0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
William Vest-Lillesøe
Foto: William Vest-Lillesøe

SF's sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen, foreslår, at opgaver flyttes fra kommuner til regioner for at sikre borgere ensartede tilbud på tværs af kommunegrænser.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

SF-ordfører: »Jeg forstår ikke den der trang til at kommunerne skal varetage flere opgaver«

Vi har ikke gode erfaringer med at overdrage sundhedsopgaver til kommunerne, mener SF. Partiets sundhedsordfører vil derfor gå den modsatte vej og flytte ansvaret for bl.a. genoptræning fra kommunerne til regionerne.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I disse år tales der en del om, at flere sundhedsopgaver skal overgå fra regioner til kommuner. At opgaverne skal rykke fra det specialiserede ud i det nære sundhedsvæsen.

Men ifølge SF’s sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen, bør udviklingen gå den modsatte vej.

»Jeg forstår ikke den der trang til, at kommunerne skal varetage flere og flere opgaver. For det synes jeg ikke, vi har særligt gode erfaringer med,« siger hun.

Risikerer af-specialisering

Kirsten Normann Andersen mener, at regionerne bør overtage ansvaret for bl.a. genoptræning, handicapområdet og dele af socialpsykiatrien, fordi mange kommuner ikke har den nødvendige ekspertise.

I hendes optik skal kommunerne alene arbejde med at få borgernes hverdag til at fungere, mens sygehusvæsenet skal bære ansvaret ved alvorlig sygdom eller skade. Som eksempel nævner hun genoptræning efter hjerneskade, som siden strukturreformen 2007 har ligget i kommunerne.

»Der er desværre en tendens til, at den specialiserede behandling bliver udvandet, når den kommer ud i kommunerne,« siger hun.

Jeg kan godt føle mig en lille smule alene med det. Men jeg tror, at jeg vil finde opbakning hos rigtig mange borgere

Ifølge Kirsten Normann Andersen er det både for svært og dyrt for mindre kommuner at opretholde en høj faglig ekspertise på området, fordi små kommuner har så få tilfælde af hjerneskade årligt. Og den problemstilling gør sig gældende for flere kommunale sundhedsopgaver, mener hun.

»Man skal tænke i, at borgergrundlaget skal være stort nok, for ellers risikerer vi at af-specialisere områder, ligesom vi har set det med socialpsykiatrien og voksenhandicapområdet,« siger Kirsten Normann Andersen, der har siddet i Folketinget for SF siden 2016.

»Da vi lavede det specialiserede sundhedsvæsen, var det ud fra devisen om, at alle har ret til specialiseret behandling uanset kommune. Det princip skal vi ikke fravige,« siger hun.

Patient-ansvaret skal ligge hos specialister

Ifølge sundhedsordføreren kan problemet løses ved, at det regionale sygehusvæsen beholder ansvaret for patienterne, efter de er udskrevet fra sygehuset.

»Det betyder ikke, at det er sygehusansatte specialister, der skal ud i hjemmet og hjælpe borgeren. Men specialisterne skal beholde ansvaret for, at borgeren får den rigtige behandling. Og så skal de sætte dagsordenen for, hvilken behandling der skal videreføres i hjemmet, så vi er sikre på, at patienterne får den behandling, de har brug for,« siger SF-ordføreren, der selv har en fortid som sygehjælper og afdelingsformand i FOA Aarhus.

Konkret forestiller Kirsten Normann Andersen sig, at kommunalt sundhedspersonale blive udførende på vegne af det specialiserede, regionale sundhedsvæsen, for eksempel når det gælder genoptræning.

Risikerer vi ikke, at det bliver dyrere, hvis vi rykker flere opgaver til det specialiserede sundhedsvæsen i stedet for til kommunerne?

»Man kunne også stille spørgsmålet: Er der nogle af os, der skal have en ringere behandling end andre? For det er konsekvensen, hvis det ikke er specialisterne, der tilrettelægger træningsforløb for os,« siger Kirsten Normann Andersen og uddyber, at hun mener, at det samfundsøkonomisk vil blive billigere på den lange bane, fordi specialiseret genoptræning vil gøre borgerne mere selvhjulpne.

En lille smule alene

Der er ikke mange andre, der taler om at rykke opgaver fra kommuner til regioner. Den tidligere regering lagde op til en nærhedsfond, der skulle styrke det nære sundhedsvæsen, og kommunerne har gennem KL meldt sig klar til at påtage sig flere sundhedsopgaver. Kirsten Normann Andersen erkender da også, at hun kan få svært ved at finde politisk opbakning til sit synspunkt.

»Jeg kan godt føle mig en lille smule alene med det. Men jeg tror, at jeg vil finde opbakning hos rigtig mange borgere. Der er eksempelvis mange patienter og pårørende, som mener, at handicapområdet er en opgave, der skal flyttes fra kommunerne til regionerne, fordi kommunerne ikke løser den ret godt.«

I det såkaldte forståelsespapir, som sætter rammerne for S-regeringen støttet af SF, R og EL, lægges der op til en evaluering af organiseringen af handicapområdet.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Forsiden