0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Stine Bidstrup/Ritzau Scanpix

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Aftale: En pakke cigaretter kommer til at koste 60 kroner

Regeringen er blevet enig med støttepartierne om at sætte prisen for cigaretter op.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Regeringen og de øvrige partier er enige om at øge priserne på cigaretter, så prisen stiger til 55 kroner 1. april 2020 og 60 kroner 1. april 2022.

Det fremgår af den aftale om en finanslov for 2020, som regeringen, Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet indgik mandag aften.

Regeringen havde ellers lagt op til, at prisen blot skulle stige fra de nuværende omtrent 40 kroner til 50 kroner over to år. Til gengæld har både regeringens støttepartier og en række aktører på området kæmpet for en pris på minimum 60 kroner.

Også afgifterne på e-cigaretvæske, cigarer, cerutter, cigarillos samt skrå, snus og anden røgfri tobak stiger som følge af aftalen.

Samtidig er parterne enige om at gennemføre et markant løft i kontrolindsatsen af ulovligt salg af blandt andet tobak til mindreårige.

»Stor ros til finansloven,« skriver Lægeforeningen, der har kæmpet for en markant prisstigning, på Twitter.

»En pris på 55 kr for en pakke cigaretter, stigende til 60 kr, vil redde mange liv. Samtidig vil det i høj grad modvirke, at der hver dag er 40 børn og unge, som begynder at ryge,« fortsætter lægernes fagforening.

Samlet set ventes afgiftsstigningerne at give statskassen et overskud på omkring 0,5 milliard kroner om året, hvilket vækker kritik fra oppositionen.

»Trist. Regeringen og støttepartier valgte hensyn til maksimalt afgiftsprovenue frem for hensynet til røgfri fremtid for børn og unge. Åbenbart vigtigere at kradse flest muligt penge ind, end at sikre færre børn og unge der ryger,« skriver tidligere sundhedsminister Sophie Løhde fra Venstre på Twitter.

Det står der om tobak i aftalen om finansloven

  • Regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet er enige om at forhøje tobaksafgifterne svarende til en gennemsnitlig prisstigning på i alt 19 kr. for en pakke cigaretter. En pakke cigaretter vil herefter koste omkring 60 kr. Aftaleparterne er enige om at forhøje afgifterne på tobak over to omgange, således at en pakke cigaretter stiger til ca. 55 kr. fra 1. april 2020 og yderligere til ca. 60 kr. fra 1. januar 2022.
  • Aftaleparterne er derudover enige om, at afgiften på cigarer, cerutter, cigarillos samt skrå, snus og anden røgfri tobak skal forhøjes svarende til ca. 14 kr. fra 1. april 2020 og yderligere ca. 5 kr. fra 1. januar 2022 for at undgå uhensigtsmæssige prisforskelle i prisen på cigaretter og cigarillosprodukter, som minder om cigaretter.
  • I alt skønnes afgiftsforhøjelserne på tobak at indebære et finansieringsbidrag på ca. 500 mio. kr. i 2020, ca. 650 mio. kr. i 2021 og ca. 475 mio. kr. i 2022 og 2023. Varigt udgør finansieringsbidraget 450 mio. kr.
  • Parterne vil også gennemføre et markant løft i kontrolindsatsen af ulovligt salg i både fysiske butikker og over internettet. Sikkerhedsstyrelsen vil som en del af den styrkede kontrolindsats også kunne kontrollere for ulovligt salg af bl.a. alkohol, tyggetobak og e-cigaretter til mindreårige.
  • Desuden er parterne enige om at indføre en afgift på væsker til e-cigaretter på 2 kr. pr. ml, så 10 ml væske til e-cigaretter vil koste ca. 50 kr. Afgiften vil træde i kraft 1. juli 2022.
  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Forsiden