0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Nikolai Linares/Ritzau Scanpix
Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tendens spreder sig: Odense vil spare 2.000 døgnindlæggelser på at lade patienter behandle sig selv intravenøst

På infektionsmedicinsk afdeling på Odense Universitetshospital skal en gruppe patienter efter aarhusiansk forbillede lære at give sig selv intravenøs antibiotika i hjemmet. Det vil kunne spare indlæggelsestid og gavne patienternes livskvalitet, lyder det fra sygehuset.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Et stigende antal sundhedsopgaver rykker i disse år tættere på borgernes hjem og væk fra de dyre hospitalssenge. På Odense Universitetshospitals infektionsmedicinske afdeling er turen nu kommet til den intravenøse antibiotika-behandling (IV-behandling). Her vil personalet nemlig oplære patienter i selv at stå for behandlingen hjemme ved sofabordet.

Ambitionen er, at projektet – inspireret af frontløberen på Skejby Sygehus i Aarhus – på sigt vil spare Odense Universitetshospital for 2.000 årlige døgnindlæggelser. Og det er til gavn for både sundhedsøkonomi og patienternes livskvalitet, fortæller Bent Schwartz, oversygeplejerske på infektionsmedicinsk afdeling på Odense Universitetshospital:

»Ifølge den politiske dagsorden skal vi udbygge det nære og sammenhængende sundhedsvæsen. Det er vi enige i her på hospitalet. Ganske mange patienter skal på sigt forvente at blive behandlet uden for hospitalerne. Og der er rigtig mange patienter, der gerne vil være hjemme, hvis det kan ske under trygge forhold.«

Patienter skal være selvhjulpne

IV-behandling er behandling med medicin eller væske direkte i blodbanen gennem et drop. Infektionsmedicinsk afdeling på Odense Universitetshospital vil efter aarhusiansk forbillede tilbyde en gruppe patienter, som får antibiotika intravenøst, at blive oplært til selv at tilslutte droppet i eget hjem, tage blodprøver og temperatur og i nogle tilfælde blande medicinen selv. Patienterne vil desuden få en døgnåben telefonisk hotline til hospitalet og konsultationer over ipad.

I pilotfasen, som efter planen begynder i december, vil personalet på infektionsmedicinsk afdeling give tilbuddet til en særlig gruppe af patienter på infektionsmedicinsk afdeling, som får antibiotika intravenøst.

Når vi taler rehabilitering, så er det langt bedre for patienten at være hjemme hos sig selv

»Vi vil give tilbuddet til patienter, som er selvhjulpne og uden plejebehov. De skal selv kunne gå i bad og klare sig i hverdagen – så det i princippet kun er medicinen, de er her på sygehuset for. Samtidig kræves det, at de kognitivt og intellektuelt kan forstå metoderne og vise, at de kan det, vi forklarer dem,« fortæller udviklingssygeplejerske og projektleder Nanette Braae Jensen.

Hun tilføjer, at det også er en mulighed, at en samlever kan blive lært op i at give IV-behandlingen, hvis patienten er for svækket.

Fjerner risiko for hospitalsinfektioner

For alt andet lige er det mest hensigtsmæssigt for patienten at være i eget hjem frem for at være indlagt i fire-seks uger, som patienter med langvarige infektioner typisk er i dag, forklarer Nanette Braae Jensen:

»Når vi taler rehabilitering, så er det langt bedre for patienten at være hjemme hos sig selv. Der har man bedre forudsætninger for at træne almindelige dagligdagsting, og man vil også være mere aktiv hjemme hos sig selv, end når man er hos os. For når man er indlagt, så har man dybest set kun sin seng som sit eget rum.«

Oversygeplejerske Bent Schwartz supplerer:

»Og så får man ikke hospitalsinfektioner af at være hjemme. Selvom vi gør os meget umage for ikke at give patienterne infektioner, når de er indlagt, så er der alligevel nogle patienter, som får reddet sig infektion. Den risiko fjerner man ved at gøre det på den her måde.«

Dog peger de to sygeplejersker på, at infektion også kan være en risiko i hjemmet, hvis behandlingen ikke varetages på den rette måde.

»I pilotfasen vil vi muligvis tage med patienterne hjem og se, hvordan de gør der hjemme for at blive klogere på hvilke problemer, de kan rende ind i. Vi ved ikke altid, hvordan vores patienter bor. Selvom de er selvhjulpne og klarer sig, kan det godt være, der er noget, vi bliver nødt til at adressere i deres hjem i forhold til hygiejne,« siger Nanette Braae Jensen og tilføjer:

»Men hvis vi har et tæt setup omkring dem, så kan jeg ikke se andet, end at det er til patientens fordel.«

Infektionsmedicinske afdelinger landet over barsler med lignende modeller, hvor intravenøs behandling med antibiotika rykker tættere på borgernes hverdag. På Rigshospitalets infektionsmedicinske afdeling tilbydes oplæring i hjemmebehandling med intravenøs antibiotika til patienter med cystisk fibrose, og på Skejby Sygehus i Aarhus tilbydes det til en bredere gruppe.

