0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Katrine Emilie Andersen/Ritzau Scanpix
Foto: Katrine Emilie Andersen/Ritzau Scanpix

Peter Gøtzsche har præget den danske sundhedsdebat i årtier. Hans kontroversielle forskning har skaffet ham både venner og uvenner. 26. november fylder han 70 år.

Navne
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En kontroversiel videnskabsmand fylder 70

Peter Gøtzsche grundlagde Det Nordiske Cochrane Center på Rigshospitalet. Sidste år blev han fyret efter uenighed om hpv-vaccinen. 26. november fylder han 70.

Navne
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det er svært ikke at have en mening om professor Peter Gøtzsche, for han deler i den grad vandene.

Spørg bare hans lægekollegaer, de ansatte i Kræftens Bekæmpelse eller i medicinalindustrien.

Peter Gøtzsche, som fylder 70 år 26. november, er den danske forsker, som har udgivet flest videnskabelige artikler i lægevidenskabelige tidsskrifter som The Lancet og British Medical Journal.

Han er også den videnskabsmand i Danmark, der har vakt mest debat.

Som da han for nogle år siden satte behandlingen af psykisk syge på dagsordenen ved at udtale, at medicin invaliderer og ødelægger mere, end den gavner.

Det vakte et ramaskrig blandt psykiatere og fik psykisk syge til at spørge, om de ville få det bedre uden.

Eller da han påviste, at lægemidler er den tredjestørste dræber - kun overgået af kræft og hjertesygdomme.

Omkring 3500 danskere dør hvert år som følge af deres medicinbrug, fordi medicin ofte slet ikke er så effektiv, som dem, der laver og sælger den, påstår.

Peter Gøtzsche grundlagde i 1993 Det Nordiske Cochrane Center på Rigshospitalet, som indsamler dokumentation for effekten af forskellige behandlingsformer.

Men efter 25 år blev han i 2018 ekskluderet fra International Cochrane og fyret fra sit job som direktør i Det Nordiske Cochrane Center.

Det skete efter uenigheder om hpv-vaccinen, hvor Peter Gøtzsche og andre kritiserede Cochrane-kolleger for at udelade studier og skadevirkninger.

Kort efter eksklusionen afleverede han et 27 sider langt forsvarsskrift til Rigshospitalet, hvor han blandt andet konkluderede, at fyringen handlede om ’at gøre en vigtig og troværdig stemme tavs’.

Ifølge Politiken hentede han næring til sin konklusion i det faktum, at sagen ikke kun involverede ham og hans arbejdsgiver, men også trak spor ind i Sundhedsministeriet.

Siden har han dannet sit eget institut, Institut for Videnskabelig Frihed, hvorfra han vil fortsætte ’kampen for videnskabelig frihed og ytringsfrihed’.

Det kritiske syn på medicinalindustrien blev grundlagt tidligt. Peter Gøtzsche, som oprindelig er uddannet biolog, blev som ung ansat i en virksomhed, som fremstillede astmamedicin og antibiotika.

Hans job var at besøge speciallæger og praktiserende læger og fortælle om de gavnlige virkninger.

Men han har siden fortalt, at arbejdet mest af alt bestod i at snøre lægerne i stedet for at oplyse dem.

I de otte år, han var ansat, uddannede han sig til læge.

/ritzau/

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Forsiden