samme problematik i facebookgrupper for sygeplejersker.

Der er en reel risiko for, at mange af de medarbejdere, vi har brug for, ender med at sygemelde sig med lette symptomer

KL deler bekymringen for at komme til at mangle personale i hjemmeplejen og på plejehjem, fortæller direktør Christian Harsløf:

»Der er en reel risiko for, at mange af de medarbejdere, vi har brug for, ender med at sygemelde sig med lette symptomer,« siger han.

Han understreger samtidig, at KL opfordrer til, at man følger myndighedernes anbefalinger om at blive hjemme fra arbejde selv ved lette symptomer.

Men han bakker op om et andet forslag fra May Bjerre Eiby, som opfordrer til, at man åbner op for at teste sundhedspersonale med lette symptomer for coronasmitte, så de kan komme tilbage i arbejdstøjet, hvis de testes negative.

Nye testmaskiner på vej

På et pressemøde mandag eftermiddag fortalte sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at der nu er indkøbt yderligere tre maskiner til at teste for coronavirus i Danmark.

»Det er testmaskiner, der har en væsentligt større kapacitet og en væsentligt bedre hastighed, end vi har haft tidligere. De er nu i landet, og de er i gang med at blive installeret i Aarhus, Odense og i København,« fortalte ministeren på pressemødet.

Jeg har medarbejdere i karantæne, som reelt ikke ved, om de har coronavirus. Hvis vi nu kunne få det afkræftet, så ville jeg godt turde lade dem komme på arbejde

Det vil ifølge Christian Harsløf være oplagt at bruge den nye testkapacitet på at teste mere sundhedspersonale for coronasmitte:

»Vores tilgang er, at testkapaciteten skal bruges der, hvor den gør allermest gavn,« siger han og tilføjer:

»Vi har brug for, at vores sundhedspersonale kan gå på arbejde, så det vil være et naturligt fokus fra os.«

På pressemødet fortalte Magnus Heunicke, at man arbejder på sagen:

»Vi kommer ikke til at kunne undgå smittede. Det er meget alvorligt, og man kan smitte patienter, og vi har kritisk brug for vores sundhedsmedarbejdere. Så vi forsøger lige nu at arbejde på, at vi kan teste flere,« sagde sundhedsministeren.

Kan få en spill-over-effekt

At man arbejder på at kunne teste mere sundhedspersonale glæder May Bjerre Eiby:

»Jeg har medarbejdere i karantæne, som reelt ikke ved, om de har coronavirus. Hvis vi nu kunne få det afkræftet, så ville jeg godt turde lade dem komme på arbejde. Man ville både kunne begrænse spredningen og bedre følge med udviklingen, hvis vi tester flere,« siger hun og peger på, at mangel på personale på plejehjem og i hjemmeplejen ikke blot vil ramme beboere og medarbejdere på plejehjemmene, men kan få en spill-over-effekt på hospitalerne:

»Hvis vi sender alle medarbejdere hjem fra plejehjemmene, så vil vi få en masse hospitalsindlæggelser relateret til dehydrering, blærebetændelse, lungebetændelse og hoftebrud, fordi vi ikke kan gå og forebygge herude. Så tror jeg bare, det vælter endnu mere.«

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden