0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Studie: Otte af ti unge danskere bevæger sig ikke nok

Overgangen fra fysisk leg til digital leg er medvirkende til, at unge bevæger sig for lidt, mener professor.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

84,5 procent af Danmarks unge mellem 11 og 15 år bevæger sig mindre end den ene time om dagen, som Verdenssundhedsorganisation, WHO, anbefaler.

Sådan lyder konklusionen i en ny rapport, som er blevet præsenteret i det videnskabelige tidsskrift The Lancet Child and Adolescent Health. Det skriver Videnskab.dk.

Rapporten konkluderer videre, at det ikke kun er et dansk, men et globalt problem. På verdensplan er 81 procent af alle børn og unge mellem 11 og 17 år ikke fysisk aktive nok i løbet af dagen.

Rapporten viser også, at piger bevæger sig mindre end drenge.

Fare i overgang fra fysisk til digital leg

Professor og forskningsleder Jens Troelsen fra Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet er ikke overrasket over studiet.

Han har ikke deltaget i forskningsarbejdet, men han har læst det og har selv bidraget til lignende undersøgelser i Danmark, som også viser, at danske børn bevæger sig lige så lidt som børn i resten af verden.

Han mener, at konklusionerne er ’rystende’ og peger på, at det specielt er overgangen fra fysisk leg til digital leg, der spiller ind på den manglende bevægelse herhjemme.

Han mener, at både skoler og forældre har et ansvar for aktivere deres børn.

»Forældrene mener, at det er skolernes ansvar, og skolerne vil også pege på forældrene. Men det er et fælles ansvar. Samtidig skal der på samfundsniveau være gode rammer - herunder cykelstier og legepladser, der ikke kun er for de mindste børn,« siger han til Ritzau.

Han peger på, at der mangler officielle anbefalinger for skærmtid til unge.

»Forældre, pædagoger og lærere ved godt, at fysisk aktivitet er godt, men mange tænker måske ikke over, at det i sig selv kan være skadeligt at være fysisk inaktiv. Derfor tror jeg på, at det er vigtigt, at der officielt bliver sat timer og minutter på, hvor lang tid man må sidde foran en skærm - herunder husker pauser undervejs,« siger han.

I det nye studie har forskerne indhentet nationale data fra 146 lande og kigget på udviklingen i unges fysiske aktivitet fra 2001 til 2016.

I perioden er andelen af drenge, som ikke er aktive nok, faldet en smule fra 80 til 78 procent. Lande som Bangladesh, Singapore, Thailand, Benin, Irland og USA har set det største fald i andelen af inaktive drenge.

Andelen af piger, som ikke er aktive nok, ligger stabilt på 85 procent.

Med fysisk aktivitet menes der leg, sport, arbejde i hjemmet, gå eller cykle til skole og lignende.

I alt 1,6 millioner unge har deltaget i undersøgelsen, og data kommer fra spørgeskemaer, som de unge selv har udfyldt vedrørende deres aktivitetsniveau i løbet af dagen.

ritzau

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Forsiden