0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Pressefoto/Danmarks Apotekerforening
Foto: Pressefoto/Danmarks Apotekerforening
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.sundhedsmonitor@pol.dk


Apotekere: Fire vigtige erfaringer fra årets influenza-vaccination skal ruste os til at tackle covid-19-vaccinen

Det er vigtigt, at vi bruger erfaringerne fra årets influenza-vaccinationer, så vi er bedst muligt rustet, når covid-19-vaccinen kommer, og det virkeligt gælder, skriver formanden for Apotekerforeningen.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Interessen var enorm, da apoteker, læger og andre aktører 1. oktober i år åbnede for vaccination mod influenza. Danskerne, og især dem i risikogruppen, havde virkeligt taget myndighedernes anbefaling til sig om at undgå influenza midt i en coronatid.

Myndighederne må melde klart ud, hvordan vaccinerne bliver fordelt, og hvornår de forskellige grupper står for tur

På 14 dage vaccinerede vi på apotekerne det samme antal, som vi vaccinerede hele sidste influenzasæson – og der var fortsat kø af personer i risikogruppen, der ønskede en influenzavaccination. Apotekerne stod ikke alene med den erfaring. Også de praktiserende læger oplevede (og oplever fortsat) et stort pres.

Vaccinationsraten for personer over 65 år er da også historisk høj og er nu oppe på 67 procent. Det er en væsentlig forbedring i forhold til de 52 procent, den har ligget på de sidste år. Vi er meget nærmere målet om at nå WHO’s anbefaling om 75 procent vaccinerede i risikogruppen.

Fire vigtige erfaringer fra de travle vaccinationsmåneder

Det er første gang, vi oplever et sådant stormløb på vaccine herhjemme – men det bliver helt sikker ikke sidste gang. For dette er blot en forvarsel om, hvad der venter os, når vaccinen mod covid-19 er klar til at blive rullet ud til danskerne.

Derfor er det vigtigt, at vi løbende opsamler erfaringerne fra de første travle vaccinationsmåneder, så vi står lidt bedre rustet den dag, hvor det virkeligt gælder. Hvad har vi indtil videre lært?

1. Større kapacitet

For det første kan vi se, at der skal en væsentligt større vaccinationskapacitet til. Til trods for, at flere end nogensinde tilbød vaccination, så var køerne lange og konstante.

Når vaccinen mod covid-19 er klar til brug, må tilgængeligheden skrues op – alle aktører, herunder læger, apoteker og vaccinationsklinikker, må være klar til at vaccinere fra start.

2. Bedre transparens

For det andet er der brug for større transparens i forhold til, hvor de ubrugte vacciner befinder sig. Lige nu er vi i den mærkelige situation, at der ifølge Sundhedsstyrelsen er indkøbt 1,6 mio. vacciner til det danske marked. Men til trods for, at der kun er vaccineret godt 1,1 mio. danskere, begynder både apoteker, regioner og praktiserende læger at melde udsolgt af vacciner.

Det er første gang, vi oplever et sådant stormløb på vaccine herhjemme – men det bliver helt sikker ikke sidste gang

Borgerne kan få et opdateret overblik over, hvilke apoteker der stadig ligger inde med vacciner på apoteket.dk/findapotek. Men kortet over apoteker, der fortsat kan tilbyde vaccination til risikogrupperne, siger ikke noget om, hvilke læger og andre vaccinationsudbydere der har vacciner på lager. Der er kort sagt ikke noget samlet overblik over, hvor den sidste halve mio. vacciner befinder sig.

Deraf kan vi lære, at der er brug for løbende indberetning af såvel vaccinationer som lagerstatus, så myndighederne kan følge udviklingen og agere hurtigt, hvis nogle aktører oplever kritisk mangel på vacciner.

3. Større mobilitet

I det omfang, man kan sikre ubrudte kølekæder og sikkerhed for vaccinernes kvalitet, bør der være mulighed for at flytte rundt med vaccinerne – og det er min tredje pointe.

For hvis nogen mangler vacciner, mens andre har for mange, må det ikke være paragrafferne, der står i vejen for, at udsatte borgere kan blive vaccineret.

4. Bedre forventningsafstemning

For det fjerde skal der være bedre forventningsafstemning med befolkningen om, hvem der kan få vaccinen og i hvilken rækkefølge.

Det duer eksempelvis ikke, at myndighederne (som vi netop har været ude for) anbefaler alle at blive vaccineret, hvis der kun er indkøbt vacciner nok til at dække behovet hos sundhedspersonale samt ældre, gravide og visse kroniske patienter.

Det er vores erfaring, at danskerne godt kan forstå, at de sårbare og syge må prioriteres før de raske. Men denne viden kan de lige så godt få fra starten af. Myndighederne må melde klart ud, hvordan vaccinerne bliver fordelt, og hvornår de forskellige grupper står for tur.

Trods positive meldinger om, at den første effektive vaccine mod covid-19 er på trapperne, så ved vi endnu ikke, hvornår den kommer, i hvilken mængde og i hvilken form. Imens vi venter, kan vi jo bruge tiden på sammen at blive lidt klogere på, hvordan vi skal håndtere vaccinationerne, når der virkelig kommer pres på. Den store efterspørgsel efter influenzavaccinerne er som sagt kun en lille forsmag på det, der venter os.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-800 ord til debat.sundhedsmonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden