0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Der har været for meget fokus på bundlinjen og for lidt på kvaliteten af den faglige ledelse i ældreplejen over de senere år, mener Torben K. Hollmann, formand for social- og sundhedssektoren i FOA.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.sundhedsmonitor@pol.dk


FOA før topmøde: God ledelse på ældreområdet kræver mindre Excel og mere nærvær

Forud for ugens ældretopmøde kommer sektorformand for social- og sundhedsektoren i FOA Torben Hollmann med en række råd til, hvordan den faglige ledelse i ældreplejen højnes.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Der har i mange år været fokus på ledelse i kommunerne – især på ældreområdet. Men har det været det rigtige fokus? Det mener jeg ikke.

Alt for meget har handlet om økonomi, styring og bundlinje. Og alt, alt for lidt om den faglige ledelse. Vi har brug for en stærk faglig ledelse, der er tæt på det, der sker i dagligdagen på plejecenteret. Tæt på de medarbejdere, der får borgernes liv til at fungere. Det betyder også, at lederen ikke skal bruge sin tid på økonomistyring og regneark.

Faglig sparring på stedet

Lederen skal være til stede i dagligdagen – så tæt på, at den social- og sundhedsansatte, kan sige:

»Jeg er lidt i tvivl her, jeg kan ikke rigtigt få fru Hansen i bad i dag.« Og at vedkommende kan få den faglige sparring på stedet og omsætte den til handling til gavn for borgeren med det samme.

Vi skal også spørge os selv, om lederen ude i frontlinjen skal stå med det økonomiske ansvar alene

Faglig ledelse er også, når lederen oplever en medarbejder, der et kort øjeblik har mistet sit faglige kompas og måske taler for hårdt til borgeren, og som kan sige: »Sådan taler vi ikke her.«

På den måde kan der ske en kort vejledning til den enkelte medarbejder, inden det er for sent. Det vil have stor betydning for den måde, medarbejderen fremover reagerer overfor borgeren trods en dårlig dag.

Fingeren på pulsen

Pointen er, at man som leder ved, hvad der foregår, og har fingeren på pulsen. Det giver også medarbejderne et løft, fordi den faglige sparring udvikler den enkeltes faglighed.

Det betyder ikke, at lederen skal kunne svare på alle faglige spørgsmål altid, men vedkommende skal kunne give konkret råd og refleksion i situationen, hvor medarbejderen har brug for det.

Lederen skal også kunne samle hele personalet til en fælles faglig sparring eller supervision, hvor alle lærer og vokser fagligt. Det vil samtidig give en leder mulighed for at kende det faglige spænd i personalegruppen – og dermed mulighed for at tilrettelægge kompetenceudvikling mere effektivt og retfærdigt.

Mindre personalegrupper og færre Excel-ark

God faglig ledelse giver høj kvalitet og kompetence i arbejdet. På den måde kan man efter FOA’s opfattelse også øge patientsikkerheden, som er enormt vigtig i arbejdet på ældreområdet.

Det kræver, at der er fokus på andet end økonomi, og det kræver i høj grad, at vi tager et opgør med det store ledelsesspænd, der er i ældreplejen. Hvis lederen har ansvar for et for stort antal medarbejdere, mister han eller hun muligheden for at være tæt på hverdagen på plejehjemmet eller i hjemmeplejen.

Måske skulle vi blive mere modige og måle på andet og mere end økonomien og driften

Vi skal også spørge os selv, om lederen ude i frontlinjen skal stå med det økonomiske ansvar alene. Mange ledere har ikke en økonomisk uddannelse, hvilket kan betyde, at det med økonomien kommer til at fylde alt for meget, og fokus på andre områder forsvinder.

Mål på andet end driften

Måske skulle vi blive mere modige og måle på andet og mere end økonomien og driften.

Vi kunne for eksempel måle på fagligheden, på genindlæggelser, på trivsel hos borger og medarbejderne og meget mere.

Dansk Selskab for Patientsikkerhed har stor succes med indsatsen “I sikre hænder”, som hjælper ledere og medarbejdere med at have fokus på fagligheden - her ligger der også parametre, vi kunne måle på.

Det handler om, at vi tænker ældreplejen anderledes. Det er det, FOA tager med til Ældretopmødet.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-800 ord til debat.politikensundhed@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden