0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ny undersøgelse: Mange patienter savner hjælp til livet efter kræft

Halvdelen af de patienter, der får senfølger efter en kræftsygdom, mener ikke, at de får tilstrækkelig hjælp.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det er ikke nødvendigvis problemfrit at overleve en kræftsygdom.

For når kræften er fjernet fra kroppen, bliver mange patienter ramt af senfølger som træthed, angst, smerter og føleforstyrrelser.

En stor del af kræftoverleverne - godt halvdelen - svarer i en undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse, at de savner hjælp fra læger og andet sundhedspersonale til de fysiske og psykiske senfølger.

Afdelingschef i Kræftens Bekæmpelse Pernille Slebsager hæfter sig ved, at ’alt for mange’ kræftpatienter føler sig alene med ansvaret i deres opfølgningsforløb. Konkret gælder det hver femte patient.

»Langt flere patienter føler sig alene i forløbet efter kræft, end de gør under selve behandlingsforløbet, hvor de hele tiden er i tæt kontakt med sundhedsvæsenet. Når behandlingen er slut, oplever rigtig mange kræftpatienter at stå alene og ikke vide, hvor de skal henvende sig. I virkeligheden er de også i tvivl om, hvilke symptomer de skal være opmærksomme på,« siger Pernille Slebsager.

Nærmere bestemt mener tre ud af fire kræftpatienter ikke, at de er klædt tilstrækkeligt på til at vurdere, hvilke symptomer der kan være tegn på, at der er tilbagefald til kræftsygdommen.

3.153 kræftpatienter har deltaget i undersøgelsen, hvor de har vurderet deres kontakt med sundhedsvæsenet efter at have været i behandling for kræft.

Knap 60 procent af de patienter, der har haft kræft, har senfølger to og et halvt år efter diagnosen.

Pernille Slebsager påpeger, at det allerede er et krav, at kræftpatienter får vurderet deres behov for rehabilitering og opfølgning, inden de afslutter deres behandlingsforløb. De skal også have en plan for opfølgningen.

Men det er meget forskelligt, alt efter hvor man bor, hvilken hjælp der er tilgængelig for patienterne.

»I dag er der kun sporadiske tilbud om hjælp til senfølger, men der bør være ensartede tilbud over hele landet,« siger Pernille Slebsager.

Hun mener desuden, at der skal være en klarere arbejdsdeling mellem hospitaler, kommuner og praktiserende læger, når det handler om kræftpatienters efterforløb.

Ud over manglen på hjælp viser undersøgelsen fra Kræftens Bekæmpelse et mindre fald i andelen af patienter, der er særdeles tilfredse med deres opfølgningsforløb.

I 2013 blev kræftpatienternes kontrolforløb vurderet som ’særdeles gode’ af 60 procent. Siden er tallet faldet til 50 procent.

ritzau

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden