0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Pressefoto: Folketinget.
Foto: Pressefoto: Folketinget.
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.sundhedsmonitor@pol.dk


DF med opfordring til regeringen: Husk de ældre i en svær coronatid

År 2020 har været et skelsættende og anderledes år for alle. Vi har gjort ting, vi ikke plejer. Men lad os forsøge at gøre julen så normal som mulig. Lad os forsøge at gøre de ældres tid så god som muligt, skriver Dansk Folkepartis ældreordfører, Karina Adsbøl.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det’ sørme, det’ sandt, december! Det er en højtid, som man ser frem til hele året, og som viser, hvor meget vi danskere elsker traditioner og sætningen ’sådan har vi i alle år gjort, så det gør vi igen i år’. Den sætning skal revurderes, for i år kan alt ikke blive, som det plejer. Det har statsministeren meldt ud.

Da corona gjorde sit indtog tilbage i januar, og vi for alvor skulle forholde os til den i marts, ændrede den alt.

Derfor bliver julen for mange ikke, som den plejer. Siden marts har det været hyppigt diskuteret, hvilke aldersgrupper der er gået glip af mest, og hvem det har været mest synd for. Jeg synes, der mangler at blive nævnt en gruppe i den diskussion. De ældre.

I foråret hørte vi om mange bedsteforældre, der hverken så børn eller børnebørn på grund af corona, og de led under det

De har troligt fulgt myndighedernes anbefalinger om, at man skulle isolere sig og undgå at lave aftaler med familie og venner.

I foråret hørte vi om mange bedsteforældre, der hverken så børn eller børnebørn på grund af corona, og de led under det. Vi er alle sociale væsner, så derfor har vi brug for kontakt til andre mennesker for at få vores dagligdag til at fungere optimalt.

Nogle grupper, som har særligt brug for kontakt til andre mennesker, og som dermed faktisk er den gruppe, der har lidt mest under corona, er de ældre og demensramte. De har behov for kontakt til personale og familie for at opretholde deres fysiske tilstand.

Vi kan kontrollere tempoet

Det er ikke påvist, at demensramtes evne til at gå eller være i stand til at genkende familiemedlemmer skyldes corona-restriktionerne og det faktum, at de ikke har haft besøg af familiemedlemmer.

Dog har direktøren for Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen, sagt, at i hans 12 år som direktør har foreningen ikke fået så mange henvendelser fra bekymrede pårørende, som de har i de seneste måneder. Som han fortæller, så skal demenssygdomme betragtes som en trappe. Når man først er kommet ned på et trin, så kommer man ikke op igen. Det går kun én vej.

Men der er en ting, vi kan prøve at kontrollere, og det er tempoet. Det er jo helt tydeligt, at besøg fra pårørende kan dæmpe tempoet. Så lad os nu gøre noget for, at disse besøg kan lade sig gøre på en sundhedsforsvarlig måde.

Skal vælge familiemedlemmer fra

Jeg har spurgt sundhedsministeren på et samråd, hvordan han ville sikre, at de ældre på plejehjem kan få besøg af deres familier. Det er især noget, som er et vigtigt emne her i juletiden. Vi ser så mange ældre, der er ensomme og pårørende, der er frustrerede, fordi de ikke kan få lov til at besøge deres mødre, fædre og bedsteforældre under forhold, som både lever op til corona-restriktionerne, men som også fungerer for de involverede parter.

Vi ser desuden, at ældre er blevet pålagt at vælge familiemedlemmer til og fra.

Det ligger mig meget på sinde, at plejehjemsbeboerne får de bedste forhold. Deres sidste tid leves på plejehjemmene, så det er helt essentielt, at vi gør denne tid så god for dem som muligt.

Derfor undrer det mig også meget, at regeringen ikke har gjort mere for at finde på løsninger i stedet for restriktioner. Hvorfor har man ikke gjort mere ud af at skaffe værnemidler? Kan tests af pårørende være en løsning? Hvis man kan vise en negativ corona-test, så burde der jo ikke være nogle problemer med at besøge ens kære på plejehjem?

100-års fødselsdag

Forleden læste jeg en artikel om Marie, som fyldte 100 år. Det er ikke noget, som sker hver dag. Det er en særlig dag, hvor man i den grad fortjener at blive fejret. Fordi Marie er plejehjemsbeboer, var hun tvunget til at vælge mellem alle sine børn om, hvem der kunne besøge hende. Corona skal tages alvorligt, og især når det gælder samfundets sårbare og udsatte. Men der skal simpelthen kunne lempes på de regler, når det gælder så specielle begivenheder.

Lad os forsøge at gøre julen så normal som mulig. Lad os forsøge at gøre de ældres tid så god som muligt

Lad os sammen med de ældre finde ud af, hvordan de bedst muligt kan få besøg. De skal også inddrages i denne beslutning. Ja, selvfølgelig er der behov for restriktioner i denne tid. Men det er så vigtigt, at de ældre får besøg af deres kære. Lad os tænke i alternative løsninger, for at dette kan lade sig gøre.

År 2020 har været et skelsættende og anderledes år for alle. Vi har gjort ting, vi ikke plejer. Men lad os forsøge at gøre julen så normal som mulig. Lad os forsøge at gøre de ældres tid så god som muligt.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-800 ord til debat.sundhedsmonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden