0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Anne Mette Ehlers/Danske Regioner
Foto: Anne Mette Ehlers/Danske Regioner
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.sundhedsmonitor@pol.dk


Debat: Danske hospitaler skal være grønne fyrtårne

Der skal være et bedre og tættere samarbejde på tværs for at realisere grønne hospitaler i Danmark, skriver Heino Knudsen (S), regionrådsformand og formand for Udvalget for Miljø og Ressourcer i Danske Regioner.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I Danske Regioner har vi en klar målsætning om, at vores hospitaler skal være grønnere. Fra 2018 til 2030 vil vi skære hele 75 procent af CO2-udledningen fra el, varme og transport i hospitalsdriften. Det slår vi fast i et nyt udspil ’Grønne hospitaler og institutioner’ fra september 2020.

Det kræver en kæmpe indsats i alle regioner at tænke klima ind i alle led og sikre et sundhedsvæsen, der agerer langt mere klimavenligt. Vi får brug for hjælp fra alle sider.

Og derfor er vores største nytårsønske at styrke samarbejdet og indgå et formelt klimapartnerskab med regeringen, som kan bidrage til at realisere målet.

Indsats på fire områder

Det er en enorm klimareduktion, vi lægger op til. I hele tal betyder målsætningen i udspillet, at regionernes hospitaler og institutioner skal gå fra at udlede cirka 217.000 ton CO2 fra el, varme og transport om året til at udlede cirka 55.000 ton CO2 om året inden 2030.

En del af reduktionen får vi foræret fra den grønne omstilling af energisektoren i Danmark, men derudover ønsker vi at gøre en ekstra indsats inden for fire områder: Klimavenlige bygninger, Grønne brændstoffer og optimeret transport, Bæredygtige indkøb og Cirkulær økonomi.

Hver region forpligter sig i deres egne klimaplaner og arbejder hver dag på at tænke klimaudfordringen ind i alle led af hospitalsdriften og hospitalsbyggerier.

Sortering og genanvendelse

Der findes allerede mange gode eksempler på, hvordan regionerne kan gøre deres hospitalsdrift mere klimavenlig.

I alle regioner er der eksempelvis fokus på affaldssortering og genanvendelse af blandt andet madrester og plastik. Og vi vil fremover stille flere grønne krav til vores leverandører, når vi køber ind, så vi på den måde kan være med til at modne markedet og påvirke danske og udenlandske leverandører til at producere mere klimavenligt.

Ved at indgå i dialog og partnerskaber med leverandører og deres interesseorganisationer, får vi selv flere grønne produkter, kan forlænge produkternes levetid og genanvende mere.

Derudover udarbejder Danske Regioner nu et årligt klimaregnskab på tværs af regionerne, så vi løbende kan måle og sammenligne indsatsen frem mod et grønnere 2030.

Nyt grønt samarbejde med regeringen

Men for at vi skal komme helt i mål har vi brug for grønne partnerskaber med statslige myndigheder og institutioner, vores leverandører, vores medarbejdere og mange af jer læsere. Vi skal med andre ord hjælpe hinanden til gensidig gavn.

Klima-, energi- og forsyningsministeren har for nylig inviteret Danske Regioner til at deltage i et grønt samarbejdsudvalg. Vi er glade for den åbne dør og ser samarbejdsudvalget som en god mulighed for tættere dialog. Jeg vil personligt arbejde for, at udvalget bliver en effektiv ramme for vores samarbejde, hvor vi løbende kan bringe konkrete udfordringer op, som vi står med.

Derudover ønsker vi hos Danske Regioner også forpligtende aftaler. Vi har derfor opfordret regeringen til, at vi indgår en klimasamarbejdsaftale med konkrete initiativer for de grønne hospitaler, så vi sammen kan være med til at drive den grønne omstilling.

Vi vil nemlig rigtig gerne gå forrest med at drive den grønne omstilling af Danmarks offentlige sektor og vise vejen for sundhedsvæsener i resten af verden – men det kræver nogle stærke samarbejdspartnere at gå hele vejen. Det håber vi, at 2021 vil bringe.

Rigtig godt og grønt nytår!

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.sundhedsmonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Forsiden