Her har Afdeling for Infektionssygdomme siden oktober 2016 haft ca. 50 patienter i hjemmebehandling med intravenøs antibiotika, hvor af 31 lærte at mestre behandlingen selv. Den foreløbige evaluering af det aarhusianske projekt viser, at man har sparet i gennemsnit 19 indlæggelsesdage pr. patient, hvilket samlet løber op i 567 døgn i perioden oktober 2016 til august 2017.

»Jeg kan nærmest få angst af at tænke på det«

Men ud over sengebelægningen og dermed samfundsøkonomien gavner tilbuddet også patienterne og deres pårørende, viser evalueringen. Og at der er en verden til forskel på at være indlagt 24 timer i døgnet og at være hjemme det meste af tiden, kan 22-årige Malene Christiansen fra Odense skrive under på. For hun har prøvet begge dele.

I sommer blev hun opereret og fik anlagt en stomi, og forudgående havde hun været indlagt på Odense Universitetshospital i fire måneder.

»Jeg har haft et meget, meget langt forløb på sygehuset. Til sidst bliver man jo skør af at kigge på hvide vægge. Jeg kan næsten ikke holde ud at skulle sove på en sygehusafdeling igen. Jeg kan nærmest få angst af at tænke på det,« fortæller hun.

Det er ret meget ansvar, man pludselig lægger over på én, som ikke er uddannet sygeplejerske

Ved operationen blev Malene Christiansens tarm forkortet, så den ikke længere kan optage samme mængde næring som tidligere. Derfor får hun nu medicinsk ernæring intravenøst en gang i døgnet gennem et drop ved hjertet som supplement til almindelig mad. Det foregår ved, at hun hver aften bliver tilkoblet et drop, som sender medicinsk ernæring igennem hendes årer natten igennem. Og for cirka to måneder siden fik hun lov at tage den behandling med hjem. Der er altså ikke tale om intravenøs antibiotika som i det kommende pilotprojektet på infektionsmedicinsk afdeling på Odense Universitetshospital, men princippet er langt hen ad vejen det samme.

»Jeg blev oplært i at stå for behandlingen, mens jeg var indlagt en uge på patienthotellet. Hver morgen og aften gik jeg over på afdelingen, hvor nogle sygeplejersker underviste mig i, hvad jeg skulle gøre, og hvad der skulle holdes sterilt for at mindske risiko for infektioner,« fortæller Malene Christiansen og uddyber:

»Sygeplejerskerne var enormt dygtige til at forklare og give mig den tid, jeg havde brug for til at føle mig tryg i det. Jeg står jo for det hele. Det er ret meget ansvar, man pludselig lægger over på én, som ikke er uddannet sygeplejerske. Så det er meget vigtigt for dem, at man føler sig tryg i det, før man kommer hjem.«

En ekstra julegave

At patienterne skal være trygge, før de får behandlingen med hjem, er også noget, de er opmærksomme på på infektionsmedicinsk afdeling på Odense Universitetshospital.

»Hvis de ikke er trygge ved at gøre det selv, så skal de vide, at der er nogle alternativer. Det kan være, den kommunale hjemmesygeplejerske kan komme ud og give antibiotika, eller patienten vil kunne komme herind og få det på daghospitalet,« siger udviklingssygeplejerske Nanette Braae Jensen.

Det kan godt blive en patient, som får lov at holde jul hjemme. Vi går efter at kunne give en lille julegave

I pilotprojektet på infektionsmedicinsk afdeling i Odense mangler de stadig at få de allersidste detaljer på plads, før de første patienter kan blive oplært til at behandle sig selv intravenøst med antibiotika. Men efter planen skal de første patienter begynde i december.

»Det kan godt blive en patient, som får lov at holde jul hjemme. Vi går efter at kunne give en lille julegave,« fortæller oversygeplejerske Bent Schwartz.

Når pilotprojektet på infektionsmedicinsk afdeling på Odense Universitetshospital er færdigt, skal projektet efter planen udrulles til flere af sygehusets afdelinger. Ifølge beregningerne kan 100 patienter fra hele Odense Universitetshospital årligt tilbydes IV-behandling i hjemmet på sigt. Man forventer på den baggrund at kunne spare cirka 2000 sengedage, hvilket svarer til at nedlægge fem senge.

Hjemme hos Malene Christiansen er den intravenøse behandling blevet en daglig rutine ligesom at børste tænder. At hun selv kan stå for behandlingen derhjemme fremfor at skulle overnatte på sygehuset hver nat gør en kæmpe forskel, fortæller hun:

»Det giver en enorm frihed for mig, at jeg kan være derhjemme. Det gør, at jeg føler, at jeg har et lidt mere normalt liv.«

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Forsiden