0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Kost- og Ernæringsforbundet
Foto: Kost- og Ernæringsforbundet

Foto: Kost- og Ernæringsforbundet

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.sundhedsmonitor@pol.dk


Kost og Ernæringsforbundet: Ingen med overvægt må møde en lukket dør hos kommunen

Det er vigtigt, at vi giver mennesker med svær overvægt lige muligheder og ikke mindste en lige adgang til professionel hjælp og vejledning til livsstilsændringer, der kan give mærkbare resultater, skriver formand for Kost og Ernæringsforbundet Ghita Parry.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det er et vigtig og meget positivt skridt i den rigtige retning, at Sundhedsstyrelsen har offentliggjort nye anbefalinger til, hvordan borgere med svær overvægt kan få tilbud om en ’livsstilsintervention’ – altså hjælp til nye og sundere vaner.

Tidligere har det været et lotteri, hvilke tilbud borgere med svær overvægt har mødt. Tilbuddene har været forskellige fra kommune til kommune og med meget varierende tilknytning af ernæringsprofessionelle.

Alt for ofte har der slet ikke været hjælp at hente

Alt for ofte har der slet ikke været hjælp at hente, selvom vi ved, at der mange, der gerne vil have hjælp.

Fra den Nationale Sundhedsprofil ved vi eksempelvis, at seks ud af ti kvinder med overvægt gerne vil tabe sig. For mændene er det knap halvdelen.

Overvægt kan tære på krop og sjæl

Det ønske skal vi hjælpe dem med at indfri. For svær overvægt kan tære på krop, sjæl og tilknytning til arbejdsmarkedet.

Derfor er det vigtigt, at vi gør kommunernes tilbud mere ensartede. At vi giver mennesker med svær overvægt lige muligheder og ikke mindste en lige adgang til professionel hjælp og vejledning til livsstilsændringer, der kan give mærkbare resultater.

Det kan dygtige ernæringsprofessionelle professionsbachelorer i ernæring og sundhed, herunder diætister, sikre.

Sundhedsstyrelsens anbefalinger gør, at kommunerne har et udgangspunkt for udarbejdelsen af deres tilbud til borgere med svær overvægt. Tilbud som kan gøre en stor forskel for borgernes psykiske og fysiske trivsel.

Nu er det så op til kommunerne at følge anbefalingerne, så der i hele landet kommer professionelle tilbud til borgere med svær overvægt, som ønsker at ændre livsstil.

Kræver handling nu

For det kræver mere end anbefalinger, hvis vi vil sikre lige adgang til sundhed.

Nu kræver det handling fra kommunerne, så vi kan få ensrettet kvaliteten af livsstilsinterventioner til borgere med svær overvægt og lige adgang - uanset postnummer og pengepung - til sundhedstilbud for alle borgere, der ønsker at gøre noget ved en uønsket svær overvægt.

Det vil være et prisbilligt stort skridt mod et sundere i Danmark med mere lighed i sundhed.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-800 ord til debat.sundhedsmonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden