0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Pr-foto: Danske Bioanalytikere.
Foto: Pr-foto: Danske Bioanalytikere.
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.sundhedsmonitor@pol.dk


Martina Jürs: Der er hårdt brug for en troværdig vejviser i test-junglen

Dårlige kviktest med misvisende produktoplysninger er en direkte trussel mod folkesundheden. Det er på høje tid, at vi ligesom i Norge får etableret en national instans, der hurtigt kan få adskilt bras fra brugbare alternativer, skriver formand for Danske Bioanalytikere Martina Jürs.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

De har haft nogle rigtig trælse oplevelser på både Aarhus og Odense Teater.

Ligesom alle andre var de helt på herrens mark, da de i efteråret indgik en aftale med et firma, som udbyder kviktest for covid-19 baseret på en antigenanalyse og med svar efter et kvarter.

Det samarbejde blev hurtigt afbrudt; det viste sig, at flertallet af de medarbejdere, der enten testede positiv eller havde en test, som var svær at aflæse for brugerne, opfølgende fik en negativ test med den langt mere følsomme PCR-test, der udføres i offentligt regi.

De fleste fejlbehæftede svar på en antigentest er nemlig falsk-negative, og her udgør de selvsagt en direkte trussel mod folkesundheden

Gudskelov for det, men Odense Teater mistede i den forbindelse en produktionsdag, da de på et falsk grundlag sendte personalet hjem i isolation og aflyste et mindre arrangement.

Ja, det var som sagt træls. Men det kunne have gået meget værre. De fleste fejlbehæftede svar på en antigentest er nemlig falsk-negative, og her udgør de selvsagt en direkte trussel mod folkesundheden, da smittede dermed kan smitte videre.

Forhindre vildledning

Som faglig organisation har vi i flere år arbejdet på at bane vejen for at få etableret en national instans, der kan være med til at forhindre, at vi bliver vildledt, når vi køber ind på det boomende test-marked. Både som private sundhedsforbrugere og i de sammenhænge, f.eks. på plejehjem, væresteder og kommunale sundhedshuse, hvor såkaldte POCT-analyser og -udstyr anvendes til hurtig screening og monitorering.

Dér, hvor der er brug for en valid her-og-nu-test for f.eks. en urinvejsinfektion eller et blodsukker. Også her hersker der nemlig en tilstand af tilfældigheder i indkøb, anvendelse og vedligeholdelse, da det ofte er ansatte uden en laboratoriefaglig indsigt, der har ansvaret.

Vi har under covid-19 holdt ekstra meget øje med markedet og har været inde på flere firmaers superflotte hjemmesider for at tjekke, hvad de egentlig udbyder.

Dokumentationen ser for det utrænede øje ud til at være i orden; man kan nemlig designe et studie af eksempelvis en antigentest sådan, at producenten afprøver et testkit på individer, der allerede er testet positiv eller negativ.

Studiet tager bare ikke højde for, at testen ikke opfanger smittede i starten af en infektion. Firmaerne slår desuden på, at deres test er CE-godkendte, samt at WHO ’anbefaler dem’. En CE-godkendelse indebærer imidlertid alene, at producenten eller distributøren har dokumenteret, at produktet er ufarligt – det kan så diskuteres om en covid-test, der kan resultere i falsk-negative svar, er det. Og WHO har alene godkendt to test ’til nødbrug’.

Frustration og forvirring

Havde vi i Danmark haft et setup, som de f.eks. har i Norge, kunne vi være et skridt foran alle de kedelige erfaringer, som både kompromitterer patientsikkerheden, folkesundheden og er penge ud ad vinduet for den enkelte.

Og vi kunne være hurtige til at videreformidle troværdige informationer, når en test rent faktisk fortjener en blåstempling.

Jeg kan godt sætte mig ind i de erhvervsdrivendes og event-arrangørernes frustration og forvirring

Det efterlyses netop fra erhvervslivet, der gerne vil have klare signaler fra sundhedsmyndighederne. Som det er nu, vil de f.eks. gerne vide, hvad pokker Sundhedsstyrelsen mener, når de skriver, at »på sigt« kan antigentest »i visse situationer« anvendes som »supplement«.

Jeg kan godt sætte mig ind i de erhvervsdrivendes og event-arrangørernes frustration og forvirring.

Noget for enhver Finanslov

Selv om Statens Serum Institut og en ekspertgruppe har foretaget afprøvningerne af først en række PCR-test og senest antigentest, har vi desværre ikke en operationel enhed med såvel økonomi som personale og logistik, og som alene har som opgave at afprøve, rådgive og undervise i valg og brug af laboratorietest og -udstyr.

Der findes mindre enheder, der f.eks. tester laboratorieudstyr for almen praksis og udfører ekstern kontrol af sygehusenes laboratorier.

Vi foreslår en fusion af de spredte bestræbelser og helst med et højere ambitionsniveau, der som nævnt også omfatter de laboratorietest, de almene forbrugere i stigende grad køber.

NOKLUS (Norsk kvalitetsforbedring av laboratorieundersøkelser red.) i Norge har 110 ansatte – cirka ti gange så mange, som er beskæftiget med området i Danmark. Mindre kan dog gøre det, og i Danske Bioanalytikere har vi regnet seriøst på det og er kommet frem til tre mulige modeller – så der er noget for næsten enhver Finanslov.

Det overordnede formål er, at vi på tværs af sektorer – og gerne i samarbejde med medicoindustrien – kan skabe større gennemsigtighed i test-junglen.

Jeg gentager: Det handler om patientsikkerhed, folkesundhed og forbrugerbeskyttelse.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-800 ord til debat.sundhedsmonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden