0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Joakim Rode/Overlægeforeningen
Foto: Joakim Rode/Overlægeforeningen
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.sundhedsmonitor@pol.dk


Overlæger: Udskældt overenskomst gavner samarbejdet mellem faggrupperne

Tiden er løbet fra den eksisterende ledelsesstruktur på sygehusene, skriver formand for Overlægeforeningen Lisbeth Lintz, der tager overlægernes udskældte overenskomstresultat i forsvar.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Overlægernes nye overenskomst har sat gang i debatten om ledelse på landets sygehuse. Formanden for Lederforeningen i Dansk Sygeplejeråd, Irene Hesselbjerg, var ved at få kaffen galt i halsen, da hun læste om ledelsesændringerne hos overlægerne, og FOA foreslår flere ændringer af sygehusledelserne. Imens får overenskomsten ros af en ledelsesekspert og skældud af Yngre Læger.

Så måske er det på sin plads, at vi fortæller lidt om, hvad vi i Overlægeforeningen gerne vil opnå med overenskomsten.

Afdelingerne er sygehusenes og hospitalernes rygrad. Det er her, lægerne og de andre medarbejdere sikrer den bedst mulige behandling til patienterne. Det er her, vi forsker og udvikler nye metoder, som kan give mere effektiv og skånsom behandling.

Men tiden er løbet fra den eksisterende ledelsesstruktur.

Mange afdelinger har i dag samme størrelse, som et helt sygehus havde før i tiden. Alligevel er der ikke ændret på den lægelige ledelsesform. Og det giver store udfordringer for de ledende overlæger, som i dag skal styre kæmpestore afdelinger med budgetter på en halv milliard eller mere og flere hundrede ansatte, ofte spredt på flere matrikler og med mange forskellige fagområder.

Konsekvenser for hele sundhesvæsenet

Når en central del af sygehusenes ledelse ikke har rum til at prioritere udvikling af bedre behandling og patientsikkerhed, har det konsekvenser for hele sundhedsvæsenet. Det er baggrunden for, at Overlægeforeningen og Danske Regioner ved overenskomstforhandlingerne blev enige om at gennemføre den største reform af sygehusenes stillingsstruktur i årtier.

Når en central del af sygehusenes ledelse ikke har rum til at prioritere udvikling af bedre behandling og patientsikkerhed, har det konsekvenser for hele sundhedsvæsenet.

I den forbindelse har det vakt opsigt, at de ledende overlæger skifter titel til cheflæger, men det er ikke den vigtigste ændring i overenskomsten. Den største ændring er, at der oprettes nye stillinger som ledende overlæger på afdelingerne. De skal sikre den strategiske ledelse af bl.a. uddannelse, forskning, kvalitet og drift af ambulatorier og operationsafsnit.

De nye stillinger kan mindske det enorme ledelsesspænd, som de ledende overlæger kæmper med i dag, og give cheflægerne tid til den overordnede strategiske ledelse. Samtidig vil de gøre det mere overskueligt for overlæger at prøve kræfter med større ledelsesopgaver. Det giver en tiltrængt styrkelse af rekrutteringen af lægelige ledere, som har været nødlidende i mange år.

Vi vil have en stærk lægelig ledelse

Overlægeforeningens mål er at bidrage til, at afdelingerne har en stærk lægelige ledelse, der kan sikre, at patienterne får den bedst mulige behandling og sikre udvikling, trivsel og god uddannelse og kompetenceudvikling af medarbejdere.

De nye stillinger og titler vil givetvis føre til en mere ligelig balance i afdelingsledelserne, alene af den grund at den lægelige ledelse hidtil har været stærkt underprioriteret. Med den nye gruppe af ledende overlæger får vi en ledelsesstruktur, som svarer til behovet for ledelse på forskellige niveauer i afdelingerne. Det er jeg overbevist om vil være til fordel for samarbejdet mellem afdelingernes mange faggrupper.

Brug for lederuddannelse

Vores overenskomst har også vakt opsigt blandt ledelsesforskere. Analyse- og forskningschef Mickael Bech peger på, at overenskomsten kan give bedre lægelig ledelse, som er afgørende for kvaliteten i behandlingen på sygehusene. De understreger, at den giver mulighed for at styrke både den strategiske ledelse og personaleledelsen. På den måde kan overenskomsten også løfte trivsel og udvikling på afdelingerne.

Men hvis gevinsterne skal realiseres, kræver det bl.a., at flere af cheflægerne og de ledende overlæger får adgang til lederuddannelse, og at der opbygges stærke ledelsesteam i afdelingerne. Samtidig betoner forskerne, at fagligheden er et kernepunkt for de lægelige ledere, som de skal holde fast i, samtidig med at deres identitet som ledere styrkes.

Behandling og diagnostik er sygehusenes kerneydelser, og det er lægernes ansvar at levere disse kerneydelser. Derfor har det været afgørende for Overlægeforeningen at sikre, at sygehusene har en stærk lægefaglig ledelse på alle niveauer. Det en forudsætning for, sygehusene kan leve op til samfundets, borgernes og patienternes forventninger. Og den nye overenskomst er et vigtigt skridt i den retning.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-800 ord til debat.sundhedsmonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden