0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Pressefoto / Lif
Foto: Pressefoto / Lif

Camilla Lund-Carmer (tv.) og Louise Broe (th.), begge chefkonsulenter i Lif.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.sundhedsmonitor@pol.dk


Lif: 10-års plan for psykiatrien skal sikre lige adgang til forebyggelse og behandling

Udredning og behandling af psykisk sygdom skal være lige så gennemskuelig som udredning og behandling af somatiske sygdomme, skriver to chefkonsulenter fra Lægemiddelindustriforeningen.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Psykisk sygdom debuterer ofte i ungdommen. En fjerdedel af alle psykiske diagnoser stilles, inden man fylder 14 år, og tre fjerdedele af alle psykiske diagnoser stilles inden, man fylder 24 år. Netop derfor er den tidlige opsporing og relevante behandling af psykiske lidelser hos børn og unge helt afgørende.

Vi ved nemlig, at en tidlig indsats og behandling kan forbedre forløbet markant for personer med psykiske lidelser, så konsekvenserne af sygdom på lang sigt minimeres mest muligt.

For børn, unge og voksne, der får en psykisk diagnose, er det derfor vigtigt, at der er en systematisk og evidensbaseret tilgang til den udredning og behandling den enkelte kan forvente, og at indsatsen er ensartet på tværs af kommuner og regioner.

Hvis man brækker benet, er ingen af os i tvivl om, hvor vi skal henvende os

Hvis man brækker benet, er ingen af os i tvivl om, hvor vi skal henvende os. Ligesom vi alle har et billede af, hvilket behandlingsforløb vi skal igennem. Vi kan også være nogenlunde sikre på behandlingens effekt.

Udredning og behandling af psykisk sygdom skal være lige så gennemskuelig som af somatiske sygdomme. Det skal være fuldstændig klart for forældrene til barnet med angst eller den unge med skizofreni, hvem der har ansvaret, hvor man kan henvende sig, og hvilket behandlingsforløb man kan forvente for sit barn, samt hvor længe man kan forvente, at der går, før den relevante behandling iværksættes.

Derfor skal der i den kommende 10-års plan for psykiatrien stilles kvalitetskrav til den støtte og de tilbud, der gives til personer med en psykisk diagnose. Ikke mindst når det gælder den tidlige opsporing og indsatsen i kommunerne, skal der være nationale kvalitetsstandarder, der sikrer lige adgang til forebyggende indsatser og ensartede tilbud om støtte på tværs af landet i alle kommuner.

Nødvendigt med flere psykiatere

Kommunerne er allerede godt i gang, og de lever i stigende omfang op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger i forebyggelsespakken om mental sundhed. Derfor er det næste, naturlige skridt også, at der stilles større krav til den kommunale indsats, og at der kommer en meget bedre sammenhæng med den regionale behandlingspsykiatri.

En psykiatrisk diagnose skal ligestilles med en somatisk diagnose. Det betyder, at der skal være lige så gode muligheder for behandling for den unge med skizofreni i den regionale psykiatri, som der er for at få behandlet et brækket ben på det somatiske område.

Det betyder, at en større del af behandlingen skal foregå i psykiatrien af fagpersoner med de rette kompetencer til at sikre, at den unge med f.eks. skizofreni får den optimale behandling. Det kræver blandt andet flere psykiatere. Heldigvis viser Sundhedsstyrelsens Lægeprognose, at der i 2030 er 13 procent flere psykiatere end i 2020.

For at løfte den samlede indsats på tværs af kommuner og regioner kræver det ikke blot et bedre tværsektorielt samarbejde, kvalitetsstandarder m.v. Det kræver også en massiv investering i psykiatrien, så der kan ansættes det nødvendige personale med de rette kompetencer.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-800 ord til debat.sundhedsmonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden