0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Aktører roser finanslov: »De højere cigaretpriser vil redde mange liv«

Den nye finanslovsaftale, som regeringen netop har indgået med Radikale, SF og Enhedslisten, får en positiv modtagelse fra Lægeforeningen, Kræftens Bekæmpelse og FOA.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Sent i aftes præsenterede regeringen sin første finanslov, og et af stridspunktnerne gennem de to måneder lange forhandlinger har været prisen på en pakke cigaretter. Selv om sundhedsminister Magnus Heunicke (S) helst havde set en prisstigning på to gange fem kroner landede aftaleparterne på en stigning på i alt 19 kroner.

Og det bliver godt modtaget af flere aktører på sundhedsområdet.

»Det er rigtigt godt for folkesundheden, at prisen på tobak nu kommer til at stige markant. En pris på 55 kroner, der kort efter stiger til 60, vil redde mange liv. Samtidig vil det i høj grad modvirke, at der hver dag er 40 børn og unge, som begynder at ryge,« siger Lægeforeningens formand Andreas Rudkjøbing.

Men træerne vokser ikke ind i himlen. Lægeforeningen havde håbet på en mere markant prisstigning:

»Højere priser vil give i tusindvis af flere gode leveår, så det er et kæmpe fremskridt – også selvom det ikke blev en pris på 90 kroner, som vi stadig arbejder for. Men godt gået til alle partier – og også ros til, at der satses på gratis rygestopmedicin og på bedre håndhævelse af reglerne for salg af tobak til unge,« siger Andreas Rudkjøbing.

Kræftens Bekæmpelse: »90 kroner er stadig vores mål«

Også Danmarks største patientforening, Kræftens Bekæmpelse, glæder sig over, at prisen landede på omkring 60 kroner for en pakke cigaretter i stedet for de bebudede 50 kroner.

»Det er en rigtig god nyhed. Det betyder, at rigtig mange børn og unge, som ellers ville begynde at ryge, ikke gør det,« siger direktør for Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker til Ritzau.

Selv om Kræftens Bekæmpelse er begejstret for udfaldet, ønsker organisationen i sidste ende, at en pakke cigaretter skal koste 90 kroner.

»90 kroner er stadig vores mål. Men vi er helt tilfredse med, at første skridt er taget med denne finanslov,« siger Jesper Fisker.

Men prisen er ikke den eneste knap, der skal skrues på, lyder det fra direktøren:

»Prisstigningen skal følges af røgfri skoletid i grundskolen og på alle ungdomsuddannelser, tobak under disken og neutrale pakker uden logo. Og så skal reglerne gælde alle produkter med tobak eller nikotin, også snus, e-cigaretter og tilsvarende skadelige produkter,« siger Jesper Fisker.

FOA: Positivt, at psykiatrien også bliver tilgodeset

Mona Striib, der er formand i fagforeningen FOA, kalder i en pressemeddelelse finanslovsforliget en god begyndelse, der viser en ny retning for Danmark.

Hun fremhæver specielt de 600 millioner, som forligspartertierne er blevet enige om at tilføre psykiatriområdet, samtidig med at 150 sengepladser rykkes over i den almindelige psykiatri:

»Det er positivt, at psykiatrien også bliver tilgodeset. Og på høje tid. Psykiatrien er det sted, hvor vi oplever uligheden i sundhedssystemet mest tydeligt. Psykisk syge danskere dør mellem 15 og 20 år før deres medborgere. Det er et både trist og skammeligt tal, som understreger, hvor vigtigt det er, at psykiatrien igen kommer ind på den politiske prioriteringsliste,« siger Mona Striib og fortsætter:

»Derfor er det vigtigt, at vi holder fast i behovet for en 10-årsplan, der skal genopbygge det psykiatriske område. Ikke mindst med fokus på socialpsykiatrien og de mange mennesker med dobbeltdiagnose, som desværre ofte bliver svigtet i dag.«

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden