0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

16.000 sundheds-pensionister kan trække i kitlen: »Det kan være nødvendigt at trække på alle tænkelige ressourcer«

Både pensionererede sundhedsprofessionelle og -studerende kan se frem til at blive en del af corona-beredskabet. Vi er klar, lyder det samstemmende fra gamle sosu’er, læger og sygeplejersker.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

16.000.

Så mange pensionerede læger, sygeplejersker og sosu’er kan potentielt indtræde i det danske corona-beredskab. Dertil kan man lægge omkring 4.500 sygeplejestuderende og 2.500 lægestuderende.

Sådan lyder vurderingerne fra Dansk Sygeplejeråd, Foreningen af Pensionerede Læger og FOA efter sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) besked om, at sundhedsvæsenet i kampen mod coronavirussen kan få brug for at mobilisere så meget arbejdskraft som muligt.

Der er ingen tvivl om, at vi kommer til at stå i nogle meget svære situationer i forhold til at have nok sygeplejersker på arbejde

Og reserverne melder sig klar til tjeneste:

»Alle gode tanker skal tages i anvendelse i den her situation, for der er ingen tvivl om, at vi kommer til at stå i nogle meget svære situationer i forhold til at have nok sygeplejersker på arbejde. Der skal ikke ret meget til, før vi er i bekneb og faktisk ikke kan stille det nødvendige beredskab,« siger formand i Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen.

Vurderingerne er ikke et udtryk for, hvor mange der har meldt sig klar til at trække i kitlen, men derimod en kvalificeret optælling af den gruppe af pensionister, efterlønnere og studerende, som de faglige organisationer vurderer, sundhedsvæsenet realistisk set kan rekruttere fra.

22.000 pensionerede sygeplejersker

Der er i alt rundt regnet 22.000 pensionerede sygeplejersker og efterlønnere. En del af dem er dog så langt oppe i årene eller har været væk fra arbejdsmarkedet så længe, at de ikke er oplagte kandidater. Dansk Sygeplejeråd vurderer således, at det er mest realistisk at rekruttere nødpersonale fra de sygeplejersker, der har forladt arbejdsmarkedet inden for de seneste to år, hvilket er i alt 2.600.

For sosu-assistener og -hjælpere ser regnestykket lidt anderledes ud. Der er i alt knap 10.000 pensionister i sosu-sektoren, hvoraf 7.700 er mellem 65 og 75 år. Derudover er der omkring 3.000 efterlønnere på området.

Foreningen af Pensionerede Læger har i alt 5.500 medlemmer og formand Mogens Stubkjær Hüttel vurderer, at i hvert fald halvdelen vil være i stand til at efterkomme en anmodning fra sundhedsvæsenet om at træde til.

Samlet set er vurderingen fra de tre faglige organisationer altså, at cirka 16.000 kan vende tilbage til sundhedsvæsenet for en kort bemærkning.

Og det svarer ganske godt til myndighedernes vurdering.

»Det er et tal, vi godt nogenlunde kan genkende,« siger overlæge Bolette Søborg fra Sundhedsstyrelsen.

Vi får brug for alle

Ifølge Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, vil en første corona-bølge kunne ramme 600.000 danskere over en tremåneders periode. Af dem vil omkring 12.000 formentlig blive indlagt. Og det vil presse sundhedsvæsenet i en ekstrem grad – både hvad angår sengepladser, men også i forhold til kvalificeret arbejdskraft.

Specielt i den situation, hvor sundhedspersonalet selv bliver smittet eller sat i karantæne.

Hvis og såfremt myndighederne trykker på knappen og indkalder nødreserverne, er de pensionerede læger klar, siger formand for Foreningen af Pensionerede Læger Mogens Stubkjær Hüttel.

Vi skal virkelig tænke ud af boksen og tænke bredt

»Vi er klar til at træde til. F.eks. har vi en gruppe tidligere praktiserende læger, som vil være de mest fantastiske telefonpassere til at tage imod opkald fra bekymrede borgere, fra plejehjemschefer eller fra forvaltningerne. Vi skal virkelig tænke ud af boksen og tænke bredt,« siger Mogens Stubkjær Hüttel.

Han understreger dog, at det på nuværende tidspunkt er altafgørende at fokusere på adfærden i befolkningen for at begrænse og forsinke smittespredningen så meget som muligt. En fortælling, som medier såvel som myndigheder og andre sundhedsfaglige har et stort ansvar for at udbrede, mener Mogens Stubkjær Hüttel.

»Hvis det så viser sig, at det ikke er nok, så kan vi se på situationen i Italien, at det kan være nødvendigt at trække på alle tænkelige ressourcer. Der vil vi være mange, som er i stand til, og som har et ønske om at bidrage, hvis vi bliver bedt om det,« siger Mogens Stubkjær Hüttel og tilføjer, at han allerede har fået flere henvendelser fra pensionerede læger, som ønsker at hjælpe til.

Styr på praktikken

Dansk Sygeplejeråd har også fået en del opringninger fra tidligere medlemmer, som spørger til, hvordan de på ny kan melde sig under fanerne. Derfor mener Grete Christensen, at KL og Danske Regioner hurtigst muligt skal få styr på alt det praktiske:

»Man skal gøre det her så lidt bureaukratisk som overhovedet muligt. Derfor skal vi i fællesskab finde ud af, hvor man skal henvende sig, og hvordan vi sikrer, at de forskellige vilkår også er på plads. Danske Regioner og KL bør snarest muligt melde ud, hvor man skal henvende sig, hvis man står og faktisk gerne vil tilbyde sin hjælp,« siger Grete Christensen, der ser det som et positivt tegn, at så mange allerede har meldt sig.

Studerende er også klar

På et pressemøde tirsdag foreslog sundhedsminister Magnus Heunicke, at også studerende i sundhedsektoren kunne indkaldes til nødberedskabet.

Der er i alt cirka 11.000 sygeplejerskestuderende, hvoraf de 4.500 er nået så langt på uddannelsen, at de ifølge Dansk Sygeplejeråd kan være relevante i forhold til beredskabet. Det drejer sig om sygeplejestuderende på 5.-7. semester. En tredje mulighed for at skaffe flere sygeplejerskeressourcer er at få nogen af de mange sygeplejersker, der arbejder deltid, til at gå op på fuldtid i en periode. Alene på det regionale område vil man i princippet kunne skaffe, hvad der svarer til omkring 2.500 ekstra sygeplejersker, vurderer Dansk Sygeplejeråd umiddelbart.

Foreningen af Danske Lægestuderende har i alt 2.500 medlemmer på landsplan, hvoraf flere allerede er en del af det danske corona-beredskab. Eksempelvis hjælper 40 lægestuderende fra Københavns Universitet med bemandingen af myndighedernes coronahotline.

Udvikler sig time for time

I skrivende stund er der i alt 442 smittede med covid-19, og 1.303 er i karantæne. Men det tal ændrer sig time for time.

Det samme gør retningslinjerne fra myndighederne. Således blev det tirsdag anbefalet, at pendlere fremover undgår myldretiden. Det fik blandt andet DSB til at indsætte ekstra lange togsæt og flere busselskaberne til at halvere antallet af passagerer.

Onsdag eftermiddag anbefalede Sundhedsstyrelsen på den daglige briefing yderligere forholdsregler:

»Hvis det overhovedet er muligt at arbejde hjemmefra og undgå at samles, så er det et af vores råd,« sagde overlæge Bolette Søborg fra Sundhedsstyrelsen.

Samtidig løftede myndighederne sløret for forventningerne til det totale antal smittede set over flere smittebølger:

»Det her er en infektion, som vi forventer, at 60 procent af den danske befolkning får på et tidspunkt. Det sker ikke i den første bølge, hvor det måske kun er 10-15 procent, der vil få det. Men det vil ske i flere bølger, hvor vi ad åre vil nå op på 60 procent,« sagde faglig direktør i Statens Serum Institut Kåre Mølbak.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden