0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Pressefoto.
Foto: Pressefoto.

Lone Kousgaard Jørgensen, formand for Dansk Kiropraktor Forening mener, at regeringen nøler med at sende retningslinjer ud, hvilket skaber forvirring hos patienterne.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.sundhedsmonitor@pol.dk


Dansk Kiropraktor Forening: Politisk nøl under covid-19 kan skade patienterne

Regeringen bør vente med at komme med nye, politiske udmeldinger i kampen mod covid-19, til der kan ligge en sundhedsfaglig retningslinje klar. For lang tid mellem udmeldinger og nye retningslinjer skaber nemlig forvirring og usikkerhed, skriver Lone Kousgaard Jørgensen, formand for Dansk Kiropraktor Forening.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Covid-19 ikke kun er en farlig sygdom i sig selv. For med covid-19 oplever vi – ikke bare i Danmark, men over hele verden – en enorm forandring i den måde vi omgås hinanden og indretter vores liv. Og det har vist sig, at nogle af de beslutninger, vi tager, er sundhedsskadelige.

Eksempel: For nogle uger siden meddelte Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde, at der ville blive indført nye regler om brug af mundbind i almen praksis.

Fra det blev sagt, og til at Sundhedsstyrelsen offentliggjorde de officielle anbefalinger, gik der 10 dage. 10 dage hvor hverken patienter eller vi sundhedsprofessionelle vidste hvilke regler, der ville gælde, og hvor og hvornår de ville blive indført. Det medførte i sagens natur en hele del forvirring og bekymring.

Disse udeblevne patienter er jo ikke mirakuløst blevet helbredt af sig selv

Jeg forstår sagtens, at det ikke er nemt at beskrive og udsende anbefalinger fra den ene dag til den anden, men det seneste eksempel vækker desværre minder om nedlukningen i marts måned. Her gik der også lang tid, inden der kom retningslinjer, der dækkede praksisorganisationerne – altså kiropraktorer, tandlæger med flere.

Desværre oplever jeg, at de mange ændringer og forskellige udmeldinger gør patienterne usikre. »Bør jeg blive hjemme,« tænker mange.

Hold igen med de politiske udmeldinger

Derfor opfordrer jeg Sundhedsstyrelsen og regeringen til, at man tilpasser de politiske udmeldinger til de aktuelle sundhedsfaglige anbefalinger – og måske endda udskyder en udmelding, hvis ikke den umiddelbart efter kan følges op af en retningslinje.

Det er afgørende, at både vi og de officielle kanaler kan melde klart og entydigt ud. Ellers risikerer vi, at borgerne udskyder nødvendig behandling. Det må være i myndighedernes interesse, at det står fuldstændig klart for patienterne, at det er sikkert at besøge de autoriserede sundhedspersoner.

Det er ikke samfundssind at afstå fra at besøge sin læge, sin kiropraktor eller sin tandlæge, når man er syg

I forbindelse med den første nedlukning tilbage i marts i år, oplevede sundhedsvæsenet nemlig en bekymrende nedgang i konsultationer. De praktiserende læger rapporterede, at mere end en tredjedel af danskerne, der har oplevet symptomer på sygdom, som de ellers ville have kontaktet lægen om, har udskudt at få symptomerne undersøgt. Hos kiropraktorer er billedet endnu mere tydeligt: Her forsvandt mere end halvdelen af patienterne i marts og april.

Disse udeblevne patienter er jo ikke mirakuløst blevet helbredt af sig selv. De har valgt at undlade at søge behandling, fordi de har fået indtryk af, at det er samfundssind at holde sig væk, eller fordi de har frygtet at blive syge af at søge behandling.

Det er ikke samfundssind at afstå fra behandling

Nu, hvor anden bølge ser ud til at være over os, vil jeg gerne være meget klar i spyttet. Det er ikke samfundssind at afstå fra at besøge sin læge, sin kiropraktor eller sin tandlæge, når man er syg. Det er farligt og det er – ærligt talt – en dårlig beslutning. Men jeg forstår godt, at nogle patienter er forvirrede.

Fejler du noget – eller frygter du, at du fejler noget, så skal du søge behandling. På den korte bane kan din tilstand forværres, hvis du lader som ingenting, og på den lidt længere kan dit problem udvikle sig til noget, der er endnu værre. I sidste ende kan det koste dig sygdom og sygedage, og det koster både dig og eller samfundet penge.

I forhold til frygten for at blive smittet, er sandsynligheden lav i det danske sundhedsvæsen. I skrivende stund er der ingen eksempler på smitte hos de danske kiropraktorer, og der er stort fokus på at følge Sundhedsstyrelsens retningslinjer og anbefalinger på området. Det betyder mere luft mellem patienterne og masser af rengøring og afspritning. Vi har styr på det.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-800 ord til debat.politikensundhed@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere: