0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Aleksander Klug/Ritzau Scanpix
Foto: Aleksander Klug/Ritzau Scanpix
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.sundhedsmonitor@pol.dk


Handicapordfører: Vi glemmer alt for ofte mennesker med handicap i sundhedsdebatten

Mennesker med en funktionsnedsættelse har generelt dårligere sundhedsadfærd end resten af befolkningen, og det er et problem. Et problem, vi som politikere er nødt til at forsøge at løse, skriver handicap- og ældreordfører Karina Adsbøl (DF).

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I løbet af de sidste par år har man kunnet læse i flere medier, at vi danskere bliver sundere, og at vi lever længere. Det er meget godt, men der er én gruppe, som vi tit formår at glemme: mennesker med handicap.

Mennesker med en funktionsnedsættelse har generelt dårligere sundhedsadfærd end resten af befolkningen, og det er et problem. Et problem, vi som politikere er nødt til at forsøge at løse.

Vi er nødt til at være mere opmærksomme på disse sundhedsproblemer, mennesker med handicap kan have, for at komme denne ulighed i sundhed for mennesker med handicap til livs.

Sundhed er lig med livskvalitet

Men før jeg kommer med konkrete forslag, synes jeg, det er vigtigt at definere sundhed, for hvad er det egentlig? Sundhed kan defineres som en tilstand af fysisk, mentalt og socialt velbefindende. Det er altså ikke kun defineret ved fravær af sygdom og skavanker.

Vores sundhed har en kæmpestor betydning for, hvordan vi vurderer vores livskvalitet. Ens livskvalitet kan i sig selv påvirke ens samfundsdeltagelse. Derfor er det altså alle, der fortjener en lige mulighed for sundhed. Det er nemlig det bedste for alle parter.

Desværre er visitering til handicapbil efterhånden blevet en by i Rusland

Men hvad er det så for en ulighed, der er i sundhed for mennesker med et handicap?

Hvis man fokuserer på det fysiske helbred, så går det væsentligt dårligere for personer med handicap end for personer uden. Ifølge en undersøgelse fra Vive sover personer med handicap generelt dårligere, de har oftere (kroniske) smerter og ryger mere. Derudover kan overvægt også spille en stor rolle, da immobilitet øger risikoen for overvægt.

Men hvorfor går de ikke til lægen med disse problemer, kan man spørge sig selv om? Det skal jeg svare på.

De fleste mennesker bor ikke lige ved siden af deres læge, og hvis man eksempelvis har et handicap i form af at være gangbesværet, så kræver det noget at komme til læge. Bus og tog er her essentielt.

Ja, for desværre er visitering til handicapbil efterhånden blevet en by i Rusland.

Samme undersøgelse fra Vive viser også, at personer med handicap oftere har større besvær med at benytte sig af tog eller bus. Denne problematik med den kollektive trafik for personer med handicap vil også medføre et tab af livskvaliteten, da det vil blive sværere for dem at deltage i kulturelle og sociale aktiviteter, da deres transportmuligheder bliver begrænsede.

Det er et stort problem! Muligheden for at kunne deltage i disse former for aktiviteter er netop med til at skabe roller, identitet, vaner og struktur. Det er noget, som kan fremme den enkeltes sundhed og livskvalitet.

Her er der stor forskel på transportmuligheder afhængig af, hvor man bor, og om transportmulighederne også er tilgængelige, handicapvenlige.

Eksempelvis for mennesker med udviklingshæmning, der bor på botilbud – der har man haft gode erfaringer med at have fasttilknyttede læger, og her skal der også følges op på den aftale, der er indgået med fast læge på henholdsvis plejecentre og botilbud. En opgave KL står for.

Ulige adgang til sundhedsvæsenet

Der skal gøres noget for at mindske uligheden i sundhed for mennesker med handicap, for det kan ikke blive ved, som tingene er nu. Det kan ingen af os være bekendt.

Derudover er store og vigtige dele af sundhedsvæsenet utilgængeligt for mennesker med handicap. Det gælder både i praksissektoren og i de kommunale forebyggelses- og sundhedsfremmetilbud, herunder visse hospitalsydelser, private klinikker m.m. Utilgængeligheden kan skyldes dårlig fysisk adgang, uhensigtsmæssig og ufleksibel indretning og teknologi, manglende transport-, tolke- og ledsagemuligheder.

En af løsningerne på problemet er, at vi skal have et bedre serviceniveau. Vi er nødt til at se i øjnene, at alle mennesker i landet har forskellige behov med hensyn til rådgivning og hjælp til at opnå den rette sundhed. Derfor er det essentielt for hele diskussionen omkring lighed i sundhed, at vi husker på denne forskel.

Trapper er som et maraton

Forskellen kan vi blandt andet tage højde ved at se på noget så simpelt som bygninger. Dem, der ikke har noget handicap, glemmer måske, at for personer med handicap kan en bygning uden elevator være et helvede, fordi den energi, vedkommende nu skal bruge på at bestige de mange trapper, svarer til den energi, et menneske uden noget handicap bruger på et maraton.

Et konkret eksempel derpå var, da man lavede en bakke ved den nye indgang til Kolding Sygehus, som var for stejl til at kørestolsbrugere kunne bruge den.

Hvis vi skal være stolte over, at vi bliver sundere og sundere i Danmark, så skal det gælde for alle danskerne

Ministeren bliver derfor nødt til at følge og vurdere, om byggelovgivningen og reglementet bliver overholdt ved nybyggeri, eller om det burde renoveres og strammes op, så det sikres, at tilgængeligheden for mennesker med handicap er optimal.

Ovenstående er konkrete løsninger på et problem, som skal handles på nu.

Hvis vi skal være stolte over, at vi bliver sundere og sundere i Danmark, så skal det gælde for alle danskerne. Vi er derfor nødt til at erkende, at vi alle er forskellige, og at vi skal tage hensyn til det for at få lighed i sundhed.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-800 ord til debat.sundhedsmonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden