0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Kost- og Ernæringsforbundet
Foto: Kost- og Ernæringsforbundet

Foto: Kost- og Ernæringsforbundet

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.sundhedsmonitor@pol.dk


Kost og Ernæringsforbundet: Diabetes er et symptom på uligheden i sundhedsvæsenet

Adgangen til professionel hjælp til kostomlægning for mennesker med diabetes afhænger af postnummer og pengepung, og sådan bør det ikke være, skriver formand for Kost og Ernæringsforbundet Ghita Parry.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Eksperter har råbt vagt i gevær og anbefalet en langt stærkere forebyggelsesindsats af type 2-diabetes. Faktisk har det længe været velkendt viden, at forebyggelse er et af de vigtigste redskaber i indsatsen mod type 2-diabetes.

Den viden afspejler sig bare ikke i det møde, mennesker med diabetes har med vores sundhedsvæsen. Lige præcis her mærker vi den ulighed, der er i vores sundhed.

Kommune og pengepung bestemmer

For selvom det ville være oplagt, at vi som det første tilbød borgere med type 2-diabetes professionel hjælp til kostomlægning, så er det ikke det tilbud alle møder. Langt fra.

Er du heldig, bor du i en kommune, der som standard tilbyder sine borgere diætvejledning i diabetestilbuddet. Eller også tillader din pengepung at opsøge kostvejledning på det private marked af varierende kvalitet.

Diabetes er derfor et symptom på den ulighed, der er i vores sundhedsvæsen og forebyggelsestilbud til syge borgere. Til trods for, at vores sundhedsvæsen bør gøre det stik modsatte.

Lad os plukke denne lavt-hængende forebyggelsesfrugt og gøre sundhed til en ret og sundhedsvæsenet mere lige

Derfor bør politikere styrke forebyggelsen. Det vil helt sikkert mindske det boom af mennesker med diabetes, vi oplever i øjeblikket. 8,3 procent af alle voksne i Danmark har diabetes, hvilket sætter os på en kedelig femteplads over lande med flest mennesker med diabetes, viser en OECD-rapport.

Vi kunne også tænke endnu længere og sikre, børn får gode kostvaner med sig fra skole og daginstitutioner med kantiner, der tænker sundhed og næring ind i menuen.

Derudover vil et fokus på forebyggelse og en lige adgang til kvalificerede kompetencer for borgere med type 2-diabetes på tværs af postnumre også sikre, at uligheden bliver udlignet. At vores sundhedsvæsen er lige for alle. Ganske som det er intentionen med vores sundhedsvæsen – men som vi kan se, det ikke altid er i virkeligheden, når det kommer til forebyggelse og livsstilsændringer.

En lavthængende forebyggelses-frugt

Derfor skal vi sikre, at borgere med diabetes henvises til individuel diætbehandling eller -vejledning ved en klinisk diætist eller en anden professionsbachelor i ernæring og sundhed. For de ved, hvad der skal til.

Det vil ikke blot være til gavn for den enkelte borgere. Med udsigten til 430.000 danskere med type 2-diabetes i 2030 er spørgsmålet også om, hvor lang tid vores sundhedsvæsen har råd til at lade være med at prioritere forebyggelsen.

Derfor, kære Christiansborg, lad os plukke denne lavt-hængende forebyggelsesfrugt og gøre sundhed til en ret og sundhedsvæsenet mere lige.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-800 ord til debat.sundhedsmonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden