0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Pressebilleder / Halinspektørerne og FOA
Foto: Pressebilleder / Halinspektørerne og FOA

Henrik Høy Caspersen (tv.) og Reiner Burgwald (th.)

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.sundhedsmonitor@pol.dk


Sosu'er og halinspektører: Lad os tænke sundhed ind i de kommunale prestigeprojekter

Kommunerne driver svømme- og idrætshaller for milliarder, men de glemmer ofte at tænke sundhed ind i projekterne, mener FOA og Halinspektørforeningen.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Tårnby kommune på Amager har netop indviet en ny svømmehal til 130 millioner kroner. Tillykke med det.

Alle andre af landets kommuner har tilsvarende svømme- og idrætshaller til samlet mange milliarder. Det er godt og danner ramme om rigtig megen god fysisk aktivitet.

Desværre er disse aktiviteter sjældent målrettet de borgere, der virkelig har behovet. Der tænkes så godt som aldrig folkesundhed og målrettede indsatser mod ulighed i sundhed ind i de tilbud, hallerne giver.

Hvis man vil ulighed i sundhed til livs, skal vi give andre tilbud til dem, den rammer, end til dem der ’kan selv’

Hvis vi ønsker at øge folkesundheden, er der ingen vej uden om, at man bruger idrætsfaciliteterne meget mere målrettet og skaber langt flere aktiviteter, end tilfældet er i dag.

Hvis man vil ulighed i sundhed til livs, skal vi give andre tilbud til dem, den rammer, end til dem der ’kan selv’. Det er selvsagt en kompleks størrelse, og der findes ingen enkle svar, men mange virkemidler kender vi.

Overvægt er et stort og tiltagende problem og årsag til rigtig mange følgesygdomme. Vores overforbrug af usunde fødevarer kombineret med alt for lidt motion er væsentlige årsager. Netop for lidt fysisk aktivitet blandt unge er en væsentlig årsag til overvægt og sygdomme senere i livet.

Uddannelse og koordinering

For 8 år siden udviklede FOA, Halinspektørforeningen og Erhvervsskolen i Hillerød en såkaldt forsøgsuddannelse til svømmebadsassistenter. Ideen var, at de ansatte i landets svømmehaller skulle have flere kompetencer, så de kan tilbyde og gennemføre flere aktiviteter til forskellige målgrupper.

Sundhed, service, hygiejne og events er centrale elementer i uddannelsen.

KL har desværre nægtet at godkende uddannelsen, og derfor er vi på nuværende tidspunkt endt i en blindgyde. Flere halinspektører og kommuner efterlyser en revision og en opdatering af uddannelsen. Men en forsøgsuddannelse kan ikke ændres, før uddannelsen er godkendt i Undervisningsministeriet. Samme godkendelse er ligeledes en forudsætning for, at uddannelsen kan udbydes bredt i landet og ikke alene i Hillerød.

Ikke mange tager fra Aalborg til Hillerød for at gennemføre en erhvervsuddannelse!

Kort sagt.

Hvis de mange milliarder, der er investeret i idrætsfaciliteter, også skal kunne danne rammen om forebyggelse og mindske uligheden i sundhed, skal der uddannet personale til, og der skal ske en målrettet koordinering mellem den ansvarlige forvaltning og de kommunale social- og sundhedsmyndigheder, skoler, ældreområdet med videre.

Enkelte kommuner har set lyset. Men mange flere bør følge deres eksempel, og KL bør gå i konstruktiv dialog med FOA og Halinspektørforeningen om en målrettet indsats på folkesundhedsområdet.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-800 ord til debat.sundhedsmonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden