0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
FOA
Foto: FOA
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.sundhedsmonitor@pol.dk


FOA: Det er dybt kritisabelt, at uddannelseslængde vægter højere end borgerkontakt i vaccineindsats

Det er et klassisk eksempel på en logikforvrængende fordeling, når de højest uddannede i vores samfund får vaccinen før de, der har borgerkontakten, skriver sektorformand i FOA Torben Hollmann.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I starten af covid-19-krisen lavede samfundet en kontrakt. En kontrakt om, at vi skulle passe på de mest udsatte i vores samfund, herunder de ældre.

Trods anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen og den ulmende fare for smitteudbrud på landets plejecentre blandt de ældre og medarbejderne står mange ansatte på netop ældreområdet sidst i medarbejderkøen til at få covid-19-vaccinen.

I den sidste opgørelse fra Sundhedsstyrelsen over vaccineindsatsen kan man se, at samfundskontrakten ikke er overholdt.

Det fremgår tydeligt, at det er netop hospitalerne og de højtuddannede, der er kommet forrest i køen.

Mens mindst to ud af tre læger og over halvdelen af sygeplejersker er påbegyndt vaccinationsforløb, er det kun mellem hver femte og hver tredje medarbejder uden autorisation – eksempelvis social- og sundhedshjælpere – der har fået første vaccine.

Det er dybt kritisabelt, når det er uddannelseslængde, arbejdsstedet og ikke kontakten til borgere, der bliver afgørende for, hvem der tilbydes vaccine

Det er dybt kritisabelt, når det er uddannelseslængde, arbejdsstedet og ikke kontakten til borgere, der bliver afgørende for, hvem der tilbydes vaccine.

Det er ellers de medarbejdere, der hver dag er tæt sammen med ældre borgere, og som er blevet lovet, at de ville få vaccinen på lige fod med resten af sundhedssektoren.

Sosu’en er hos borgeren i længere tid

Læger og sygeplejersker er oftest hos borgeren i kortere tid.

Deres arbejde er vigtigt, livgivende eller -forlængende, men en social- og sundhedshjælper er ofte mere sammen med borgeren, end deres egen familie er, og derved øges risikoen for smitte voldsomt.

I Sundhedsstyrelsens anbefalinger skelner man ikke mellem faggrupper i den såkaldte målgruppe 4, der dækker »personale i sundheds-, ældre- og udvalgte dele af socialsektoren med særlig risiko for smitte, eller som varetager en kritisk funktion«. Men det gør man altså øjensynligt i udførelsen af teststrategien.

Ros bliver til ris

I starten af året roste jeg vaccinestrategien og kaldte den forbilledlig. Men der er sket noget i udførelsen, som har bidraget til en stigende skævfordeling fra dem, der bør have vaccinen, til dem der rent faktisk får den.

Vi skal til bunds i årsagen.

Er det den klassiske samfundsskævdeling, hvor dem med den lange uddannelse, altid kommer før dem med den korte?

Er det den klassiske samfundsskævdeling, hvor dem med den lange uddannelse altid kommer før dem med den korte? Eller er det ren og skær dårlig planlægning?

Jeg ved det ikke, men jeg ved, at nogen bør tænke over strategien.

Konsekvenserne af den praksis risikerer at blive forlængede restriktioner på plejecentrene, hvor de ældre ikke kan få besøg i samme omfang som før. Og når der er så få vaccinerede blandt personalet, risikerer vi ved udbrud på plejecentre, at der ikke er personale tilbage til at tage sig af borgerne.

Alt for få er klar over, hvilken vigtig opgave dem med en kortere uddannelse udfører i vores samfund.

Måske går det op for jer, når I er på arbejde næste gang og bliver kaldt hjem – ikke til syge børn, men for at passe jeres forældre.

Nuvel, der findes tal, regnestykker og logikker, der forklarer forskellen på dem, der er vaccineret og ikke vaccineret. Men det er altid dem, der sidder øverst i hierarkiet, der kommer med forklaringerne.

Lad os alle sammen tænke os om en ekstra gang og kigge på værdien af vores arbejde. Så vil vi finde ud af, at vi ikke kan undvære medarbejderne tættest på borgerne.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-800 ord til debat.sundhedsmonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden