0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Pressefoto/Alkohol & Samfund
Foto: Pressefoto/Alkohol & Samfund
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.sundhedsmonitor@pol.dk


Alkohol & Samfund: Corona har ændret alkoholvaner – regeringen kan ændre kulturen

Under coronapandemien har vores alkoholvaner ændret sig. Det giver regeringen en enestående mulighed for at skabe en kulturændring, så vi får mere fest og fællesskab og mindre druk og færre alkoholskader. Nøglen ligger hos sundhedsministeren, skriver direktør i Alkohol & Samfund Peter Konow.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Den danske alkoholkultur er helt særlig, fordi vi drikker os så fulde. Vi taler stolt om vores fuldskab, angrer ofte i vores branderter og ser alligevel alkohol som udtryk for en del af vores frihed. Det er yderst selvmodsigende, men det er en udbredt opfattelse, at vi dér – som yderst berusede – er allermest os selv. Ligesom i filmen Druk.

Friheden kan vi diskutere, for der er ekstreme skyggesider. For det første skader vi vores krop og hjerne. Desuden kunne nogle af vores handlinger have været anderledes og bedre i en ramme uden fuldskab.

Friheden ligger i at kunne leve livet i nuet uden at brænde sine muligheder for en fremtid af

Når unge mister grebet om sig selv og dratter i havnen eller cykler hjem midt på kørebanen, mister vi liv. Forældre og familien mister i særdeleshed – og vi mister alle i et fælles samfund. For der ér ingen grund til, at det skal gå så galt. Vi er alle med til at sætte rammerne og skabe kulturen.

700.000 drikker mere end anbefalingerne

Vi har tudet os selv og de unge ørerne fulde om, at øl og alkohol er vejen til frihed. Ligesom i Druk. Alkohol præger vores følelser og handlinger og kan gøre os mere modige. Men friheden ligger jo ikke i at drikke sig mod til det, man gør. Friheden ligger i at kunne leve livet i nuet uden at brænde sine muligheder for en fremtid af.

Konsekvensen af det høje alkoholforbrug rammer totalt skævt i befolkningen, viser mange undersøgelser. Det er dem, der er socialt dårligst stillede, som mærker konsekvenserne hårdest i form af blandt andet kortere levealder.

Omkring 700.000 danskere drikker mere end Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Det skaber afhængighed på den lange bane, og på den korte baner betyder druk, at vrede og lyster går ud over andre mennesker – krænkende adfærd, trafikulykker og indlæggelser.

Lockdown har smittet af på unges alkoholvaner

Kultur er vaner, og vanerne i den danske alkoholkultur er skummet over som øl i et glas. Men heldigvis kan vaner brydes – pustes bort. Det er også sket under coronapandemien, hvor alkoholvanerne har ændret sig.

Flere end halvdelen af de unge drak under lockdown sidste forår mindre eller langt mindre, end de gjorde før coronapandemien. Knap 9.000 unge mellem 15 og 20 år svarede på undersøgelsen lavet af Statens Institut for Folkesundhed.

Årsagen er, at de unge ser alkohol som relateret til noget socialt, og det kan vi voksne jo godt genkende.

Den store nedgang i voksnes alkoholforbrug skete især, da der for 30 år siden blev indført alkoholpolitikker på arbejdspladserne

På bagkanten af corona ønsker rektorer på ungdomsuddannelser at fastholde de unges alkoholforbrug på et lavere niveau.

For hvad forandrer den danske alkoholkultur? Den store nedgang i voksnes alkoholforbrug skete især, da der for 30 år siden blev indført alkoholpolitikker på arbejdspladserne og et forbud mod alkohol i arbejdstiden. Dét virkede.

Så ungdomsuddannelsernes initiativ er prisværdigt og nødvendigt, så vi undgår situationer som ’puttefester’ og ambulancer kørende i pendulfart fra Dyrehaven til skadestuen.

Vi venter spændt på regeringens udspil

Men det helt bærende element i alkoholkulturen er, at de unge – på grund af en meget liberal alkoholpolitik fra Folketingets side – kan købe alkohol alle steder, og alkohol koster næsten ingenting. Så ungdomsuddannelser og kommuner kan gøre nok så meget, men de kan ikke klare opgaven alene.

Derfor venter skoler, læger, forældre og alle vi, der ønsker en ungdomskultur med mindre druk, spændt på det forebyggelsesudspil fra regeringen, som handler om unges alkoholforbrug. Regeringen lover, at udspillet kommer til efteråret.

Jeg kan ikke sige det bedre end Jørgen Ravn Christiansen, uddannelseschef på Gladsaxe Gymnasium, senest har sagt:

»Vi kan regulere alt muligt (lokalt), og de unge kan stadig blot gå i Netto og købe vodka og juice - de har let adgang, og det er billigt, så vi har svært ved at være alene om at begrænse forbruget.«

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-800 ord til debat.sundhedsmonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden