0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Liv Høybye
Foto: Liv Høybye
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.sundhedsmonitor@pol.dk


Hosea Dutschke: Sundheds- og ældrepersonalet har råbt op i mange år – det er på tide, vi lytter

Det står klart, at sundheds- og ældrepersonalet i mange år har peget på et voksende problem. Og vi som samfund har ikke lyttet godt nok til deres opråb, skriver sundheds- og omsorgsdirektør i Aarhus Kommune Hosea Dutschke.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Hver eneste dag går tusindvis af dygtige mennesker på arbejde for at pleje vores ældre i samfundet. De yder en kæmpe faglig indsats, og de gør det med hjertet. De, om nogen, kæmper for, at vores ældre borgere får en værdig og faglig dygtig omsorg. En omsorg, der tager udgangspunkt i borgernes eget liv og de specifikke behov, der spænder ben for deres sundhed og liv.

Men det står samtidigt klart, at sundheds- og ældrepersonalet har i mange år peget på et voksende problem. Og vi som samfund har ikke lyttet godt nok til deres opråb.

Sundheds- og ældrepersonalet har i mange år peget på et voksende problem

Tusindvis af personale i sundheds- og ældreomsorgen står hver dag med en kæmpe opgave, og de oplever, at de står med stigende komplekse opgaver. De råber os op gang på gang for at fortælle os, at:

  • Aldrig før har omsorgsplejen modtaget så mange svage ældre og multisyge, der er udskrevet fra sygehuset, og som har brug for høj sundhedsfaglig behandling.
  • Aldrig før har omsorgsplejen oplevet så stort et behov for at hjælpe borgere, der er svært kognitivt skadet grundet demens.
  • Aldrig før har omsorgsplejen oplevet at stå med borgere, der har så mange komplekse sygdomme på én og samme tid.

Vi skal investere i personalet

Hvis vi, der leder det danske samfund, skal bryste os af at yde en værdig pleje og omsorg til de mange borgere, der nærmer sig deres senioralder, så må og skal vi uddanne vores sundheds- og omsorgspersonale i at løfte de udfordringer de oplever – det gælder alle som én, og uanset hvilken titel de bærer.

Vi skal styrke de faglige ledelseskompetencer hos vores sosu-assistenter, sosu-hjælpere, terapeuter og sygeplejersker, diætister og andet sundhedsfagligt personale.

Uanset om vi er arbejdsgivere, fagforening eller uddannelsesinstitution, må og skal vi løfte vores pligt til at styrke sundheds- og omsorgspersonalets faglige kompetencer, så det f.eks. kan tage imod svage borgere, der har komplekse sygdomsforløb.

Vi er som samfund nødt til at investere i vores sundheds- og omsorgspersonale – både under deres uddannelsesforløb og efter endt uddannelse, så de får adgang til ny viden, metoder og redskaber fra andre professioner – som f.eks. neurologi, psykologi, etc. Vi må og skal udvikle meritgivende forløb til sundheds- og omsorgspersonalet, så det ikke kun tilbydes kurser på arbejdspladsen.

Hvis vi ikke lytter til opråbet, står vi overfor et fremtidsscenarie, hvor vi kan miste endnu flere dygtige medarbejdere i sundheds- og ældreområdet. Og vi vil stå med større rekrutteringsproblemer, end dem vi allerede står med i dag.

Med efterårets topmøde om ældreplejen ser vi nu en voksende velvilje i det danske samfund til at lytte til sundhedspersonalets opråb – og der er et stort ønske om at videreudvikle sundhedsområdet på tværs.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-800 ord til debat.sundhedsmonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden