0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Rapport: Sundhedsplejersker spotter udviklingsforstyrrelser tidligt

Ny rapport viser, at flere af de børn, der blev diagnosticeret med en udviklingsforstyrrelse eller psykisk forstyrrelse, inden de fyldte otte år, allerede fik en bemærkning i deres journal af sundhedsplejersken, da de var mellem otte og ti måneder gamle.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

En ny rapport fra Statens Institut for Folkesundhed peger på, at sundhedsplejersker allerede i barnets første leveår kan spotte børn, som senere i barndommen får en psykisk diagnose som adhd, autisme, Aspergers syndrom og mental retardering. Det skriver Statens Institut for Folkesundhed i det ugentlige nyhedsbrev Ugens Tal.

Rapporten, som baserer sig på data fra over 40.000 børn født i Region Hovedstaden i 2002-2017, viser, at børn, som fik en bemærkning fra sundhedsplejersken i 8-11-månedersalderen, i lidt højere grad blev diagnosticeret med en udviklings- eller psykisk forstyrrelse senere i livet, end børn, som ikke fik en bemærkning.

Rapporten viser, at der blandt de børn, som fik en bemærkning til deres kommunikation og sprog, var 9,7 procent, som blev diagnosticeret med en psykisk forstyrrelse eller udviklingsforstyrrelse, inden de fyldte otte år. Blandt de børn, der ikke fik en bemærkning til deres kommunikation og sprog, var der 5,5 procent, som fik en udviklings- eller psykisk forstyrrelse.

Et andet fund er, at der blandt de børn, der fik en bemærkning til deres spisning, var 7,9 procent, der udviklede en psykisk forstyrrelse eller udviklingsforstyrrelse. Blandt de børn, der ikke fik en bemærkning til deres spisning, var der 5,1 procent, der fik en udviklings- eller psykisk forstyrrelse.

»Sundhedsplejerskerne kan allerede i barnets første leveår opspore mentalt sårbare børn, der er i risiko for senere hen at få en alvorlig diagnose. Derfor er det vigtigt med en øget opmærksomhed og tidlig støtte til børnene og deres familier, sådan at børnene får de mest optimale betingelser for deres videre udvikling og trivsel,« siger projektleder på rapporten, Trine Pagh Pedersen fra Statens Institut for Folkesundhed.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Forsiden