0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Martin Lehmann/Politiken/Ritzau Scanpix
Foto: Martin Lehmann/Politiken/Ritzau Scanpix
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.sundhedsmonitor@pol.dk


Signild Vallgårda: Ensomhed er en overset risikofaktor

Ensomheden vokser under pandemien, og den er i sig selv en sygdomsrisiko, skriver professor Signild Vallgårda. Hun efterlyser interventionsstudier, som kunne pege på gode indsatser mod ensomhed.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Ensomhed, defineret som det at ’ofte være uønsket alene’, var ifølge tal fra 2015 en større risikofaktor for død end tykhed, defineret som BMI over 30. Nyere tal er endnu ikke publiceret.

Der var 770 ekstra dødsfald blandt ensomme mod 630 ekstra dødsfald på grund af svær overvægt sammenlignet med såkaldt normalvægtige.

Flere mennesker med kort uddannelse er oftere uønsket alene end dem med lang uddannelse

Når det gælder sygehusindlæggelser spiller tykhed en lidt større rolle, 34.000 ekstra indlæggelser mod 23.000 på grund af ensomhed, heraf 19.000 på somatiske afdelinger.

I dag er der på grund af nedlukningen af samfundet givetvis flere, som oftere har været uønsket alene. Derfor kan endnu flere være havnet i risiko for sygdom og død.

Det er bemærkelsesværdigt, at ensomheden ifølge Den nationale sundhedsprofil fra 2017 var størst blandt de unge, de 16-34-årige efterfulgt af de, som var 75 år eller ældre.

Flere mennesker med kort uddannelse er oftere uønsket alene end dem med lang uddannelse. Ensomhed er dermed også en bidragende årsag til den sociale ulighed i sundhed. Det burde gøre interessen for, hvad man kan gøre ved ensomheden større.

Mere fokus på tykhed

Tykhed tiltrækker sig stor opmærksomhed blandt sundhedspolitikere og andre. Der bliver skrevet rapporter, lavet politikker og bevilliget penge til behandling og forskning.

Sundhedsstyrelsen har lavet forebyggelsespakker med råd til kommunerne om forebyggelse, herunder en pakke som kun handler om tykhed.

Ensomhed bliver derimod kun nævnt få gange som en risikofaktor (i forebyggelsespakken om mental sundhed). Ensomhed hos ældre får dog en del opmærksomhed fra Sundhedsstyrelsens side.

Usynlige ensomme

En væsentlig forskel på tykhed og ensomhed er, at tykhed er synlig, det er ensomhed ikke. Ensomme mennesker er nærmest mindre synlige end andre.

Det er dog næppe den eneste forklaring på, at ensomhed ikke har så stor bevågenhed.

En anden forklaring kan være, at der ikke er mange undersøgelser om ensomheds sundhedseffekter.

Hvis man ikke undersøger et forhold, bliver det heller ikke så synligt. Der er heller ikke mange undersøgelser af, hvad man kan gøre for at mindske ensomheden.

Mangel på god evidens for effekten har ikke forhindret Sundhedsstyrelsen i at foreslå indsatser over for tykhed

Det er dog værd at bemærke, at en tilsvarende mangel på god evidens for effekten ikke har forhindret Sundhedsstyrelsen i at foreslå indsatser over for tykhed.

KRAM fylder

Noget tyder på, at den danske forebyggelsespolitik meget stærke fokusering på kost, rygning, alkohol og motion (KRAM) ikke levner meget plads til andre risikofaktorer, selv om ensomhed efterhånden oftere indgår i undersøgelser.

Man kan sige, at det ikke er så lige til at vide, hvad man skal gøre for at mindske ensomheden, selv om både offentlige og private organisationer nok kan være med til at skabe rammer, hvor folk kan mødes.

Det ville være et stort fremskridt, hvis der blev lavet interventionsstudier, som kunne pege på gode indsatser mod ensomhed.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-800 ord til debat.sundhedsmonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden