0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tobias Nicolai/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix
Foto: Tobias Nicolai/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.sundhedsmonitor@pol.dk


Speciallæger: Genoptræning efter hjerneskade i Danmark er på afveje, og kommunerne agerer prügelknabe

Det er ikke underligt, at tiltroen til kommunerne ofte er lav i folks bevidsthed. Men de specialiserede, regionale centre kan ikke dokumentere effekt af deres genoptræning, som rækker ud over den, der fås ved træning i kommunen, skriver to speciellæger i hhv. arbejdsmedicin og neurologi.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Genoptræning efter hjerneskade i Danmark er på afveje.

Her er man nu kørt fast og kan ikke bidrage til den tiltrængte forbedring af helbredelsesmulighederne for dem af os, der ulykkeligvis vil blive ramt. Det forventes naturligvis, at den tilbudte genoptræning er baseret på sikker viden og evidens.

Udviklingen bringes ikke videre ved letkøbte, udokumenterede udfald mod kommunerne

Det er ikke tilfældet, og det er et kæmpeproblem. Problemet er bare ukendt i offentligheden. Det har været fejet ind under gulvtæppet i mange år.

Træning på flere niveauer

Genoptræning efter en hjerneskade er kommunernes ansvar. I samråd med hospitalerne iværksætter kommunen genoptræning, som kan foregå på flere niveauer: basalt, avanceret og specialiseret.

Jo flere funktionsevnenedsættelser desto højere niveau og højere genoptræningsintensitet. Her er kognitive/mentale funktionsnedsættelser (hukommelse, koncentration, overblik, syn, tale og sprog, mv.) helt afgørende for niveauet, man tildeles.

Er der ikke mentale funktionsnedsættelser, trænes man sædvanligvis på basalt niveau, er der funktionsnedsættelser på flere livsområder, foregår det på avanceret niveau, og er der mange, foregår det på specialiseret niveau.

Problemet er imidlertid, at genoptræning af kognitive/mentale funktionsevnenedsættelser, som i vid udstrækning bestemmer behandlingsniveauet, savner evidens for effekt.

Man har ganske enkelt ikke viden om, hvordan disse funktionsnedsættelser skal genoptrænes med effekt.

Prügelknabe

På hjerneskadeområdet i Danmark har man desværre lukket øjne og ører for den manglende viden, og offentligheden har fået det indtryk, at man kan alt – det er blot et spørgsmål om ressourcer og træningsmængde.

Man koncentrerer sig nu om dette ene: Oprettelse af flere centre for specialiseret rehabilitering, som skal forankres i regionerne i stedet for i kommunerne – der efter sigende ikke besidder ekspertisen.

Specialister i regionale centre for specialiseret rehabilitering menes at kunne råde bod på kommunernes angivelige utilstrækkelighed.

I bestræbelserne for oprettelse af disse centre har kommunerne desværre måttet agere prügelknabe. ’Kommunerne har ikke den fornødne ekspertise’, og ’kommunerne skal ikke stå for specialiseret rehabilitering af hjerneskadede’ er noget af det, der høres i marken.

Det er ikke underligt, at tiltroen til kommunerne ofte er lav i folks bevidsthed. Men de specialiserede centre (hvoraf der allerede findes nogle stykker) kan ikke dokumentere en effekt af deres genoptræning, som rækker ud over den, der fås ved genoptræning i kommunen.

Hvor ved vi det fra, og hvad står der i Cochrane biblioteket?

Vi ved det fra Cochrane-biblioteket, som er en data-base, der under strenge kvalitetskrav opsamler viden om effekten af al slags behandling, herunder genoptræning af hjerneskade. Der er fem hovedelementer i hjerneskaderehabilitering: fysioterapi, ergoterapi, kognitiv terapi, tale/sprog- terapi og synstræning.

Hvad siger Cochrane-biblioteket om disse fem hovedelementer?

Fysioterapi og ergoterapi har effekt, men man ved ikke, om én slags terapi er bedre end en anden.

Kognitiv terapi, herunder genoptræning af koncentration, opmærksomhed, hukommelse er ifølge Cochrane uden blivende effekt.

Tale/sprogtræning har effekt, men effekten er lige god, om den gives af en logopæd, en anden terapeut eller en pårørende efter passende instruktion. Cochrane-biblioteket indeholder ikke oplysning om, at særlig træning kan påvirke synsfunktionen gunstigt efter hjerneskade.

Der er altså ikke belæg for at mene, at én genoptræningsinstitution eller ét genoptræningsniveau er bedre end et andet, og der er ikke viden om genoptræningsteknikker, der giver et forbedret kognitivt/mentalt funktionsniveau eller synsstyrke.

Styrk den lokale genoptræning i kommunen

Der er i høj grad brug for gentænkning af hjerneskadegenoptræning i Danmark. Det må som udgangspunkt antages at være en fordel, at genoptræningen foregår i nærmiljøet. De højt profilerede specialiserede centre giver ikke nogen fordel – det viser Cochrane.

Derfor er det nærliggende at fokusere på styrkelse af genoptræningen lokalt i kommunen.

Vilkårene for terapeuterne i kommunen vil derved blive forbedret, og kommunernes omdømme på området vil efterhånden blive bedre, skulle man mene.

Troen på at specialiseret rehabilitering i privat eller regionalt regi er bedre end det, der opnås lokalt i kommunen, bygger på ønsketænkning

Vi ønsker ikke genoptræningsindsatsen reduceret – tværtimod. Genoptræning er almindeligvis eneste middel til at komme følgerne af hjerneskade til livs. Men udviklingen bringes ikke videre ved letkøbte, udokumenterede udfald mod kommunerne. Det er sjældent, at man bliver den, man var engang efter en hjerneskade, uanset den genoptræning der iværksættes – det kan kommunerne ikke klandres for.

Enhver kan se, at det ikke fører nogen steder hen at flytte terapeuter fra kommunen til et regionalt center for derefter at kalde dem specialister. Troen på at specialiseret rehabilitering i privat eller regionalt regi er bedre end det, der opnås lokalt i kommunen, bygger på ønsketænkning og ukendskab til, hvad vi ved og ikke ved om genoptræning efter hjerneskade.

Lad kommunerne få chancen til at vise hvad de kan, der hvor livet skal leves, og hjælpen leveres efter hjerneskaden.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-800 ord til debat.sundhedsmonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden