0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.sundhedsmonitor@pol.dk


Irene Hesselberg: To forhold er afgørende, hvis vi skal skabe et sundhedssystem, som reelt er nyt

Bred politisk enighed er helt afgørende for at lykkes med en ny struktur i sundhedssystemet. Men det er slet ikke nok, hvis vi skal lykkes med at forny selve sundhedsindsatsen, pointerer Irene Hesselberg, der er formand for 4.000 ledere i sundhedsvæsenet.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Der er tydelig brug for at nytænke vores sundhedssystem. Den tidligere regering pegede på behovet. Og den nuværende regering havde det også som mærkesag, indtil hverdagen meldte sig efter regeringsskiftet. Siden har vi alle ventet på et udspil, som underligt nok har virket til at forsvinde længere og længere ud i tågen.

Men i de sene aftentimer, da Folketinget i starten af oktober åbnede folketingsåret officielt, blev der så alligevel pludselig inviteret op til dans.

Da oppositionen i åbningsdebatten luftede en bekymring for, at regeringen først vil forhandle sundhedsaftale i 2022 eller 2023, svarede statsminister Mette Frederiksen, at hun er parat til at rykke forhandlingerne frem:

»Lad os lave en bred sundhedsaftale næste år i Folketinget,« lød det overraskende positivt fra Mette Frederiksen.

Invitation til forhandlinger indeholder to gode nyheder: Regeringen lægger nu op til, at der skal laves en nytænkning af sundhedsindsatsen hurtigt – og samtidig sendes et tydeligt signal om, at det skal være en bred politisk aftale, som størstedelen af Folketinget støtter helhjertet. Begge dele er vigtigt, hvis vi skal sikre, at et nyt sundhedssystem også bliver reelt nyt.

Fortiden skræmmer

En væsentlig del af udfordringen i at skabe en mere velfungerende sundhedsindsats er nemlig kendt af alle. Tillad mig at tilføje, at fortiden faktisk også skræmmer. For det danske sundhedsvæsen har en endog meget lang tradition for at tænke og arbejde uden sammenhæng. Patienter sendes frem og tilbage mellem læge, behandling, efterbehandling og rehabilitering. Desværre alt for ofte med følelsen af, at man skal starte helt forfra den ene gang efter den anden.

Vi fagfolk, der arbejdet i systemet til daglig, kender desværre også fornemmelsen af manglende sammenhæng alt for godt

Den underlige struktur, der tilmed er dyr og besværlig, er for længst blevet beskrevet. Eksperter udefra har peget på et sundhedssystem med en uhensigtsmæssig silotænkning og med adskilte søjler i behandlingsindsatsen uden forbindelse til hinanden.

Vi fagfolk, der arbejdet i systemet til daglig, kender desværre også fornemmelsen af manglende sammenhæng alt for godt: Usammenhængende forløb og en nærmest konstant mangel på en koordinerende funktion, der kunne have sikret den rigtige indsats og den rigtige kommunikation til patienten og borgeren undervejs i forløbet.

Silomodellen skal nedbrydes

Det er derfor ikke nok, at der skabes en bred politisk enighed om den kommende sundhedsreform. Det er yderst vigtigt, at der samtidig tages et afgørende skridt for at nedbryde selve silomodellen, hvor behandlingsforløb er opdelt så markant i hver sin indsats.

Paradoksalt nok har de udfordrende måneder med corona og covid-19 vist, at der rent faktisk er mulighed for at tilrettelægge sundhedsindsatsen anderledes. Coronatiden har vist, hvad en prioriteret koordinerende ledelse af indsatsen kan betyde.

Den sygeplejefaglige dimension med sygeplejefaglig ledelse på tværs af sundhedssystemet kan gøre afgørende forskel. Vi kan sikre en arbejdstilrettelæggelse med de rette kompetencer på rette sted på rette tidspunkt. Vi kan sikre, at patient og borger følges gennem systemet uden at opleve, at venstre hånd ikke ved, hvad højre hånd lige har gjort. Nok har coronatiden udfordret os og gør det stadig. Men der er skabt en helhed i indsatsen, hvor vi har øje for, hvor vigtigt der er med sammenhæng og nærvær.

Inddrag alle os fagfolk

Mange patienter og borgere tænker formentlig ikke over, hvilken kæmpe opgave det har været at omlægge hele sundhedsvæsenet på denne måde på grund af corona. Hvordan personale er flyttet og oplært i nye funktioner, hvordan der er indført helt nye arbejdsgange med vidensdeling på tværs af hospitaler, kommuner, plejehjem og så videre.

At skabe et nært sundhedsvæsen handler ikke bare om, hvor langt vi fysisk har til det sted, hvor vi skal behandles.

Et nært sundhedsvæsen handler om at have en tydelig ambition om at tage udgangspunkt i patienten og borgerens situation for derved at skabe en ordentlig oplevelse undervejs i forløbet.

Det skal være slut med, at behandlinger startes forfra den ene gang efter den anden

Den politiske ambition om at skabe en bred politisk aftale og nå hurtigt i mål med en ny sundhedsreform er vigtig og rigtig. Men jeg opfordrer til, at alle nu sætter sig til forhandlingsbordet med ambition om virkelig at gøre den forskel, at vi én gang for alle skal sundhedsvæsenets usunde vaner og strukturer til livs og lære at samarbejde og koordinere vores indsats.

Det skal være slut med, at behandlinger startes forfra den ene gang efter den anden. Slut med at gentage de samme undersøgelser igen og igen uden det samlede overblik. Slut med at tænke i minutter og den hurtigste behandling, uden samtidig at have øje for næste skridt og resten af forløbet.

Inddrag alle os fagfolk i arbejdet med at skabe den nye reform. De ledende sygeplejersker kender virkeligheden fra hverdagen, og vi ved hvor i systemet, det gør ondt. Lad os sammen løfte opgaven om at skabe sundhed og ledelse med nærvær!

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-800 ord til debat.sundhedsmonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden