0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Kost- og Ernæringsforbundet

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ernæringsmedarbejdere er tilfredse med anbefalinger om overvægt

Sundhedsstyrelsens udkast til anbefalinger om svær overvægt bliver positivt modtaget.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Sundhedsstyrelsens udkast til anbefalinger til kommunernes indsats for børn og voksne med svær overvægt er et skridt i den rigtige retning.

Det siger Ghita Parry, der er formand for Kost- og Ernæringsforbundet og bl.a. repræsenterer kommunalt ansatte ernæringsprofessionelle.

»Vi er helt overordnet positive,« siger Ghita Parry.

»Livsstilsomlægninger er den mest kosteffektive metode og den metode, der bedst sikrer, at vægttab rent faktisk kan fastholdes. Derfor er vi meget tilfredse med, at Sundhedsstyrelsen nu kommer med anbefalinger til, hvordan livsstilsinterventioner kan foretages i kommunerne,« fortsætter hun.

»Det lyder måske kedeligt, men interventioner af længere varighed er det mest fornuftige.«

Opsporing og intervention

Konkret anbefaler styrelsen bl.a., at opsporing af svær overvægt hos børn kan ske i forbindelse med 5-års-undersøgelsen i almen praksis eller i den vejning af skolebørn, som kommunerne er forpligtet til at foretage midt i skoleforløbet. For voksne kan det ske i almen praksis, de kommunale sundhedscentre eller på sygehusene.

Det lyder måske kedeligt, men interventioner af længere varighed er det mest fornuftige

Med hensyn til intervention kommer Sundhedsstyrelsen i anbefalingerne med en række konkrete bud på, hvordan kommunerne i forbindelse med livsstilsinterventioner kan have øje for kost, fysisk aktivitet, adfærdsændringer og familieinvolvering.

Samlet set bør kommunale tilbud om livsstilsinterventioner sigte mod følgende resultater, fremgår det af anbefalingerne:

  • En mere hensigtsmæssig (energireduceret) kost
  • Et mere hensigtsmæssigt fysisk aktivitetsniveau
  • Vægttab eller vægtvedligeholdelse samt vægttabsvedligeholdelse hos voksne
  • En sundere vægt og mere hensigtsmæssig vægtudvikling hos børn
  • Bedre livskvalitet og trivsel
  • Reduceret risiko for følgesygdomme og for tidlig død

Samfundet skal hjælpe

For Ghita Parry fra Kost- og Ernæringsforbundet er det centrale dog, at myndighederne i det hele taget kommer med anbefalinger på området.

»Med anbefalingerne anerkender Sundhedsstyrelsen, at overvægt ikke alene er den enkeltes ansvar. Tidligere har man sagt: ‘Hvis du er for fed, så er det din egen skyld’. Der noterer vi os, at Sundhedsstyrelsen siger, at samfundet skal hjælpe,« siger hun og tilføjer et illustrativt eksempel:

»Hvis du falder på dit elektriske løbehjul og får hjernerystelse, så er det også din egen skyld, men samfundet hjælper alligevel.«

Så gerne et rettighedsfokus

Selv om Kost- og Ernæringsforbundets formand tager positivt imod anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen, vokser træerne dog ikke ind i himlen for hende.

»Det havde været bedre med mere ’skal’ og mindre ’kan’. Vi så eksempelvis gerne, at man som borger fik ret til en samtale med netop ernæringsprofessionelle,« siger Ghita Parry.

Hvis du falder på dit elektriske løbehjul og får hjernerystelse, så er det også din egen skyld, men samfundet hjælper alligevel

Hun mener, at der i dag er for stor variation i de forskellige kommuners tilbud på området.

»Der er ikke en ensartet praksis for livsstilsinterventioner rundt omkring i kommunerne. Der er svært overvægtige i alle kommuner. Der må ikke være stor forskel på hjælp til overvægt alt efter postnummer. Derfor kunne vi også godt tænke os, at man lovgav i stedet for at anbefale,« siger Ghita Parry.

Anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen har været i høring i løbet af oktober og november.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden