0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.sundhedsmonitor@pol.dk


Bekymring i DGI og DIF: Efter nedlukningen venter en kæmpe indsats for kommuner og idrætsforeninger

Den målgruppe, der får allermest ud af at holde gang i de aktive vaner, er desværre også den, som falder hurtigst fra. Derfor venter der en stor, fælles opgave for kommuner, Christiansborg og idrætsforeningerne, når efterslæbet efter endnu en corona-nedlukning skal indhentes, skriver formand i DGI og næstformand i Danmarks Idrætsforbund.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det kan være hårdt at holde de gode aktive vaner ved lige, når aftenfrosten bider i kinderne. Denne vinter bliver det endnu mere markant, fordi der er lukket ned for størstedelen af motionstilbuddene rundt om i landet.

I alt for stort omfang er danskerne gået fra holdsport til Rittersport og kondicykel til Faxe Kondi. Inaktiviteten er steget, og salget af søde sager er eksploderet.

Stor indsats for foreninger, folketing og kommuner forude

Det seneste år har folkesundhedsdagsordenen forståeligt båret præg af at undgå coronasmitte og sikre, at vores hårdt pressede sundhedspersonale kan følge med i takt med, at coronabølgerne har rullet ind over Danmark.

Men med vaccinernes fremmarch skal vi vende blikket fremad og kigge på de længerevarende konsekvenser af corona. For det kommer til at kræve en stor indsats fra både idrætsforeninger, kommuner, folketing og andre aktører, hvis vi skal få både den fysiske og mentale sundhed hurtigt tilbage på sporet.

Vi er bekymrede for mange af de grupper, der befinder sig i periferien af forenings- og idrætsdeltagelsen

»Et kæmpestort eksperiment med folkesundheden«.

Sådan omtalte Bente Klarlund fra Center for Aktiv Sundhed for nylig den omfattende coronanedlukning. Og det har hun helt ret i. Gentagne undersøgelser har nemlig vist, at det går ud over både den fysiske og mentale sundhed, når der vendes op og ned på vores hverdag, og vi bliver afskåret fra at deltage i vores hverdagsfællesskaber med kollegerne, med vennerne og med holdkammeraterne i foreningslivet.

Stort arbejde at fastholde nye målgrupper

Corona kommer oven på et par år med fremgang i antallet af aktive både i og uden for foreningslivet. Fremgangen er ikke kommet af sig selv. I Bevæg dig for livet-partnerskabet mellem DGI, Danmarks Idrætsforbund, Nordea-fonden og TrygFonden samarbejder vi med sundhedsaktører, kommuner og en lang række andre aktører om at tiltrække nye målgrupper til idrætten.

Det har krævet et stort arbejde og en kontinuerlig indsats både at aktivere og fastholde nye målgrupper i de aktive fællesskaber. Desværre er det også de målgrupper, der hurtigst kan miste kontakten til selvsamme fællesskaber, når de faste vaner sættes på standby.

Vi ved, at rigtig mange står og tripper for at komme i gang igen og for at mødes med holdkammeraterne på ugentlig basis. Det så vi også sidste år, da der gradvist blev åbnet hen over foråret og sommeren efter den første bølge af corona.

Det store, seje træk starter, når vi igen får mulighed for at arbejde med de aktive hverdagsfællesskaber

Men vi er bekymrede for mange af de grupper, der befinder sig både i periferien af forenings- og idrætsdeltagelsen og måske også i udkanten af flere andre af samfundets fællesskaber. Det er dem, vi har kæmpet de seneste år for at engagere og fastholde i de aktive fællesskaber, og det er desværre også dem, der hurtigst falder fra igen, når den daglige rytme bliver brudt.

Og det er både ærgerligt og bekymrende, fordi det netop er den målgruppe, der får allermest ud af at holde gang i de aktive vaner – både for den fysiske og mentale sundhed.

Digital træning og en ’humørsti’

Heldigvis har både landets kommuner og politikere været gode til at række ud og holde hånden under idrætten og foreningslivet i de hårde måneder. Med særlige indsatser målrettet de socialt udsatte og puljer til foreninger og idrætsindsatser med særligt fokus på udsatte.

For eksempel er der med ’Idræt der tæller’ udviklet digital træning på bosteder. Det startede i Aalborg Kommunes handicapafdeling for at forebygge ensomhed og sikre trivsel i nogle måneder, der har været ekstra hårde på grund af manglende besøg og begrænset udgang. Og nu har snart 20 kommuner taget initiativet til sig. Og i Horsens er der etableret en ’Humørsti’, der kombinerer aktivitet med opmuntrende budskaber for at holde både den fysiske og mentale sundhed i skarp træning.

De mange igangværende indsatser er i høj grad et forsøg på at mindske det uundgåelige efterslæb på folkesundheden.

Det store, seje træk starter, når vi igen får mulighed for at arbejde med de aktive hverdagsfællesskaber, der virkelig har understreget deres betydning for vores samfund i deres coronafravær. Og det stærke samarbejde mellem foreningslivet, kommunerne, politikerne og andre organisationer bliver afgørende for, at vi kommer ud på den anden side med sundheden i behold.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-800 ord til debat.sundhedsmonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden